FőképA leghaladóbb táncos, színházi és zenei produkciók seregszemléje idén október 5–14. között, a Budapesti Fesztiválközpont szervezésében valósul meg.

Tíz nap, amely csak a kultúráról szól – így összegezhető az október első heteiben megrendezendő Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A Budapesti Őszi Fesztivál hagyományait folytató eseménysorozat a kortárs könnyű- és komolyzene nagyágyúit sorakoztatja fel, az idei program meghatározó elemei az elektronika, valamint a vizualitás lesznek. A fesztivál nyitóeseményeként október 6-án a Műcsarnok főhomlokzatát színezik be a 2012-es Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny döntősei.  
Az A38 kultúrnaszádon a kultikus filmzenéiről világhíressé vált The Hidden Orchestra mutatkozik be szintén október 6-án. A hangulatról hangulatra barangoló zenei utazások egyik legkiemelkedőbb kortárs művelőjeként számon tartott edinburgh-i formáció azonban nem az egyetlen világsztár fellépője a fesztiválnak, a brit Matthew Herbert lemezlovas, zeneszerző, producer, a jazz és a digitális táncmuzsikák megújítója, méltatói szerint egyike az utolsó zenei polihisztoroknak. One Pig című legutóbbi albumával az Akváriumban ismerkedhet meg október 7-én a közönség.
 
A dán Hotel Pro Forma, a háborúk természetrajzát a japán képregények modorában elregélő War Sum Up című – a Nemzeti Színházban október 10-én csak egy este játszott – darabja a nemzetközi színházi élmezőnyt képviseli, csakúgy, mint az Átrium mozi színpadán október 11-én és 12-én a Niv Sheinfeld és Oren Laor által színpadra állított, kortárs tánccal és szövegekkel tarkított Ship of Fools (Bolondok hajója) című produkció. A világsztárok sorát a Trafóban október 13-án és 14-én fellépő ausztráliai Chunky Move zárja az interaktív technológiára koreografált Glow című előadással.
 
A fesztivál nem feledkezik el a jazz rajongókról sem, az új helyszínre költöző Budapest Jazz Club méltó helyszíne az idei Jazz maratonnak. A tizennégy fővárosi kortárs magángaléria részvételével megvalósuló Kortárs Galériák Éjszakája pedig idén a Café Budapest programkínálatát gazdagítja.
 
A közönség az előadások után sem marad majd egyedül: a cafébudapEST BAR mini performanszokkal, koncertekkel és a fesztivál előadásait summázó közönségtalálkozókkal várja tíz napon át minden este az érdeklődőket.
 
Forrás és részletek: www.cafebudapestfest.hu