FőképA New Orleans Swingfesztivál 2005 óta folyamatosan emeli a tétet. A ragtime, a dixieland és a swingzene képviselői közül nemcsak a hazai élvonal, de a régióbeli, sőt a tengerentúli előadók legkiválóbbjai is tiszteletüket tették már a Művészetek Palotájában. A nyolcadik eseménysorozaton a zenei horizont Ausztriától Finnországig, Svájctól egészen az USA-ig ível. A három napos swingfesztiválon ezúttal az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek még táncolható jazzszerzeményei közül válogatnak a fellépők.
 
Antti Sarpila Swing Band (SF)
2012. augusztus 24., péntek 19:30
Helyszín: Fesztivál Színház
Jegyárak: 2500, 3200, 3900 Ft
 
Közreműködők:
Antti Sarpila – klarinét, szopránszaxofon
Marian Petrescu – zongora
Mihai Petrescu – bőgő
Keith Hall – dob
 
Elsőként a harmincadik születésnapját ünneplő Antti Sarpila Swing Band érkezik a Fesztivál Színházba. A finn klarinétos még épp csak tizennyolc éves volt, amikor megalapította swingelő zenekarát, de már akkor lenyűgöző stílushűséggel és virtuozitással tolmácsolta a szívének kedves zenei műfajt. A titok az alapoknál keresendő: klarinéttanára az amerikai Bob Wilber volt a nyolcvanas években, aki pedig négy évtizeddel korábban a legendás Sidney Bechet-től sajátította el a tradicionális jazz minden fortélyát és főleg a lelkületét. A Wilberrel való együttműködés Sarpila számára olyan jelentős és emlékezetes momentumokat hozott pályája során, mint például egy Carnegie Hall-beli Benny Goodman-emlékkoncert még 1988-ban, de játékukat hat közös lemezfelvétel is megörökítette.
 
Csík Gusztáv Trió feat. Joan Faulkner & Szalóky Béla (USA–CH–H) 
2012. augusztus 25., szombat 19:30 
Helyszín: Fesztivál Színház
Jegyárak: 2500, 3200, 3900 Ft
 
Közreműködők:
Csík Gusztáv – zongora
Reggie Johnson – bőgő
Douglas Sides – dob
Joan Faulkner – ének
Szalóky Béla – trombita  
 
Ritka az olyan nemzetközi nehézsúlyúakból álló jazzformáció, amelyben magyar művész a csapatkapitány. Márpedig Csík Gusztáv triója ilyen: egyik tag esetében sem fellengzős megnevezés, hogy legenda. A zongorista még a Dália Jazzklubban kezdte pályáját Pege Aladárral, s párját ritkító stílusára éppúgy hatással volt Duke Ellington, mint Bill Evans vagy akár Oscar Peterson. Kiemelkedő képességeinek köszönhetően lehetősége nyílt arra, hogy Eddie Lockjaw Davis, Kenny Clarke, Dizzy Gillespie, valamint Tony Scott mellett játsszon, aki „a jelenlegi legjobb európai jazz-zongoristának” nevezte. A Csík Gusztáv Trió ez alkalommal is a swing esszenciáját „csepegteti majd a rajongók fülébe”, amiben segítségére lesz Joan Faulkner – aki a popszakmában is karriert csinált, többek közt a Milli Vanillivel, de mindvégig hű maradt a jazzhez –, illetve a fesztiválközönség régi kedves ismerőse, Szalóky Béla.
 
Thomas Gansch & The Dixieland All Stars (A) 
2012. augusztus 26., vasárnap 19:30 
Helyszín: Fesztivál Színház
Jegyárak: 2500, 3200, 3900 Ft
 
Közreműködők:
Thomas Gansch – trombita, zenekarvezető
Leonhard Paul – harsona
Florian Trbsbach – szaxofon
Michael Hornek – zongora
Marcus Ratka – bendzsó
Karol Hodas – bőgő
Mario Gonzi – dob
 
Térben a legközelebbről érkezik, időben a legmesszebbre utazik vissza az osztrák Thomas Gansch és Dixieland All Stars csapata. Gansch nevét nem csak a tradicionális jazz rajongói ismerik, hiszen éveken át erősítette a Mathias Rüegg által alapított, avantgárd és hagyománytisztelő törekvéseiről egyaránt ismert Vienna Art Orchestrát, Európa egyik vezető nagyzenekarát. A Müpában héttagú „csupa csillag” csapatával a Bix Beiderbecke, King Oliver, Louis Armstrong vagy Fletcher Henderson nevéhez köthető, illetve az ő zenéik hatására a két világháború közti Németországban létrejött muzsikákat játsszák.

Fotó: Heikki Tuuli
 
Forrás és részletek: www.mupa.hu