Főkép

Október 28. az Animáció Nemzetközi Világnapja, melyet 2002 óta ünnepel a nemzetközi animációs szervezet, az ASIFA. Magyarország 2004-ben csatlakozott a rendezvényhez, és tavaly, 2011-ben először Budaörs volt az Animáció Világnapja központi hazai helyszíne. A Budapesttől mindössze negyed órára fekvő városnak nem ez az egyetlen animációs kapcsolata: 2009 óta itt működik az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia.

Elsőfilmek ma
„Fontos lépést tartanunk az egyik leggyorsabban fejlődő iparággal és legváltozatosabb művészeti formával, az animációs filmmel. S ha tisztában akarunk lenni azzal, mit hoz a jövő az animáció terén, „szemünket a jövő filmkészítőire kell vetnünk”. A Primanimán ezért ők vannak a középpontban, a fesztivál versenyprogramjában hazai és külföldi diákok vizsgafilmjei, diplomafilmjei és frissen debütált rendezők elsőfilmjei láthatóak.” (Patrovits Tamás, fesztiváligazgató)

Az új versenyfesztiválra nevezett 264 alkotásból 80 filmet (19 elsőfilmet, 34 diplomafilmet és 27 vizsgafilmet) engedett tovább rostáján az előzsűri, Szabó Zsuzsanna bábanimátor, Sarosácz Iván CGI-supervisor és Bertóti Attila romániai magyar rajzfilmrendező (Ariadné fonala). Utóbbi kiemelte, hogy a primanimás filmek ereje abban áll, hogy bennük az alkotóknak még nem kellett a megrendelői elvárásoknak megfelelő kompromisszumokat kötniük.

A tegnap elsőfilmjei
A fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke a Londonban élő Bánóczki Tibor animációs filmrendező, aki jelenleg a MoME vendégtanára és egy animációs nagyjátékfilm előkészítésén dolgozik Upton Sinclair The Jungle című regénye alapján. Az 1977-ben született animációsfilmes elmúlt egy évtizedben készült, a hagyományost a digitálissal, fotót rajzzal, festményt papírkivágással ötvöző különlegesen szép munkái közt a Primanimán levetítik a British Animation Awardsra jelölt diplomafilmjét vagy a legutóbbi, a Sundance-et is megjárt filmjét, francia–kanadai koprodukcióban készült A hódítókat.

Az Első az elsők közt című, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményéből összeállított retrospektív válogatás képviseli, amelyben klasszikussá érett rendezők (Dargay Attila, Nepp József, Richly Zsolt, Foky Ottó), vagy épp animációs mukásságukról kevésbé ismert művészek (Bányai István New Yorkban élő grafikus, Réber László könyvillusztrátor, Weisz Béla karikaturista) debütáló kisfilmjei kerülnek elő egy vetítés erejéig.

A Primanima műsorában az animációs film régmúltját George Pal révén ismerhetjük meg. Az Oscar-díjas filmes szakember hollywoodi sci-fi-mozik és kalandfilmek special effects direktoraként került be a mozitörténet panteonjába, de kevesen tudják, hogy a magyar származású filmrendező a 30-as években Budapest, Berlin, Párizs, Prága és Eindhoven között „félúton” fejlesztette ki azt a Puppetoons-nak keresztelt eljárást, ami a mai napig használatos a világ olyan prominens stop motion-filmkészítő műhelyeiben, mint az angol Aardman. Európai pályakezdéséről a holland filmtörténész, Mette Peters tart előadást.

A Magyar Képregény Szövetség egésznapos előadás-sorozattal készül október 27-én, melyen a magyar képregénytörténet mellett az animációs és a képregény kapcsolatát is boncolgatni fogják. A Pókember első képregényes megjelenésének 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon hazai képregényrajzolók tisztelegnek a legnépszerűbb képregényhős előtt.
 
CSALÁDI PROGAMOK
Primanima-matiné

Október 28., vasárnap, 10:30 – JMMK, színházterem
Főszerepben a Magyar Népmesék hősei, valamint három félős nyúl, egy titokzatos aranymadár és a folyton csukló oroszlán. A mesefilmek a Magyar Nemzeti Digitális Archívum gyűjteményéből, valamint Magyarország legrégebb óta működő animációs filmstúdiójából, a Kecskemétfilm Stúdióból érkeznek.

Családi nap a budaörsi Városházán
Október 27., szombat, 10:00–18:00, Budaörsi Városháza
Csoportos és egyéni animációs filmkészítés, kézműves foglalkozás Szabó Zsuzsanna bábanimátor és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia animáció szakos diákjainak közreműködésével.
A Városháza aulájában nőtt titokzatos mese-erdőben egésznapos közös diafilm-nézés és folyamatos mesevetítés!

Kolompos együttes: Mulatság! / Feast time!
Október 27., szombat, 16:00, Budaörsi Városháza
Koncert kicsiknek és nagyoknak, ahol az egész család táncra perdül. / Music for the little folks and the grown-ups, and the whole family feels like partying!

KONCERTEK
„Lóci játszik”: „Egy gitár sok szöveg” – végig a Primanimán.

Október 25., csütörtök, 19:00 – október 28., vasárnap, 21:00 – JMMK

dj T-más Goranga: „I don’t care abot music styles, only about love…”
Október 26., péntek, 21:00 – Városi Ifjúsági Klub

Veronika and the Wedding Boys Special: Akusztikus szezonzáró, avagy történetek és dalok esküvőkről.
Október 27., szombat, 21:00 – Városi Ifjúsági Klub

A Primanima fesztivál képregényes programja, október 27.
A Primanima fesztivál partnereként a Magyar Képregény Szövetség több programot szervez október 27-re, amelyeknek a budaőrsi Ifjúsági Klub (Károly király utca 3), ad otthont, alig pár lépésre a vetítések helyszínétől.
A képregényes programokra is érvényesek a fesztiválbérletek, a kizárólag ezekre kíváncsi látogatóknak pedig 300 forint a belépti díj.
 
Képregényakadémia elméletben és gyakorlatban
Konferencia két szekcióban:
1. szekció: Képregényhősök régen és ma

10.30 – Batman: Az igazi első év - Bayer Antal
11.00 – Partizánok: Zórád Ernő képregényei a Pajtásban - Kertész Sándor
11.30 – Hód, a magyar James Bond - Verebics János
12.00 – Az új szuperhősök - (az eredetileg tervezett előadó helyettesítése folyamatban)
12.30-13.00 – Hová lettek a hősök, és visszatérnek-e még? – kerekasztal az előadók részvételével
 
2. szekció: Képregény és animáció
14.00 – A képregény formanyelve - Bayer Antal
14.30 – Képregényből animáció - Fritz Zoltán
15.00 – Képregény és animáció - Matei Branea (Románia, a fesztivál zsűritagja, angol nyelven)
15.45 – Így készült... - Felvidéki Miklós
16.15-16.45 – Kerekasztal az előadók részvételével
 
Comic Jam Live!
10.00-18.00 - Gyorstalapaló képregényes tanfolyam Fritz Zoltán, a Magyar Képregény Akadémia elnöke vezetésével. Közreműködnek a a 5 Panels alkotócsoport tagjai: Erhardt Domonkos, MacGill Karina Linda és Sárdi Katalin.
A programot a 8, a 28 és a 88 éves korosztálynak egyaránt ajánljuk!
 
Párhuzamosan: Stop motion műhely Szabó Zsuzsanna bábanimátor és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia animáció szakos diákjainak közreműködésével.
 
Kiállítás a fesztivál központi színhelyén:
Pókember 50: Magyar rajzolók tisztelgése a legnépszerűbb amerikai képregényfigura első megjelenésének félévszázados évfordukója alkalmából.
 
Október 28, vasárnap, Comic Jam Live még egyszer:
10.00-16.00 - Gyorstalapaló képregényes tanfolyam Fritz Zoltán, a Magyar Képregény Akadémia elnöke vezetésével. Közreműködnek a a 5panels alkotói: Erhardt Domonkos, MacGill Karina Linda és Sárdi Katalin.
A programot a 8, a 28 és a 88 éves korosztálynak egyaránt ajánljuk!
 
Párhuzamosan: Stop motion műhely Szabó Zsuzsanna bábanimátor és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia animáció szakos diákjainak közreműködésével.
Primanima filmmozaikok:
http://youtu.be/7J40VFUhjj0?hd=1
http://youtu.be/LIjQGoSIPyo?hd=1
http://youtu.be/1DSOsTyjb1E?hd=1
http://youtu.be/2Ge7E-vUEZQ?hd=1

Forrás és további információk:
www.primanima.eu
www.asifa.hu