Főkép

A lemez címe egyben program is: a folyamatos tagcserék, a haláleset után a csapat elsősorban előretekint, nem hagyja magát eltántorítani a saját maguk által kijelölt úttól. Aki azonban a cím alapján lelkes indulókat, metál himnuszokat vár, rossz bandát választott. A Threshold továbbra is „matekzene”, maximális odafigyelést igényelő és igazi értékeit csak sokadik meghallgatásra feltáró muzsika. A Dead Reckoning az együttes többi lemezéhez képest szokatlanul kemény volt: ha valaki ennek a tendenciának a folytatására számított, biztosan csalódott. A megelőző albumok között talán a 2004-hez Subsurface-hez áll legközelebb az új anyag.
 
Régóta megfigyelhettük a Thresholdnál, hogy nem bízzák a véletlenre a kezdést, kimondottan ütős számokat tesznek az album élére: így van ez most is, az „Ashes” egyszerre idézi az első albumokat és a 2000-es évek első felének hangulatát. Kiemelt szerepe abban is tetten érhető, hogy ebben a számban találhatjuk magát a „March of Progress” szövegrészletet. Sokszor hiányolhattuk az együttesnél a slágerességet: ebben a dalban megvan ez is, amitől persze nyilván sosem fogják kereskedelmi rádiókban játszani (csaknem 7 percével nem is igen lenne alkalmas erre).
 

 
Egy fokkal nehezebben emészthető a „The Return of the Thought Police”, de a prog lemezeknél oly sokszor hiányolt megjegyezhető refrén ebben is megvan. Ez követően két szürkébb szám következik („Staring At The Sun”, „Liberty Complacency Dependency”) de a képzeletbeli Richter-skálán ezek is 8-as körül lennének, csak épp túl erős a környezetük.
A „Colophon” ismét fülbemászóbb dallamokkal csábít, a „The Hours”-t különösen Richard West billentyűfutamai teszik vonzóvá. Ezután következik az együttes portfóliójában átlagosnak mondható „That`s Why We Came” és a klipnóta, a „Don`t Look Down”, majd a „Codá”-ban ismét egy különösen dallamos nótával találkozunk. És bár a coda általában a művek végét jelzi, itt még hátravan a főfogás: a 10 perces „The Rubicon” akkor is elvinné a hátán a lemezt, ha a többi szám gyengébb lenne. A tempóváltásokban gazdag szám hatásosan tesz pontot egy igen erős album végére, csak a limitált kiadás kapott még egy ráadást a „Divinity”-vel.
 
Ahogy a Dead Reckoning, nyilván ez a korong is vegyes reakciókat fog kiváltani. Az viszont kétségtelen, hogy a Threshold nem tagadta meg önmagát, és egyúttal korszerű anyagot tett le az asztalra.
 
Az együttes tagjai:
Karl Groom – gitár
Pete Morten - gitár
Damian Wilson - ének
Richard West - billentyű
Steve Anderson – basszusgitár
Johanne James - dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Ashes
2. Return Of The Thought Police
3. Staring At The Sun
4. Liberty Complacency Dependency
5. Colophon
6. The Hours
7. That’s Why We Came
8. Don’t Look Down
9. Coda
10. Rubicon

Diszkográfia:
Wounded Land (1993)
Psychedelicatessen (1994)
Livedelica (1995) koncert
Extinct Instinct (1997)
Clone (1998)
Hypothetical (2001)
Critical Mass (2002)
Concert in Paris (2002) koncert
Critical Energy (2004, 2CD) koncert
Subsurface (2004)
Surface to Stage (2006) koncert
Dead Reckoning (2007)
The Ravages of Time - The Best Of Threshold (2007)
March of Progress (2012)