Főkép

A szervező gárdából kiindulva úgy sejtettem, az Expo főként játékgép bemutatóként funkcionál, kiegészítve néhány oda csábított jelmezessel. Ezért aztán kellemesen csalódtam, amikor már a kora délelőtti, bejutásra várakozó tömegben rengeteg jelmezest láttam, illetve alig láttam jelmez nélküli embert. Játékgépekre, játékokra csak a jelmezek utaltak. A hasonló rendezvényekhez képest a tömeg sokkal kisebb volt, viszont az épületen kívül jegy nélkül is lehetett tartózkodni, így a hétköznapi emberek - akik egészen más célból keresték fel a Millenárist - is megismerkedhettek/fotózkodhattak a jelmezesekkel. A rendezvény látogatószámához képest az általam már megszokottnál sokkal nagyobb volt a beöltözöttek aránya, és közülük szokatlanul sok volt a profi jelmezes, nem győztem kapkodni a fejem, hogy melyiket csodáljam meg.
 
A Star Wars univerzumot ezúttal az 501-es légió, és a Csillagok Háborúja Jelmezes Rajongói Klub (lázadók) képviselte, volt pár Indiana Jones, két vadnyugati pisztoly hős, steampunkos (gőzpunk) hercegnők és urak, akik egy standot felállítva steampunk stílusban átépített/megépített eszközöket/kiegészítőket mutattak be. Ezen kívül láthattuk a megszokott animés jelmezeseket, számítógépes játékokból beöltözött katonákat, Mad Moxxit, valamint a Játékkatona Sereg pár tagját. Voltak harcművészeti bemutatók és japán íjászat, ez utóbbit ki is lehetett próbálni, illetve Indy korbácsát is megsuhogtatták a vállalkozóbb lelkületű látogatók.
 

 
A Millenáris Teátrumban kapott helyet a rendezvény, és az egész napos ki-be mászkálás után csak dicsérni tudom a rendezést és a helykihasználást. Meglepően zökkenőmentes volt napközben a bejutás (nyitáskor persze nagy volt a tömeg), és az épület helykihasználásra sem lehet panasz, hiszen a pincét leszámítva majd minden helyiséget megtöltöttek az Expo látogatói, rendezvényei. (A Fonogram díjátadó után érdekes volt látni, mennyire másként rendezték be a nagytermet – a szerk.) A földszinten volt a ruhatár és büfé, kiegészítve az információs „pulttal”. Az első emeletre került a kirakodó vásár, ahol poszterek, ékszerek, ruhák, álarcok, egyéb jelmezkiegészítők, díszfegyverek és figura torták voltak találhatók, hogy csak a legszembetűnőbbeket említsem. A folyosó végén egy kis elkerített részen találhattuk meg a táncpad részleget. A második emeleten kaptak helyet a steampunkos kiegészítőket árusítók, mellettük üldögéltek a kártyások, és a rajzolók. Ugyancsak ezen a szinten próbálhatták ki magukat a kraoke kedvelők, és egy másik teremben különféle előadásokra lehetett beülni (sajnos a Műgyanta maszkok születése címűről lemaradtunk). A földszinti nagy terem a különböző bemutatóknak, versenyeknek volt fenntartva.
 
Számomra meglepő volt, hogy jóval többen indultak a craftmanship szekcióban, mint a performance megmérettetésen. Tetszett, hogy aki akart, a helyszínen megtanulhatta választott fegyverének helyes használatát az 501-esek segítségével. Úgy gondolom a profi jelmezhez a helyes fegyvertartás és forgatás is hozzátartozik. Azon elcsodálkoztunk, hogy három Lokira egyetlen Thor sem jutott, és bizony Csingiling felbukkanása is váratlan volt. A gyűrűlidérc nem volt hajlandó szóba állni velünk, és mókás élmény volt, amikor az ismerősöket nem a jelenlegi, hanem korábbi, közismert jelmezük alapján emlegették – lásd barbár vs steampunk uraság.

 
 
Bár a rendezvényeket nem ültem végig, de mindent megtaláltam, amire szükségem volt és az információs pultnál rendre megkaptam a szükséges tájékoztatást (köszi nyuszi), hogy eltaláljak a megfelelő helyre. Külső szemlélőként azt tudom mondani, hogy a szervezőség nagyon gördülékenyen kezelte a dolgokat.
 
Ja és a jótékonykodás sem maradt el, hiszen a Noé Állatotthon Alapítvány kitelepül pár állattal, így a romantikusabb vagy empatikusabb lelkületű látogatók rókát, nyulat, kutyát, malacot és teknőst abajgathattak. Megjegyzem a róka nem kedveli a warhammer 40000 világában használatos, császári szabvány lánckard hangját.
 
Összefoglalva: egy jól megszervezett, kifejezetten jelmezeseket megcélzó, nagyon jó hangulatú rendezvényen vehettem részt, amely hatalmas élményt nyújtott. Úgy érzem, hogy a rendezvény már most kinőtte ezt a helyet.