FőképZeneszerző: Szarka Gyula
Jelmez: Zoób Kati
Látvány: Szimeiszter Balázs
Koreográfus: Román Sándor
RENDEZŐ: MESKÓ ZSOLT
 

SHAVLEGO – Vörös és Fekete, a grúz virtus 2012. 07. 15. 19:00
A grúz nép egyedülálló módon fejezi ki szokásaikhoz való kötődését. A tánc egyetemes nyelvén teszi ezt! Évtizedek tradícióját most először hozza el Magyarországra a David Bokhua által vezetett közel 40 fős grúz társulat, kik arra számítanak, hogy a magyar közönség is örömmel adja majd át magát az általuk nyújtott egyedi és felemelő táncélménynek.
A Grúzok tüzes virtusa 2012 júliusában mindössze egy előadás erejéig a RaM Colosseum nagyszínpadán és mindössze 3 előadás helyszín erejéig Magyarországon!
A cím kötelez és utal, hisz a fiatal grúz táncosokból álló együttes előadását az ERŐ, a RITMUS és a LENDÜLET jellemzi, melyet már több nemzetközi díjjal is megjutalmaztak. Franciaország, Németország, Spanyolország, Görögország, Egyiptom, Izrael, Törökország, Szlovákia, illetve Moszkva, Szt. Pétervár, Kijev és még számtalan turnéállomás.
A SHAVLEGO a világ számos színpadán turnézott ez idáig sikerrel és most a Grúz Nagykövetséggel folytatott hosszú távú keret együttműködésünknek köszönhetően végre eljuthatnak Magyarországra is.


ExperiDance Produkció: A király nevében 2012.07.31. 19:00
A Nemzeti Táncszínházban 2008. őszén bemutatásra kerülő Schwajda György ötlete alapján készült egész estés táncszínház, Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen a tőlünk megszokott tánckavalkádban gazdag verzióban.
Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született: a RENESZÁNSZ! Mit jelentett ez az újjászületés? Az egyén felemelkedését, a szép iránti vágy ébredését, az örömteli élet diadalmenetét, az értelem győzelmét, a boldogság keresésének megújulását.
S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott, hisz a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét házassága révén beengedte szeretett országába. Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett.
A király címerében egy fekete holló van, amely aranygyűrűt tart csőrében. E címer sokfelé látható. Visegrádon és Budán is hirdeti Corvin büszke királyi nevét. Mátyás hírét, ellenségein- nem csak vérrel, hanem furfanggal- nyert sok diadalmát az érc, a márvány, s a betű hatalma feledni nem engedi.
Szerette őt népe, hisz nem ítélt, csak igazságot tett,
történetünk dicső életének csak egy szelete lett...
 
Karakterszereplők:
Mátyás, Magyarország királya: Patonai Norbert
Beatrix királyné: Vajda Nikoletta
Vitéz János, az ország helytartója, puritán magyar úr: Dénes Nándor
Mujkó, Mátyás király udvari bolondja: Reszneki Domán
Marianna, Vitéz János mennyaszonya: Sátori Júlia
Rendőrbíró, Vitéz János jobb keze: Zsombori Miklós
Pannonius pantomim: M. Kecskés András
Keveriné, kerítőnő: Pintér Ágota Lotti
A gyönyörű kurtizán: Morvai Veronika
Ifjú magyar szerelmesek: Bistei Judit, Péli Róbert
Rend főnővér: Vajda Nikoletta
Itáliai nagykövet:Újszászi András
Köteles, a hóhér: Falvai Miklós
Porkoláb: Görög Zoltán
 
Tánckar:
Patonai Zsolt, Deák Vince, Klausz Bernadett, Holman Enikő, Horváth Mónika, Boros Bettina, Kapitány Dorottya, Benkő Dávid, Filep Viktor, Plesovszki Petra, Lázár Anna Dóra, Széphalmi Júlia, Dunaveczki Éva
 
Tánckari munkatársak:
Sátori Júlia, Morvai Veronika, Újszászi András, Péli Róbert, Patonai Norbert, Dénes Nándor, Topolánszky Tamás
 
Az alkotóstáb:
Shakespeare komédiáját Reneszánsz köntösbe csomagolta: Schwajda György
Zeneszerző: Czomba Imre
Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Debreczeni Ildikó
Arculati grafikus: Tóth Attila
Fotó: Pintér Árpád
Fénytechnika, látvány: Szimeiszter Balázs fénymester
Producer: Vona Tibor ügyvezető igazgató
Rendező-koreográfus: ROMÁN SÁNDOR művészeti igazgató


 
Részletek és forrás: www.ramcolosseum.hu