Főkép A Castle főszereplői Nathan Fillion Richard Castle szerepében és Stana Katic Kate Beckett szerepében, a sorozat az ő közös munkájukra alapul, az egyes részek során fokozatosan megismerjük a különböző szereplők személyiségét, meghatározó érzelmeit.  
 
A sorozat első epizódját 2009 márciusában mutatták be az ABC, amerikai televíziós csatornán. A magyarországi premiert 2010 júliusában vetítették az RTL Klub csatornán. Az első évad tíz részből áll, melyet magyar szinkronnal is megtekinthetünk. Az évad vége egy nagy csattanóval zárul, mely érzékelteti, hogy több van ebben a sorozatban, mint egy egyszerű krimiben. Fény derül a komoly, drámai vonalra, mely meghatározó része a sorozatnak. Mint minden krimisorozatban, ebben is minden epizód egy gyilkossággal indul, melyet a nyomozó és az író közösen próbálnak megoldani. Sok ilyen sorozat ostromolja a TV képernyőket, így mindenképpen kellett valami plusz, amitől ez a történet más lesz. A Castle a felhasznált eszköztár tekintetében számtalan ponton eltér a tradicionális krimisorozatoktól.
 
Megfigyelhetők a zenei és hangmérnöki vágások remek fordulatai, melyek nagyon jó hangulatot kölcsönöznek a sorozatnak. A szerkesztők elhagyták a már megszokott drámai hangzást a gyilkosságok felvezetése közben, modern, néhol vidám zenéket hallhatunk a film egyes fordulatai közben. Ám a bravúr és a dráma nem marad el, a szereplők játéka visszaadja az adott szituáció komolyságát. A készítők nagy hangsúlyt fektettek az érzelmekre, melyek remekül át is jönnek. Ugyanakkor, mint hogy kategóriáját tekintve a sorozat komédia is, a humor sem vész el a sablonok homályában.

Különlegessé teszi még a sorozatot a rendkívül egyedi karakterek felvázolása. Richard Castle egy nagyon híres és befutott író. Befolyásos barátai és nagyon jó kapcsolatai vannak, melyeket nem is szégyell használni. Elsőre gyerekes, megbízhatatlan szoknyapecérnek tűnik, de ez természetesen csak a külcsín. Többször elvált, egyedülálló férfi, aki mindennél jobban szereti a lányát és bármit megtenne érte. Bohókás viselkedése és humorérzéke hamar mosolyt csal az arcunkra. Kate Beckett egy fiatal egyedülálló nyomozó, aki a munkájának él. Igazi zsaru, aki nem hagy maga után befejezetlen ügyeket és nagyon odafigyel minden részletre. Komoly, szinte kemény nő, az egész évad alatt a kiismerhetetlenség hangulata lengi körbe. Ám a kemény külső nagyon is együttérző nőt takar, aki tiszteli és megérti az embereket.
 
Castle és Beckett kapcsolata nehezen indul. Beckett nyomozó nem örül a hirtelen jött társnak. Nehezen szokik hozzá Castle komolytalan viselkedéséhez. Kényszerkapcsolatuk legjellemzőbb formája a folytonos civakodás és vitatkozás. Ám rövid idő alatt megszeretik egymást, még ha ezt nyíltan egyikük sem mondja ki. A történet írói a háttérben komolyabb érzelmi szállal is kecsegtetnek, de ezen a ponton ez nem kerül napvilágra.
 
Az első évadban megismerhetjük Rick családját, édesanyját (Martah Rodgers) és tinédzser lányát (Alexis Castle), akikkel egy New York- i lakásban él együtt. Martha egy színésznő, aki a karrierjét próbálja újra fellendíteni, közben időnként őrült dolgokba fog bele. Richard jóban van édesanyjával, de kapcsolatuk nem felhőtlen. Alexis egy bűbájos fiatal lány, kitűnő tanuló és az egyetlen „felnőtt” tagja a kis családnak. Minden komolyság és felelősségtudat meg van benne, ami a család többi tagjából hiányzik. Nagyon jó viszonyban van az apjával, mindent megbeszélnek, megosztanak egymással. Megismerjük Beckett két nyomozótársát, Javier Esposit-t és Kevin Ryan-t akik az egész sorozatban meghatározó szerepet töltenek be. Így négyen, Castle, Beckett, Esposito és Ryan alakítják a nyomozó csoportot. Ők derítik fel az aktuális ügyeket és könnyen belopják magukat a szívünkbe.
 
A történet során már a kezdetekben felfigyelhetünk egy fő szálra, amely végig is kísér bennünket az egész évadon. Természetesen a sorozatot rengeteg mellékszál színesíti, újszerű megoldásokat követelve és hihető, életszerű történetet teremtve. Az évadzáró epizód után, izgalommal telve kezdhetünk bele a második szériába, hogy kiderüljenek azok a csavarok, amik miatt nem tudunk aludni éjszaka.
 
Összefoglalva: a Castle sorozat tudott újat mutatni a maga kategóriájában, bravúros színészi játékával úgymond nézeti magát. Megvan benne minden, a krimi és a vele járó rejtélyek, a dráma és a könnyek, valamit a humor és a rengeteg nevetés. A történet nem sablonos, van benne fantázia és meglepetés. A karakterek pedig szerethetőek, úgy ahogy annak lennie is kell. Mint az esetek többségében, én most is azt javaslom, hogy eredeti nyelven, felirattal fogjunk hozzá. Ha valaki viszont jobban szereti a szinkronizált mozit, a magyar szinkronban sem fog csalódni.

Az első évad részei:
1. Rick nem Derrick
2. Veszedelmes viszonyok
3. Kiközösítve
4. Szex, zsarolás, politika
5. Jéghideg ölelés
6. Kockázatos nyomozás
7. Szegény gazdagok
8. Bosszú a múltból
9. Váltságdíj
10. A koronytanú