FőképA 2012. szeptember 11., kedd, délelőtt 11 órára meghirdetett kezdés kicsit csúszott, köszönhetően pár lelkes sajtómunkásnak, akik a hivatalos program előtt kezdték el az interjúkészítést. De aztán egy rövid bemelegítő muzsika után (Tárkány Kovács Bálint és Agócs Gergely) megkezdődött az információáramlás, amiből kiderült, az év hátralévő részében mire számíthatunk az immár 17. éve működő Fonó Budai Zeneházban.
 
Tárkány Kovács Bálint szerint továbbra is fontosnak tartják az immár 17 éve működő szerdai táncházat, de idén nem csak nevében (HaTeha Szerda), hanem tartalmában is megújul. Ez részben az új tánctanároknak (Fitos Dezső és felesége Kocsis Enikő), valamint a dal- és furulyaoktatásnak köszönhető. Ez utóbbi kapcsolódik az idei tájegységhez, hiszen a szeptembertől decemberig tartó négy hónapos időszakban az Észak-mezőségi falvak táncaival ismerkedhetnek az tanulni vágyók. A táncházakba havonta hagyományőrző öregeket hívnak meg, hogy tiszta forrásból is meríthessenek az érdeklődők.
 
Másodikként Agócs Gergely mesélt a Fonó zenekar új lemezéről (Vadbarokk) és a lemezbemutató koncertről (október 5.).
„Megfogalmazhatjuk azt, hogy Erdélyben, a Felvidéken, vagy akár Magyarországon is tetten érhető a barokk zene élő hagyománya. Szeretnénk a régi zene iránt érdeklődők figyelmét felhívni erre a körülményre, hogy valami nagyon fontos megőrződött itt.”
 
 
Kiss Ferenc a Héttorony Fesztivál múltjáról és jelenéről beszélt. Többek között kiderült milyen kapcsolat van a fesztivál és Makovecz Imre között. Újdonságnak számít, hogy idén határon túli programok is lesznek, például a kolozsvári református, a csíkszeredai katolikus templomban, a lendvai Színházban, a dunaszerdahelyi Városházán, és Kárpátalján a csetfalvai református templomban.
 
 
Ezután Balázs Elemér ismertette az egy éve működő Balázs Elemér Group Klub terveit. A Klub programja idén előzenekarral (Oláh Krisztián), illetve meghívott vendégművészekkel bővül. Novemberben például Norbert Marius amerikai bőgős vendégeskedik náluk.
 
Földes László (Hobo) és bandája január óta „lakik” a Fonóban, és a kezdeti rácsodálkozás után mára megszokták a helyet. Továbbra is havonta egy alkalommal várják a rajongókat, és ezeken az esténként a költészet és a zene egyaránt fontos szerepet kap. Szintén a Fonó rendezi november 20-án a „HOBO a MÜPÁ-ban” című koncertet.
 
 
 Sipos Mihály kezdésként röviden megfogalmazta a Muzsikás együttes célját:
„Azt szeretnénk, hogy egy művelt, zeneszerető, zenét értő, ne adj isten éneklő ország lenne Magyarország előbb-utóbb.”
Majd megtudtuk, ennek érdekében milyen énekórákat tartanak szerte az országban. Természetesen szóba került a szokásos karácsonyi koncert, amire 2012. december 28-án kerül sor a Művészetek Palotájában, valamint pár külföldi fellépésről is hallottunk.
 
 
Csík János többek között az évzáró koncertjükről beszélt, amire idén a SYMA Csarnokban kerül sor, valamint arról a kapcsolatról, ami a zenekart a Fonóhoz fűzi.
 
Horváth László igazgató nem csak moderálta a tájékozatót, hanem azokról a programokról is beszélt, amelyekről a többiek nem: kiállításokról, koncertekről, Trafóról, WOMEX-ről, hosszúlépésről (a programok látogatóit vendégül látják egy hosszúlépésre), és további tervekről.
 
A látottak-hallottak alapján úgy gondolom, hogy a Fonó Budai Zeneház továbbra is fontos feladatot lát el, amikor lehetőségeikhez képest őrzik, ápolják a magyar (nép)zenét, és nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb generációk számára is hozzáférhetővé teszik azt.

Fonó szeptemberi program