FőképAki az ír zenét szereti, azt nyilvánvalóan nem kell sokáig győzködni, hogy hallgasson meg egy új, „autentikus” albumot. Például egy olyan dalgyűjteményt, mint az idén fél évszázada alakult dublini Chieftains legújabb lemezét, melynek különlegessége, hogy szinte minden számban neves vendégművészek, méghozzá nem feltétlenül csak az ősi ír műfajok képviselői közreműködnek. Persze az amerikai folkot játszó Carolina Chocolate Drops is rengeteget merített a Zöld Sziget muzsikájából, és nem kizárólag az afroamerikai gyökereket kereste, mégis egészen különleges színt visznek a „Pretty Little Girl” friss táncdallamaiba. A másik végletet a galiciai Carlos Núnez jelenti, aki a Spanyolország legészaknyugatibb csücskén őshonos duda, a gaita hangjával dobja fel az albumot lezáró „Lundu” című számot.
 
Arról sem szabad megfeledkezni persze, hogy az írek igencsak kedvelik az andalító, háromnegyedes ritmusokat, mint amilyen a „Lily Love” ír sípokkal, fuvolával és kelta hárfával egészen elbűvölővé tett, a verzékben ugyanakkor kifejezetten popos (no nem Rihannát, sokkal inkább, mondjuk, a Byrdsöt vagy a korai Bob Dylant időző) melódiája. A tenger és a hajózás úgyszintén az ír kultúrához kapcsolható motívumok, a Decembristsszel közösen rögzített, már-már könnyed rockba hajló „When The Ships Comes In” pedig ennek a témának magával ragadó, tempós feldolgozása. A kifelé kacsingatásoknak köszönhetően időnként kifejezetten az az érzésünk támadhat, hogy nem is annyira ír zenét, mint inkább amerikai countryt hallgatunk, Paddy Maloney és csapata azonban mindig előáll valami eredetivel és kifejezetten hazájára jellemzővel, legyen az pár ír sípon vagy hárfán megszólaltatott hang, vagy egy jellegzetes dallamfordulat.
 
Persze az ősi kelta és modern ír tradíciók megrögzött hívei is megtalálhatják az egyértelműen nekik címzett számokat. Ők kétségtelenül sok örömüket lelhetik az olyan szerzeményekben, mint a pattogós és vidám „The Lark In The Clear Air / Olam Punch” és a „The Frost Is All Over”, melyekben a Punch Brothers segített be megteremteni az igazán autentikus hangulatot, vagy a misztikus-atmoszferikus „My Lagan Love” csodálatos, lassú melódiája, melyhez Lisa Hannigan kölcsönözte hangját és tehetségét. És hogy a tipikus balladák se maradjanak ki, az olaszos neve ellenére skót illetőségű Paolo Nutinivel közösen rögzített „Hard Times Come Again No More” sokakat gyönyörködtethet édesbús melódiájával és letisztult hangszerelésével.
 
Az album tetőpontja mégis vitathatatlanul a híres közreműködők nélkül elkészített, több mint tizenegy perces szvit, a „The Chieftains Reunion”, melyben az Írország zenéjének történetéhez kapcsolható szinte minden fontosabb stílusból és hangszerből ízelítőt kaphatunk a régi tagokkal kiegészült csapattól. Igazi örömzene ez, ami egyfajta örök ifjúság atmoszféráját árasztja magából – a muzsika időtlenségének életerejét. Már csak hab a tortán a Nemzetközi Űrállomáson Cady Coleman által megszólaltatott fuvoladallam, amihez itt a földön csatlakozott a Chieftains csapata. A ötlet nem teljesen új, hiszen Jean Michel Jarre már 1986-ban felkérte Ronald McNairt, hogy az űrben játssza el a Rendez-Vous egyik tételének szaxofonszólamát, de a Challenger katasztrófája sajnálatos módon keresztülhúzta a számításait. Ezúttal azonban valóban a világűr társalog bolygónkkal, és az eredmény vitathatatlanul az évfordulóhoz illő és egészen felemelő. Ám ugyanígy stílusos a már említett gaitával (emlékszünk még Heviára? – egykor ő is ugyanezzel a hangszerrel hódított) megbolondított, szilaj befejezés.
 
Ötven év nagy idő, ám amit a Chieftains megalkotott, az az örökkévalóságnak szól, s valóban a korok hangja, ahogyan azt az album címe is hirdeti. Aki teheti, élvezze hát velük együtt a zene, az egyetemessé tett ír muzsika utánozhatatlan örömét és varázslatát.
 
Előadók:
Paddy Maloney – ír síp, ír duda
Matt Molloy – fuvola
Kevin Conneff – bodhrán, ének
Sean Keane – hegedű
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Carolina Rua (w/ Imelda May) / Reel – The Ladies Pantalettes
2. Come All Ye Fair And Tender Ladies (w/ Pistol Annies)
3. Pretty Little Girl (w/ Carolina Chocolate Drops)
4. Down The Willow Garden (w/ Bon Iver)
5. Lily Love (w/ The Civil Wars)
6. The Lark In The Clear Air / Olam Punch (w/ Punch Brothers)
7. My Lagan Love (w/ Lisa Hannigan)
8. When The Ship Comes In (w/ The Decembrists)
9. Scholl Days Over (w/ The Low Anthem)
10. The Frost Is All Over (w/ Punch Brothers)
11. Peggy Gordon (w/ The Secret Sisters)
12. Hard Times Come Again No More (w/ Paolo Nutini)
12. The Chieftains Reunion
13. The Chieftains In Orbit (w/ NASA Astronaut Cady Coleman)
14. Lundu (w/ Carlos Núnez)
 
Diszkográfia:
The Chieftains (1963)
The Chieftains 2 (1969)
The Chieftains 3 (1971)
The Chieftains 4 (1973)
The Chieftains 5 (1975)
The Chieftains 6: Bonaparte’s Retreat (1976)
The Chieftains 7 (1977)
The Chieftains Live! (1977)
The Chieftains 8 (1978)
The Chieftains 9: Boil The Breakfast Early (1979)
The Chieftains 10: Cotton-Eyed Joe (1980)
The Year Of The French (1981)
The Grey Fox (1982)
Concert Orchestra (1983)
The Chieftains In China (1985)
Ballad Of The Irish Horse (1986)
Celtic Wedding (1987)
In Ireland (1987) w/ James Galway
Irish Heartbeat (1988) w/ Van Morrison
The Tailor Of Gloucester (1988)
A Chieftains Celebration (1989)
Over The Sea To Skye: The Celtic Connection (1990) w/ James Galway
The Bells Of Dublin (1991)
Another Country (1992)
An Irish Evening (1992)
The Celtic Harp: A Tribute To Edward Bunting (1993) w/ The Belfast Harp Orchestra
The Long Black Veil (1995)
Film Cuts (1996)
Santiago (1996)
Long Journey Home (1998)
Fire In The Kitchen (1998)
Silent Night: A Christmas In Rome (1998)
Tears Of Stone (1999)
Water From The Well (2000)
The Wide World Over (2002)
Down The Old Plank Road: The Nachville Sessions (2002)
Further Down The Old Plank Road (2003)
Live From Dublin: A Tribute To Derek Bell (2005)
The Essential Chieftains (2006)
San Patrico (2010) w/ Ry Cooder
Voice Of Ages (2012)