Főkép

Az egyszemélyes zenei projektből zenekarrá fejlődött Leander Rising a hazai metal színtér legújabb csodája és sikertörténete. A zenekar idén jelentette meg a csupa pozitív visszhangot kapott, Szívidomárra keresztelt bemutatkozó lemezét a Sony jóvoltából, valamint a Fonogram közönségszavazásán elnyerte a legjobb zenekarnak járó díjat is. A zenekarral kapcsolatos dolgokról ezúttal Takács ’Jozzy’ József gitárost kérdeze Hegedűs Tamás.
 
Nagyon rövid idő alatt sikeresek lettetek. Mit gondolsz, miben rejlik a sikeretek titka?

 

Az okát nehéz pontosan megfejteni, de legalábbis több összetevője lehet. Az biztos, hogy sokat nyomnak a latban azok a saját és feldolgozás youtube videók, amiket szólóprojectként illetve Vörös Attilával készített Leander még a Leander Rising zenekar megalakulása előtti években. A klippek készítése folyamatos volt 2011-ben is a zenekar megalakulása után, és aztán úgy tapasztaltuk, hogy a hallgatók élőben is meg akartak hallgatni minket. Aztán idén márciusban megjelent a Szívidomár című lemezünk, és magunk is meglepődve tapasztaltuk, hogy a megjelenés utáni néhány hétben a MAHASZ lista előkelő helyein tanyázott a lemez.
A videók mellett az is számíthat, hogy mindegyikünk megfordult már egy-két olyan formációban, amivel már korábban is találkozni lehetett, kezdve azzal, hogy Attila az amerikai Nevermore-ral turnézott, Budai Béla a dobosunk a Bloody Roots zenekarral járt koncertezni, Leander a Babylon zenekarban tűnt fel, én pedig a Fonogram díjas Wendigo zenekar tagjaként lehetek ismerős néhányak számára. Nem utolsó sorban sokat köszönhetünk turnémanagerünknek Tóth Balázsnak a Planet Noir Industries-tól, valamint kiadónknak a Sony Music Hungary-nek, akik rengeteget tettek/tesznek azért, hogy a zenekar folyamatosan előre haladjon.
 
Hogyan lehet, hogy ezzel a nem túl rádióbarát zenével ilyen sokat értetek el?

 

Úgy tűnik, hogy a neten összetalálkozott a zenénk egy csomó zenehallgató kielégítetlen zenei igényével, akik hajlandóak egymással megosztani és terjeszteni, amit csinálunk, és a koncertjeinkre is eljönnek. Ezért nagyon hálásak vagyunk és nem tudjuk eléggé megköszönni!
 
Mit jelent számotokra a Fonogram díj? Jelent-e ez valamiféle előrelépést, előnyt a zenekarnak?

 

Az év zenekara Fonogram díjat remek visszajelzésnek tartom, főleg azért, mert a közönség szavazta meg nekünk. Konkrét előnyöket ez ugyan nem jelent számunkra, de a zenekar biográfiájában jól mutat a dolog. A 4,5 literes whisky, amit nyertünk pedig valószínűleg nem fog az épülésünkre szolgálni, de mindenesetre pompás élménnyel fogunk gazdagodni, amikor elfogyasztjuk.
Leander 
Változott-e a zene attól, hogy egyszemélyes projektből együttes lettetek?

 

Több zenei lehetőség nyílt meg azáltal, hogy több fejjel gondolkodunk a zenéről, úgyhogy természetesen valamennyit változnia kellett a zenének. Az ízlésünkben azonban elég nagy a közös halmaz, szóval nem jelent problémát egy-egy zenei koncepcióval azonosulni, úgyhogy nem gondolom, hogy gyökeres változás történt volna Leander eredeti elképzeléseihez képest. Ezt talán igazolja is, hogy a lemezen elég jól megférnek egymás mellett a régebbi és új dalok.
 
Sony mennyiben szól bele a zenétekbe? Korlátoz-e titeket valamiben, vagy tudnak-e jó tanáccsal szolgálni?

 

A zenét ránk hagyják, ők elsősorban a zenekar promóciójával foglalkoznak, hogy olyan formában, és időzítéssel jelenjenek meg a dolgaink, hogy az profi legyen, és sok helyre eljusson, úgyhogy korlátról szó sincs.
 
Úgy tudom, volt már koncertetek külföldön. Hogy halad a népszerűsítés odakinn és hogyan fogadják a zenéteket?

 

Eddig főkent a környező országokban játszottunk, Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján, de jártunk már Londonban is. Kellemes fogadtatásban volt részünk mindenhol, de természetesen többnyire külhoni magyarok érdeklődtek. Az igazi nemzetközi megmérettetés az lesz, hogy július 17-én (a 32. szülinapomon) jelenik meg Amerikában a lemezünk Hearttamer címmel, és alakulóban van egy néhány állomásos amerikai turné is szeptemberre. Aztán készülőben van egy meglepi-duett is, ami a nyugat-európai megjelenésünket hivatott majd előkészíteni, de ez még egyelőre országos titok.
 
Jelent valamilyen nehézséget, hátrányt a nemzetiség? 

 

Igyekszünk előnyt kovácsolni abból, hogy magyarok vagyunk, így például az angol nyelvű lemezen lesz egy magyar nyelvű betét is, mert úgy gondoljuk, hogy ez érdekes lehet a magyarul nem beszelő hallgatók számára. Az a célunk, hogy Magyarországról kiindulva tudjunk nemzetközi pályát befutni, de persze ez egyúttal nehézséget is jelent a távolságok, és az általános magyarországi viszonyok miatt. Sok dolog fog történni velünk a következő néhány évben, és megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a helyzetünkből.
 
A visszajelzések alapján melyik a legsikeresebb közönségkedvenc dalotok és miért?

 

„Szívidomár”, „Viharom Tavaszom”, „Csak te”, „Ghosts Away”, „Reborn”, „Szomorú Vasárnap”, Lady Gaga – „Bad Romance”, és meg sorolhatnék egy-két dalt, amik a koncerteken láthatólag nagyon jól működnek. Youtube nézettség alapján a Lady Gaga viszi a prímet a milliós nézettségével, és az itthoni márciusi lemez megjelenés óta a „Bennem”-re mondják sokan, hogy a komplexitása ellenére erősen betalált.
 
Nektek melyik a kedvencetek, melyiket szeretitek a legjobban játszani?

 

Mostanában az egyik kedvencem a „Bennem”, de egyébkent a „Szívidomárt”, a „Reborn”-t és a „Csak Te”-t is nagyon szeretem játszani.

Hogyan tudod összeegyeztetni a magánéletet és a többi zenekarokat (amelyekben játszol) a Leanderrel? 

 

Meg kellett tanulnom párhuzamosan több dolgot összehozni az életben, ahhoz, hogy időt és megfelelő anyagi hátteret tudjak biztosítani magamnak a zenéléshez. Szerencsére megfelelő társat is találtam ehhez a feleségem személyében, aki rengeteget segít, és tolerálja is, hogy sok energiát fordítok a családon kívüli dolgaimra. Igyekszem minél többet együtt lenni a családommal, általában együtt reggelizünk, néha ebédre is haza tudok menni munkából, és este a kislányom fürdetésénél is többnyire ott tudok lenni. Ha hétvégén van egy kis időnk, akkor pedig közös programokat csinálunk.
Mákos vagyok, mert a munkám kellően rugalmas ahhoz, hogy a zenekari dolgok beleférjenek az időmbe. Előretervezéssel és gyakran kevesebb alvással tudom áthidalni az esetleges ütközéseket. Jelenleg a Leander Rising mellett a String Theory nevű pszichedelikus-jazzrock zenekarom aktív és néha ad hoc zenei projectek is akadnak, de a Leander Rising zenekar prioritást élvez.
 
Mi a célotok a zenével? Játszani azt, amit szerettek, vagy újat alkotni?

 

Számomra az a cél, hogy olyan új zenét alkossunk, ami el tud jutni az emberekhez, és meg tudják szeretni azt. Az is fontos, hogy legyen kihívás és fejlődés is abban, amit csinálunk, mert hosszútávon csak így lehet elkerülni, hogy beleunjon az ember abba, amit csinál. Úgy gondolom egyébként, hogy jó irányba haladunk.