Főkép

A mentalista című amerikai krimisorozat 2008 szeptemberében indult a CBS csatornán, Magyarországon pedig 2009 óta látható. A sorozat főszereplője Patrick Jane, független tanácsadó és CBI ügynök társai, Teresa Lisbon, Kimball Cho, Wayne Rigsby és Grace Van Pelt.  A kis csapat már a sorozat kezdete előtt együtt dolgozik, feltehetőleg hosszabb ideje, bár erről egyértelmű utalás nem hangzik el. Kategóriáját tekintve a sorozat krimi, de komoly drámai hullámok is felkorbácsolják a hangulatot. Nem nevezhető átlagos krimisorozatnak, az alkotók ugyanis szépen apránként csöpögtették bele az egyediséget a történetbe és a karakterekbe, és mivel erre helyezték a hangsúlyt, technaikailag nem különösebben erőltették meg magukat, legalábbis olyan értelemben, hogy nem igazán vannak effektek vagy látványos megoldások, de ezek igazából nem is hiányoznak.
 
Megfigyelhető, hogy minden epizód címében szerepel a vörös (red) szín, mely visszavezethető a főhős előtörténetére. Személy szerint kedvelem az olyan sorozatokat, amelyekben az ilyen részletekre is ügyelnek. A zenei aláfestés is egyedi, a különféle zeneszámok illeszkednek az egyes részekhez, színhelyekhez, más-más zenét hallhatunk epizódonként. Az egyes történetek kisebb mellékszálainak logikus levezetése könnyen szerethetővé teszi a filmet, és így a cselekmény sem válik unalmassá közben.
 
A történet főhőse, Patrick közismert mentalistaként TV műsorokban szerepelt, különféle embereknek jósolt, illetve azok elhunyt szeretteivel lépett kapcsolatba. A népszerűség nagyképűvé tette, és egy fellépése során olyan dologra vállalkozott, amely örökre megváltoztatta az életét, hiszen elveszítette a feleségét és a kislányát. Ennek hatására óriási változáson ment keresztül, megtört férfi lett belőle, akit talán csak a bosszú tart életben. Felhagyott korábbi életével és tudatosan rombolja az úgynevezett mentalisták hírnevét. Gyakran említi, hogy ez nem más, mint hazugság, legalábbis abban a formában, ahogyan a mentalisták a show műsorokban megjelennek. Ennek ellenére továbbra is használja képességeit, csak minden sallang nélkül. A történtek ellenére próbál vidám és barátságos lenni, ám az első évadban kiderül, hogy a múlt árnyéka nem hagyja szabadulni a szörnyűségektől. Patrick nagyon jó emberismerő és hihetetlenül könnyen átlát mindenkin, csakúgy, mint az egyes ügyeken.
 
A sorozat úgy indul, hogy a karakterek ismerik egymást. Ennek nagyon örültem, az ilyen és ehhez hasonló sorozatok ugyanis nagy százalékban úgy kezdődnek, hogy össze kell szoknia a csapatnak. Jó volt kicsit másképp látni egy történetet. Természetesen minden epizód egy krimi történet felgöngyölítéséről szól, miközben egyre többször kerül főszerepbe „Red John”. A szereplőket nagyon könnyen meg lehet szeretni, a színészek jól alakítanak és a karakterek is nagyon jók. Minden karakternek van előtörténete, amelyre apránként derül fény, sőt, egy kis szerelem is kialakul, ám ebben szerencsére a főszereplő nem érintett.
 
Összességében úgy gondolom, hogy az alkotók igyekeztek szakítani a kategóriában ismert klisékkel, amit az első évad alapján jól csinálnak. Persze az első évadok mindig az előtörténetek bemutatásáról és a karakterek megismeréséről szólnak, de úgy gondolom, ezt a sorozatot megéri tovább nézni, mert valóban van mondandója, ráadásul a szinkron is kifejezetten jó, bár tartom magam ahhoz, hogy eredeti nyelven jobban átjönnek az érzelmek.