FőképAz 1541-ben török kézre került Buda Vára másfél évszázadon keresztül tűrte az idegen oszmán hatalom és az azt képviselő 99 budai pasa uralkodását. Több sikertelen kísérlet után 1686 júniusában soha nem látott összefogással, a Szent Liga szövetséges csapatai megkezdték a Budai Vár 77 napon át tartó ostromát a Várat védő törökökkel szemben. 1686. szeptember 2-a végül győzelmet hozott a keresztény szövetségeseknek, a töröknek fel kellett adnia Budát. A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a várvédők és az önkéntesek kitartásának, valamint a török uralom alól való felszabadulás utáni kulturális fejlődésnek állít emléket.

Az elmúlt egy évtizedben, a rendezvény születése óta sokan megkérdezték már: miért ünnepeljük a magyar nyelvet és az azt hordozó, megtestesítő magyar könyvet? Miért ne ünnepelnénk?! Hiszen anyanyelvünk az, amely jellemez bennünket, amely megkülönböztet minket másoktól. A kultúránk, az irodalom, a könyvek pedig nemzeti büszkeségünk részei. Éppen ezért a jubileumi Könyvünnepen a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatjuk, amelyek egyedülállóvá teszik kultúránkat. A színpadon mások mellett fellép Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató. Az által elindított táncház-mozgalom 2011-ben az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült.

A nyitónap estéjén az Operettszínház művészeinek jóvoltából Huszka Jenő műveiből csendülnek fel az ismert dallamok. Huszka a magyar operettmuzsika egyik klasszikusa, akinek nyomán világhírűvé vált a magyar operett. Szombaton este az idén 60 esztendős Rajkó Zenekar lép a közönség elé, az együttes tagjai az évszázados hírű cigányzenész-dinasztiák ősi zenei tehetségét és hagyományait őrzik. Vasárnap, a zárónapon a magyar- és világzenét játszó Napra zenekar mutatkozik be a Könyvünnepen.
 
Napközben is számos program várja az érdeklődőket. A színpadon bemutatkoznak a kiadók és az alkotók, mások mellett Jókai Anna, Nádasdy Borbála, Sándor György, Czakó Gábor, Tóth Gy. László, Lentner Csaba és Zárug Péter Farkas. A Könyvünnepre mintegy kéttucat könyvkiadó és könyvkereskedés fogadta el a meghívást.

A gyermekeket délelőtt színpadi programokkal várjuk: szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap pedig a Mátyás király szárnyai című mesét nézhetik meg a kicsik. Napközben pedig kézműves foglalkozások és óriáskifestő is várja a családokat.
 
Az idei évben Buda 1686-os visszavívására ostromjátékkal és hagyományőrző katonai bemutatókkal emlékezünk a Buda Eliberata hagyományőrzőinek segítségével, akik a Halászbástyán elevenítik fel Buda ostromát. A Szentháromság téren felállított török és magyar sátrakban pedig mindenki megismerheti a tábori élet hangulatát.
 
A jubileumi Könyvünnephez több vári közintézmény is csatlakozott. Az Országos Széchényi Könyvtárban augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10.00 -18.00 óra között ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika és még két másik, csak nagyon ritkán látható könyvritkaság. További muzeális értékű könyvek és herendi porcelánok tekinthetők meg a nemzeti könyvtár Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok című kiállításán.
 
A Magyarság Házában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy - Nagy Művészeti Egyetem által közösen gondozott „Gombold újra! Divat a magyar” pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók, ingyenesen. Minden egész órában a divatbemutatókról készült film is látható.

Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt hagyományőrző kulturális ünnepsége augusztus 31. és szeptember 2. között lesz a Szentháromság téren.

Forrás és részletes program: www.itthon.hu