FőképA magyar művészet legnagyobb gyűjteménye, Magyarország legszebb fekvésű múzeuma, a Magyar Nemzeti Galéria egyedülálló programot ajánl a kiváló magyar borok megismeréséhez. Ki ne érezte volna egy-egy izgalmas korty közben, hogy a bornak képe, hangja van? Nem érezzük-e egy-egy remekmű láttán, hogy a színek, formák harmóniája ízélményeket hív elő bennünk? 

Középkori szárnyasoltáraink évszázados csendjében hosszan érlelt, aprólékos gonddal készített kézműves borok íze jelenik meg. A barokk kor csendéletei komoly kolostorok megszentelt borait kívánják. Az impresszionizmus világa derűs, világos ízeket idéz, Csontváry súlyos és ragyogó színeit pedig szépen egészíti ki egy mély vörösbor gazdag és sokrétű ízvilága.

A jó bor kulturális élményt is jelent. Eger, Pannonhalma, Villány, a Balaton ízei mellett hangok, képek villannak föl, hiszen a szép bor maga is egy szellemi kaland. Erre a szellemi kalandozásra hívjuk az érdeklődőket az egyes borvidékek ízvilágához, hangulatához, kultúrájához kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel és kamarazenei koncertekkel.

Időpont: 2012. július 25. 18:00 - 22:00

A Pannonhalmi-dombság keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. Egyes felvetések szerint honfoglaló őseink virágzó szőlőskerteket találtak a sokorói dombokon. Ahogyan Pannonhalmán egymás mellett jelenik meg a tradicionális és a modern, tárlatvezetéseink középpontjában is a barokk kor és a kortárs művészet alkotásai állnak.

A vendégek a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait kóstolhatják meg.

18.00 Bogdány Jakab, avagy egy portréfestő Angliában
18.30 Kortárs művekről - érthetően
19.00 Mányoki Ádám: miről árulkodik egy porté?
19.30 Szentek - Tárlatvezetés a Hősök, királyok, szentek című kiállításban
20.00 English guided tour - Hungarian Contemporary Art
21.00 Csendéletek - vajon tényleg csendesek?

Zene: Horváth Péter (klarinét) és Gincsai Beáta (zongora)

Részletek és forrás:
www.mng.hu, www.budapestterminal.hu