FőképA Kultúrfürdő egy nyári-kora őszi programsorozat, amelyet a Halastó Közhasznú Kulturális Egyesület szervez a budapesti Víziváros különleges, eddig művészeti célra kevésbé használt helyszíneire, tereire. A Halastó kórusból kinőtt kultúraéhes társaság önkéntes munkájának köszönhetően az első években a Frankel Leó úti ál-törökfürdő romjai adtak otthont a programoknak. Ám a Kultúrfürdő kilépett medréből, és újabb izgalmas helyszíneket vett birtokba. Ilyenek voltak eddig a Király fürdő napozókertje és belső törökkori terei, az Öntödei Múzeum kiállítótere, a nemrég felújított Veli Bej fürdő, budai bérházak udvarai és magánlakásai stb.

A legkülönbözőbb műfajú művészeti alkotások és az egyedi helyszínek olyan élményhez juttatják a hallgatókat és az előadókat, ami miatt nézők százai térnek vissza rendszeresen programjainkra (koncertekre, performanszokra, színházi előadásokra, kiállításokra és flashmobokra). 2012-ben a Kultúrfürdő ötödik alkalommal jön létre. Ugyanúgy, mint az előző években, most is nagyon fontosnak tartjuk, hogy programjainkkal „belakjuk” a helyszíneket. A Kultúrfürdő rendszeres tematikái a víz, illetve a fürdőkultúra, idén pedig különös hangsúlyt fektetünk majd az utcazenei produkciókra, illetve workshopot szervezünk amatőr résztvevőknek.

A cél az, hogy a Vízivárosban lakókkal és a programjaink látogatóival úgy ismertessük meg a környék épített örökségeit, hogy közben különleges kulturális élményekben is részük legyen. Így számos olyan alkalom teremthető, amely a műfaji sokszínűség felvonultatásán, az előadások és műalkotások közvetlen bemutatásán keresztül közelebb viszi a művészet értékeit a nézőkhöz és a hallgatósághoz. Összesen több mint 30 előadót és művészeti együttest szeretnénk felvonultatni három hét leforgása alatt, közülük többen évek óta visszatérő vendégeink.

Augusztusi programok:

25. szombat 19:30: MEGNYITÓ – Az Esőkirály és a szépséges jázminvirág – Jávai tradicionális tánc, gamelán zene és wayang kulit (árnyékszínház)
Öntödei Múzeum, ajánlott adomány: 1000 Ft
 
26. vasárnap 18:00: Casanova, a boldogtalan szerelmes – irodalmi mese
Magánlakás és kert a Frankel Leó úton, ajánlott adomány: 800 Ft
 
26. vasárnap 19:30: Csellószonáták és kamaraművek – Stoll Péter és Kassai Róbert
Magánlakás és -kert a Frankel Leó úton, ajánlott adomány: 500 Ft
 
28. kedd 19:30: Egynemű fúvósok – Barnabás Fuvolakvintett, Four Bones Quartet
Öntödei Múzeum, ajánlott adomány: 1500 Ft
 
30. csütörtök 19:00: Vinnai András: Másikember – felolvasószínház
Bem Mozi, ajánlott adomány: 800 Ft, a két aznap esti programra: 1200 Ft
 
30. csütörtök 21:00: Mezítlábas zenészek: Asszonyok és húrok
Frankel Leó úti zsinagóga, ajánlott adomány: 800 Ft, a két aznap esti programra: 1200 Ft
 
31. péntek 19:00: Na’conxypan Travels – Bern Atom Santi vetítéses zenés előadása
Öntödei Múzeum, ajánlott adomány: 500 Ft
 
31. péntek 20:30: Santa Diver – jazz
Öntödei Múzeum, ajánlott adomány: 1000 Ft

Forrás és részletek: www.kulturfurdo.hu