FőképE-könyv kiadók és forgalmazók, e-olvasó importőrök, szakmai és civil szervezetek, könyvtárak és bloggerek összefogásával jött létre az Egyesülés az E-könyvért, amelynek alapdokumentumát a 22 alapító július 11-én írta alá ünnepélyes keretek között. Az egyesülés elsősorban az elektronikus könyvek és az azok olvasására alkalmas eszközök, valamint a jogkövető tartalomszolgáltatás és felhasználás népszerűsítését tűzte ki céljául. Az eseménynek a nemzeti könyvtár adott otthont szimbolikusan is jelezve elkötelezettségét. Üdvözölte a kezdeményezést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is.

Kereszty András az egyesülés egyik kezdeményezője örömmel hívta fel a figyelmet arra, az együttműködés ugyanolyan dinamikusan bővül, mint maga az e-könyv piac. A három kezdeményező mellé csatlakozott szervezetek, tagok száma jelenleg 22, és mivel már vannak további csatlakozni szándékozók, ez a szám a jövőben nőni fog. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az egyesülésben az e-könyvvel foglalkozó kicsi és nagy szervezetek egyaránt jelen vannak. Ennek azért van nagy jelentősége Kereszty szerint, mert a hazai e-könyveseknek közösen „nagy hegyet kell megmásznia, hogy ugyanoda jusson, ahol ma Amerika tart”.

Farkas István blogger felhívta a figyelmet, hogy a könyvek világában ma egy paradigmaváltó kor közepén járunk. A nyomtatott könyv beágyazottsága az elmúlt 500 évben megkérdőjelezhetetlenné vált, az e-könyv viszont még keresi a helyét. Ma az olvasó rétegen belül az e-könyvet olvasók kisebbségben vannak, így az ezen a területen munkálkodók egyfajta kultúrmissziót vállalnak, ami ugyanakkor tőkeigényes is. Úgy gondolja, az egyesülés létrejötte mutatja a legjobban, bár piaci versenytársakról van szó, egyelőre ezen a területen nagyrészt közösek az érdekek és a feladatok. Az együttműködés legfontosabb feladatának a felvilágosítást tartja: az olvasókat tájékoztatni kell arról, az igényes e-tartalomnak költségei, így ára van; a kiadók figyelmét annak fontosságára kell felhívni, hogy kiadványaikat igényes e-könyv formájában is kínálják; meg kell találni a könyvtárak szerepét ebben az új világban; a döntéshozókat pedig igyekezni kell befolyásolni, hisz jelentős hátrányt jelent az e-könyv esetében a 27%-os ÁFA és a tranzakciós adó.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke üdvözölte az e-könyves együttműködés létrejöttét és azt kívánta, ne sújtsa majd a viszályokat okozó magyar átok, a résztvevők találják meg mindenben a legkisebb közös többszöröst, azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek. Az elnök úgy véli, problematikus területről van szó, ami körül ugyanakkor nagy a ’hype’, a részben mesterségesen gerjesztett érdeklődés. Fontosnak tartja, hogy az e-könyv, amit egyfajta életérzésnek tart, továbbra is dinamikusan terjedjen. Ennek jeleit itthon és külföldön egyaránt tapasztalja. A legnagyobb hazai problémának azt látja, az e-könyv fogyasztók körében kicsi a hajlandóság arra, hogy fizessenek a tartalomért. A MKKE az egyesülés legfontosabb feladatának a legalitás propagálását tartja, amivel párhuzamosan az ideális ár kérdésének megvitatása is fontos. Kocsis, aki egyben a Kossuth Kiadó vezetője is, saját kiadói hozzáállásukat az e-könyvhöz így jellemezte: ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére. Az európai e-könyv piac kulcskérdésének nevezte a magas ÁFA problémáját, amelynek ügyében fontos a közös fellépés.

Rónai Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről tájékoztatta a megjelenteket arról, a francia kormány, akik az e-könyvek ÁFÁ-jának csökkentése mellett döntöttek, alapos szakmai indokokkal megtámogatott kérést juttatott el a magyar kormányzathoz, hogy európai szinten is támogassák ezt a kezdeményezést. Úgy vélte, ez a probléma hamarosan meg fog oldódni.

Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében külön is kiemelte annak fontosságát, hogy az együttműködés keretei között könyvtárosok és kiadók közös fellépésre készülnek az e-könyv népszerűsítése érdekében. Ezt megerősítve Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet vezetője elmondta, információs oldalt indítanak könyvtárosok számára, amelyen igyekeznek átfogó tájékoztatást adni a hazai e-könyves helyzetről.

Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke megerősítette, valóban paradigmaváltás zajlik ma a könyv világában. Arra is felhívta a figyelmet, aki ma késlekedik az e-könyvek területén, nem csak le fog maradni, hanem hosszabb távon teljesen kizárja magát, teljesen kimarad a jövő könyves világából.

Az Egyesülés aktív ismeretterjesztő tevékenységét ősszel kezdi meg, rendszeres nyilvános fórumokat, internetes párbeszédet szervez majd az említett közös célok érdekében, közös akciókat szervez, folyamatosan figyelemmel kíséri az e-könyvek világának eseményeit, elemzéseket készít, közös érdekei képviseletében fellép a szakmát érintő jogalkotási kérdésekben és keresi a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is.

Forrás: Egyesülés az E-könyvért