FőképA tavaly megalakult Historium Kiadó a könyvkiadás mellett a kezdetektől fogva fontosnak tartja különféle történelmi-kulturális rendezvények szervezését is. 2012 első felében két kisebb rendezvényt (Középkori est, II. Római est) és egy kétnapos hagyományőrző fesztivált, az I. Historium Történelmi Napokat hozták tető alá. Az év második felében a Historium számos programot szervez önállóan, ezek közül egyet Budapesten, és három magyarországi megmozduláson is részt vesz.


A POKOLI SZIMFÓNIÁK UTOLSÓ BEMUTATÓJA
(Székesfehérvár, október 5.)

 
A másfél évvel ezelőtt megjelent és bemutatott Pokoli szimfóniák c. kisregény-kötet eredetileg egy pozsonyi kiadó logójával jelent meg, de alig egy hónappal később már minden joga a Historium Kiadóra szállt. Több meghiúsult próbálkozás után idén, október 5-én (pénteken) a könyvet jegyző szerzőkvintett (Angyal Sándor, Benyák Zoltán, Bíró Szabolcs, Michael Mansfield, Nolik Antal) végre Székesfehérváron is bemutathatja a könyvet. A bemutató 17:00 órakor veszi kezdetét a Szent István Művelődési Házban, a szerzőkkel pedig Nagy Erika beszélget. A csapat úgy döntött, hogy hivatalosan ez lesz a Pokoli szimfóniák utolsó bemutatója, ahol beszélnek a megjelenés óta eltelt másfél év történéseiről. Érdekesség, hogy a legtöbben azóta már a Historium Kiadó szerzőivé váltak. A belépés díjtalan.
 
BAROKK EST – AZ EGY TUCAT ESZTENDŐ BEMUTATÓJA
(Dunaszerdahely, október 26.)

 
Október végén mutatkozik be a Historium Kiadó legújabb szerzője, Muhary Zalán, aki a barokk-kori Egerről írt különleges, ínyenceknek, a helytörténet, a vallás, a korabeli orvoslás és egyáltalán Eger városa iránt érdeklődőknek szóló regényt. Az Egy tucat esztendő főszereplője Markhot Ferenc doktor segédje, az ő szemén keresztül ismerhetjük meg az 1700-as évekbeli Eger életét, illetve az ott élő, azóta már történelmivé lett alakokat. A könyvet Dunaszerdahelyen, a Csemadok Ház nagytermében mutatják be először, október 26-án (pénteken), 19:00 órai kezdettel. A borkóstolóval és kellemes esti falatozással kísért rendezvényre a belépés díjtalan, ahogy a fogyasztás is.