Főkép

A Graal Könyvek Kiadó újraindulása kapcsán Szabó Dominik kérdezte Szélesi Sándort a magyar könyvkiadásról és a jövő évi terveiről a Magyar Írószövetség SF Szakosztályának őszvégi estje után.
 
Lassan véget ér a 2012-es esztendő, mely folyamán több hozzád fűződő kötet is napvilágot látott. Ennek fényében miként értékelnéd az idei évet?
 
A legjobban annak örülök, hogy a Mysterious Universe világa, amely a harmadik évezred történetét dolgozza fel kalandos űroperett-regények sorával, ismét lendületet kapott. Nem csak A holtak galaxisa regény megjelenése miatt, hanem mert több új írót is köszönthetünk a sorozatban. Emellett ami idei sikerélmény, az két régen elkezdett regény befejezése. Az egyiken már nyolc éve dolgozom, és elég kényes a témája ahhoz, hogy még mindig ne merjem kiadni a kezemből, illetve végre megírtam az első meseregényemet, ami nem meseregény lett, mert miért is ne lépjen át a történet a szerzőjén…
 
Milyennek látod jelenleg a magyar fantasztikus irodalom helyzetét? Milyen minőség- vagy mennyiségbeli tendenciák figyelhetőek meg?
 
A magyar szerzők útkeresése zajlik éppen, ami azért jó, mert hamarosan meg lesz ennek az eredménye, ami véleményem szerint jobbnál jobb regényekben fog majd lecsapódni. Rengeteg új szerző próbálkozik, a régiek pedig kísérletező kedvűek. Klasszikus sci-fi, kevert műfajok, a trendek követése vagy éppen a hazai olvasói igények kiszolgálása egyaránt jelen van, és a sokszínűség nagyon is jót tesz ennek a tematikának.
 
Tudnál esetleg kiemelni olyan szerzőt, vagy kötetet, amit különösen emlékezetesnek érzel az idei könyvtermésből?
 
Érdekes volt Jacek Dukaj regénye, az Extensa, nem tudtam eldönteni, tetszik-e vagy sem, de azóta is foglalkoztat. Orson Scott Cardtól az Ender árnyékais emlékezetes könyv, a Végjáték fiatalon az egyik kedvencem volt. De utol sem tudom érni magamat, még rengeteg 2012-es könyv sorakozik a polcomon, amit szeretnék elolvasni… és jó pár magyar szerző is van közöttük.
 
Milyen terveid vannak a jövő évre saját művek tekintetében? Várható esetleg új Mysterious Universe regény tőled, netalán valami újdonság, mint amilyen A beavatás szertartása volt?
 
Most éppen a felénél járok egy vérbeli sci-fi regénynek, aminek a középpontjában egy emberiséget ért mentális támadás túlélése áll. Az ötlet tizenöt éve érik bennem, egy írókollégával állapodtunk meg abban, hogy ugyanabból az alapötletből mindegyikünk megírja a saját regényét. Idén érkezett el a pillanat, amikor a sztori a fejemben már annyira összetetté vált, hogy leüljek kiírni magamból. A regény fő kérdése, hogy jó cél elérése érdekében bevethetünk-e minden eszközt… akár még emberteleneket is.
 
Emellett már tervezem a következő Mysterious Universe regényt, amelyben York Ketchikan űrkalózokkal száll szembe, Négykezes plazmára és energiavetőkre lesz a címe. Illene befejeznem a Dreamworld sorozatot is, a harmadik kötettel lezárnám azt a nagy ívű történetet, amit pár éve elkezdtem. De a MU Bowman-sorozatát is le kellene zárnom. És ott vagyok, hogy több ötlet, mint ahány évszak az évben. Valami biztos megíródik, de még nem tudom, mi.
 

Elhangzott a könyvbemutatón, hogy a közeljövőben legalább egy Mysterious Universe kötet várható, azokkal az írásokkal, amelyek most Az oligarcha vérvonalából kimaradtak. Mesélnél esetleg még kicsit a jövő évi megjelenésekről?
 
Az oligarcha vérvonalában több ígéretes szerző is publikált, akik közül 2013-ban páran regénnyel is jelentkeznek. Patrick J. Morrison a Novus Ordo Seclorum korát célozta meg, Andrew Fiddler a felfedezések korából, a 27. századból fog majd kalandtörténeteket közölni. Dwayne Hudson a 28-29. századot építi tovább. Mindemellett van Leonard Stanskynak is egy kész misztikus-időutazós regénye a Katedrális intervenciósaival. Szóval ötletben és íróban nincs hiány. Hogy a Mysterious Universe követhető legyen, a szerzők saját sorozatokat építenek a nagy sorozaton belül. Nem titok, hogy a MU karakterközpontú, tehát szerethető főhősökre támaszkodik, a kisebb sorozatokat a főszereplők kötik és tartják össze. Ilyen ugye York Ketchikan, Brett Shaw vagy éppen a Bowman-testvérek.
 
Közel öt éves kihagyás után, mostanában indult újra a Graal Könyvek Kiadó, s rögtön két regénnyel is jelentkeztek. Úgy látod, hogy még megéri a magyar piacon könyvet kiadni?
 
Nem éri meg, de nem is ezért csinálom. A terjesztés brutálisan rossz, minél kisebb egy kiadó, annál reménytelenebb helyzetben van, nem csak hogy az olvasóihoz eljusson, de hogy a pénzét az eladások után megkapja. A két megjelentetett könyv sokáig nem talált kiadót, pedig mindkettő megérdemli, hogy kint legyen a polcokon. Jezsó Ákos A világ koronája regénye olyan merész játékossággal rakja össze a magyar Szent Korona misztikus történetét, hogy csak ámul rajta az ember. A történet 1526-ban és 1944-ben játszódik. Márki István regényében, A remete hagyatékában pedig a főszereplő a pálosok egy titka után nyomoz, újraértékelve ismert történelmi tényeket, híres alakokat és eseményeket. Imádom a történelmi rejtélyeket, a misztikumot, engem mindkét regény megfogott.
 
Azt nyilatkoztad, hogy elsősorban olyan elsőkönyves szerzőkkel szeretnél foglalkozni, akik nehezen találják meg a kiadójukat. Ezek szerint bátran próbálkozhatnak nálad a magyar írók?
 
Már próbálkoznak is. Az elmúlt hetekben két olyan regényt olvastam, amit ki is szeretnék adni. A Graal kiadási lehetőségei sajnos behatároltak, ám Miyazaki Jun barátommal két éve elindítottuk az e-könyvkiadónkat, és reménykedünk, hogy ezen a téren majd könnyebb lesz a regényeket az olvasókhoz eljuttatni.
 
Milyen kéziratokat kaptál eddig, mennyire felelnek meg az elvárásaidnak? Milyen hibákat követnek el leggyakrabban?
 
Egy kézirat számos helyen elcsúszhat. Ha van hiba, amit el lehet követni, azt elkövetik. Néha a karakterek nem élnek vagy egyszerűen csak sablonosak. Máskor a regény szerkezete billeg. Gyakori, hogy túlírják a szerzők a történetet. És akkor még nem is beszéltünk az ép mondatok hiányáról. De nyilván nem ezekből válogat a kiadó, ezeket pár jó tanács kíséretében visszaküldjük a szerzőknek.
 
Vannak egyáltalán olyan tehetséges szerzők, akiknek a nevét egyelőre még nem ismeri a közönség, de kellő ambícióval rendelkeznek?
 
Igen vannak. Remélem, jövőre megismerkedhetnek velük az olvasók.
 

A magyar könyvpiac egyelőre nem teljesen kihasznált, de már reális lehetősége az elektronikus kiadás. Mi a véleményed az e-bookokról?
 
Az e-book a jövő. Pontosan két éve, decemberben indítottuk el SFportal Ebook néven a kiadónkat, amit időközben átkereszteltünk Portal Press-re, mert immár nem csak sci-fit szeretnénk kiadni. Hisszük azt, hogy az e-book meghódítja a piacot. Könnyű hordozni, kisebb az előállítási költsége, így az ára is, és ki lehet kerülni a nagykereket, amik ma ötvenöt százalékos jutalékukkal rátelepedtek a kiadókra. Már két éve úgy álltunk hozzá, hogy az e-book az, amit támogatnunk kell. Nem kell rá elektronikus védelem, legyen olcsóbb, alakítsunk ki egy felelősségteljes olvasói hozzáállást és támogassuk mindazokat, akik e-olvasó megvásárlásán gondolkoznak. Végül is háromezer könyvet vihet magával az, aki egy Kindle-t zsebre vág. Könnyű, kényelmes, mióta megvan, háromszor annyit olvasok.
 
Milyen könyveket várhatunk a jövő év folyamán a Graal Könyvek gondozásában?
A Graal a terveim szerint elsősorban sci-fi vagy misztikus történelmi regények kiadásával fog foglalkozni. Szeretnék novellásköteteket is közölni, novellásköteteket ugyanis ódzkodnak kiadni a kiadók, mert kevesebb példányban eladhatók. Ebből is kitűnik, hogy nem vagyok üzletember, elsősorban író vagyok, de úgy vélem, szükség van ilyen kis kiadóra is.
 
Köszönjük az interjút, további sok sikert kívánunk.