FőképA tavaly megalakult Historium Kiadó a könyvkiadás mellett a kezdetektől fogva fontosnak tartja különféle történelmi-kulturális rendezvények szervezését is. 2012 első felében két kisebb rendezvényt (Középkori est, II. Római est) és egy kétnapos hagyományőrző fesztivált, az I. Historium Történelmi Napokat hozták tető alá. Az év második felében a Historium számos programot szervez önállóan, ezek közül egyet Budapesten, és három magyarországi megmozduláson is részt vesz.
 
 
BIRODALMAK ÉS SORSOK
(Budapest, szeptember 27.)

 
Benyák Zoltán (A háború gyermeke) és Marcellus Mihály (A veterán, Aquincum farkasa) közös író-olvasó találkozót és dedikálást tart szeptember 27-én (csütörtökön) a Károly körúti Alexandra Irodalmi Kávéházban, 18:00 órai kezdettel. A szerzőkkel Kalmusné Mihók Zsuzsa beszélget közös témájukról, a nagy történelmi birodalmakról és azok sorsáról. A beszélgetésre a belépés díjtalan.
 
ELSŐ SZÜLETÉSNAPI EST
(Dunaszerdahely, szeptember 28.)

 
A kiadó idén szeptemberben ünnepli működésének első évfordulóját. Bár hivatalosan 2011 májusa óta létezik, mégis szeptemberben adta ki első könyvét (Urbánszki László: Odakint, a pusztában), és ugyanezen hónap utolsó napján tartotta első könyvbemutató estjét is. Ennek örömére a Historium Kiadó 2012. szeptember 28-án (pénteken) születésnapi estet rendez Dunaszerdahelyen, a Csemadok Ház nagytermében.

Részletes program:
18:30 - Ünnepi megnyitó
18:40 - Beszélgetés Soós Lacával, a Historium Kiadó fotósával, aki az elmúlt egy év Historium-rendezvényein készült fényképeiből tart kiállítást a születésnapi esten
18:50 - Beszélgetés Huszár Kata üvegfestővel, akinek művei állandó szereplői a Historium-esteknek
19:00 - Az Aranymetszés verséneklő duó koncertje
19:20 - Vetítés - a kiadó eddigi munkásságának áttekintése
19:35 - Könyvbemutató Benyák Zoltánnal, A háború gyermeke és a frissen megjelenő Ars Fatalis c. regények szerzőjével
20:30 - A születésnapi torta felvágása
Utána - Kötetlen beszélgetés, dedikálás, akciós könyvvásár 

A műsort vezeti és a szereplőkkel beszélget: Patasi Ági riporter és Bíró Szabolcs író, kiadóvezető

A belépés és a fogyasztás ingyenes.