FőképA német szerzőpáros – akik, minő meglepetés, egy házaspár – úgy gondolta, hogy írnak egy útikönyvet. Na de hát azokból amúgy is van már rengeteg fajta, úgyhogy most valami másfélét kell készíteni. És hát a felnőtteknek szól az összes, ha egy gyerek belelapoz, a képeket ugyan élvezheti, de a szöveg előbb-utóbb úgyis untatni fogja. Nosza, akkor legyen egy útikönyv gyerekeknek, ami nemcsak hogy körbejáratja velük a világot, de nem nyomja szegényeket agyon unalmasabbnál unalmasabb „felnőttdolgokkal”, inkább csak nagy vonalakban mutatja be a híres városok, tájak nevezetességeit, miközben játékra is invitálja őket. Így hát a Kofferes család útra indul, hogy végigkalauzolják olvasóikat azon a rengeteg érdekességen, amit a világ rejt számukra. De aztán nehogy unatkozzanak apró olvasóik, gyorsan le is foglalják őket. Mindezt mókásan, de egyben tanítva teszik.

A szerzők igen érdekes módot találtak a játékra: az olvasónak túlzsúfolt képeket kell bogarásznia, és segítenie a családnak, hogy megtaláljon bizonyos, az adott világrészre nagyon is jellemző tárgyakat. Ez rendkívül izgalmas és szórakoztató elfoglaltság. Erre már a játékgyártók is rájöttek, és virágzik a rejtett tárgykeresős játékok piaca.  A könyvnél maradva azonban el kell hogy mondjam, helyenként talán túl nehéz lett egy-egy rejtvény, ami bizony elkedvetlenítheti apró csemeténket, akinek szórakoztatására és fejlődésére a könyvet megvettük (na jó, lehet, hogy már elvesztettem a gyerekekre jellemző kreativitásom egy részét, ezért érzem így, de azért csak óvatosan). Szerencsére azonban a könyv végén megtalálhatjuk a rejtvények megoldását is, és ha épp nem boldogulunk valamivel, akkor gyermekünknek ennek segítségével adhatunk egy kis segítséget (azért csak óvatosan, nehogy ezt a legnagyobb rejtélyt fejtse meg a leggyorsabban).

Ezen kívül egy rossz szavam nem lehet a kötetre. Nemcsak mókásan ismerteti meg a gyermekekkel azt a sokszínű, multikulturális világot, amiben élünk, hanem egyedi, szintén mókás, mégis aprólékos rajzai miatt könnyen a szívünkbe zárjuk a Kofferes családot. És bizony, a család – és persze kutyájuk – jól választották meg úticéljaikat és Münchenből elindulva végigkalauzolnak bennünket többek között Rómán, Hamburgon, Grönlandon, Párizson, Mexikón és eljutnak Budapestre is, ahol különösen vicces jelenetnek lehetünk szemtanúi a New York Kávéházban. Abból kiindulva, hogy milyen „apróbb” jellegzetességeket jelenítenek meg fővárosunkkal kapcsolatban, arra következtethetünk, hogy a szerzők valóban ismerik a kötetben szereplő helyszíneket.

Vicces, humoros és valóban gondolkodtató könyvet vehetünk a kezünkbe, a jellegzetes rajzok és a fontos információk pedig könnyedén felkelthetik gyermekünk érdeklődését is, így már csak arra kell vigyázni, nehogy egyedül induljon neki a világ felfedezésének!