FőképNapjainkban szerencsére még a nagy stúdiók is készítenek olyan filmeket, melyek túlmutatnak az egyszerű effektparádék csak moziban és csak egyszer élvezhető szintjén, olyan filmeket, melyek csodálatosak, ámulatba ejtőek, szemgyönyörködtetőek, mégis valami olyanról mesélnek, ami érték egy ember életében.

Szerencsére a szereplők nemcsak lövöldöznek, gyilkolnak és verekednek, hanem kalandra is indulnak a mozivásznon. Kalandra, amely nemcsak az ő, hanem mindannyiunk életét megváltoztatják. Kalandra, mely komoly megpróbáltatásoknak veti alá őket, hogy erőssé váljanak. Akárcsak ezeknek a kalandoknak a nézőit is. Ezek azok a filmek, amik nemcsak a szemünket, de szívünket is elkényeztetik. A Pi élete pedig pontosan ilyen filmnek ígérkezik. Egy trailer alapján persze nehéz következeteseket levonni, bár közel sem lehetetlen (egyszer már megpróbálkoztunk ezzel a Lopott idő című film kapcsán és nem lőttünk túlzottan mellé).

Annyi bizonyos, hogy egy nagyszerű és sokak által szeretett könyvről beszélünk. A történet szerint Pi Patel egy gyönyörű indiai városban él, ahol szüleinek állatkertje van. Amikor azonban megszüntetik az állatkertet, az állatok egy részét eladják, a megmaradtakkal pedig hajóra szállnak és Kanada felé veszik az irányt. A viharos tengeren azonban a hajó elsüllyed, egyedül Pi éli túl egy mentőcsónakban, néhány állat – köztük egy bengáli tigris – társaságában. Ezek után több mint 200 napon keresztül hánykolódik a vízen, miközben nem csak a tigrissel kell kialakítania valamilyen békés viszonyt, de rá kell jönnie, honnan szerezzen élelmet és vizet a túléléshez. Ezekhez azonban – sok más mellett – elengedhetetlenül fontos a hit. Egyszóval a könyv nem csak a leleményességről, kalandról és izgalmakról szól, hanem Istenről és a hozzá vezető útról is.



Mindehhez pedig csodálatosan szép képi világgal és zenei aláfestéssel járulnak hozzá az alkotók. A trailer tökéletesen meggyőzött arról, hogy a prózát megfelelő találékonysággal igencsak jó eredménnyel lehet átültetni a filmvászonra. Egy sikerkönyv alapján nyilván nem lehet gond a szöveggel, de hogyan jeleníthetjük meg a leírások érzékletességét vizuálisan? Az egyik módszer, hogy a képek tökéletesen összhangban állnak a szöveg által keltett érzésekkel, a film ritmusa pontosan követi a regény ritmusát – hol gyorsan, hol lassan, néhol feszesen, másutt lágyan, pörgősen vagy épp a gondolatoknak helyt adva jelennek meg előttünk a képek és azt teszik, amire egy ilyen műnek sarkalnia kell: gondolkodásra, ámuldozásra, izgulásra késztetnek bennünket. Ezt pedig csak úgy érhetik el, ha mindenki azt teszi, amit kell neki: az operatőr felismeri a hatásos beállításokat, a vágó jó ütemben helyezi egymás után a képkockákat és a rendező pontosan tudja, hogy mit akar, de ehhez hagyja kibontakozni a kollégáit is. És ha ehhez még a zeneszerző is tökéletesen illeszti hozzá az aláfestést, akkor készen is van a lebilincselő mű. És a trailerből kiindulva, ez éppen ilyennek ígérkezik.

Ez talán nem is annyira meglepő, amikor meghalljuk a rendező nevét: az Oscar-díjas Ang Lee, akinek a keze alól olyan, teljesen eltérő műfajú alkotások kerültek ki, mint a Hulk, a Tigris és sárkány vagy a Túl a barátságon. A rendező még egy áprilisban készült interjúban mesélte el, hogy annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, nem lehetséges ezt a csodálatos könyvet vászonra vinni, ő úgy gondolja, elegendő pénzzel és megfelelő technikával van rá esély, hogy ez megvalósítható legyen. És persze ez számára is nagy kihívás, és pont ettől ennyire nagyszerű a film elkészítése.

A megfilmesítés már körülbelül tíz éve várat magára és Ang Lee előtt olyan nevek is felmerültek a rendező személyével kapcsolatban, mint A falu, A hatodik érzék és a Jelek rendezője, M. Night Shyamalan vagy a francia Jean-Pierre Jeunet, akinek például az Amélie csodálatos életét vagy az Elveszett gyermekek városát is köszönhetjük. Érdekes lehet, hogy egy nagy kaland megfilmesítéséhez olyan főszereplőt választottak, akinek egy szuperprodukció elkészítése valóban nagy kaland. Pi Patelként Suraj Sharmát láthatjuk, akinek nem csak Pi Patelként, de ifjú színészként is helyt kellett állnia, hogy a néző az ő színészi képességei segítségével élje át a kalandokat.

Így végigtekintve a produkción, egy gyönyörű és valóban nagyszerű alkotásra van kilátás, és reméljük, hogy mindannyian megtaláljuk benne azt, amit keresünk!