FőképSzent Iván napja a Millenárison
2012. június 23., szombat
Park | 10.00-22.00


Szervezők: Dán Kulturális Intézet | Finnagora | Lett Köztársaság Nagykövetsége | Litván Köztársaság Nagykövetsége | Magyarországi Észt Intézet | Norvég Királyi Nagykövetség | Skandináv Ház Alapítvány | Svéd Nagykövetség | Millenáris

10.00  Megnyitó
Egész nap a Park területén:
Szent Iván-napi koszorúkészítés, svéd májusfa, Szent Iván-napi szerelmi jóslások

10.00–11.00 Holle Anyó Színház: A három jószívű rabló – Fedett színpad
Thorbjorn Egner vidám meseregényének zenés színpadi átdolgozása (4-10 éves gyerekeknek)

Információ: http://www.holleanyoszinhaz.eu/harom-rablo.html

10.00–11.05 Lotte utazása (Lotte reis Lőunamaale, észt animációs film, 2000, 64 perc) – Európa Pont
Rendezte: Heiki Ernits | Janno Pőldma 
Forgatókönyv: Andrus Kivirähk
Gyártó: Eesti Joonisfilm
Az észt Lotte-filmek főhőse egy kíváncsi és nyughatatlan kutyalány, aki különféle izgalmas kalandokba keveredik. Nemrég az észt film 100 éves jubileuma alkalmából tartott szavazáson elnyerte a „filmévszázad animációs sztárja” címet. 

11.00–11.30 Furfangos Paraván Bábszínház: egy Andersen-mese adaptációja – Vízi színpad
A Furfangos Paraván egy egyszemélyes, mobil bábszínház, amelyet Barkóczi Titanilla előadó, bábkészítő, mese- és forgatókönyvíró, díszletkészítő, dramaturg, illetve zenész működtet. A hagyományos, paravános bábelőadásokon a gyermekek közönsége 20-30 perces meséket láthat, amelyeket gyakran színesítenek zenei betétek, és amelyek minden esetben a gyermekek aktív együttműködésén alapulnak. Az előadást követően az érdeklődők megismerkedhetnek a „szereplőkkel” – kézbe vehetik a bábokat, és akár saját maguk is újrajátszhatják az előadás bizonyos részleteit.

11.15–12.40 Válogatás lett animációs filmekből gyerekeknek (85 perc) – Európa Pont

12.50–14.05 Barkácsfalvi Lotte (Leiutajateküla Lotte, észt-lett animációs film, 2006, 75 perc) – Európa Pont

16.00 Nemzeti ételek kóstolója a Parkban

16.00–19.00 Foglalkozások gyerekeknek – az Európa Pontban

16.00 A nagykövetek köszöntője, a finn szauna (Sauna Savu) felavatása – Vízi színpad
A finn hagyományokban a szauna nemcsak a fürdés hétköznapi színhelye, hanem a természet szellemeinek szent tere is. A szauna még ma is fontos hatással van az emberek fizikai és szellemi jólétére.

16.30–16.45 Likör Kórus – Vízi színpad
A kórus 2011 szeptemberében alakult dán, norvég és svéd szakos egyetemi hallgatókból. Nevük szójátékon alapul: a „likör” svédül ’likőr’ – de a „kör” szó önállóan ’kórus’ jelentéssel bír. Már a legelső fellépésükön nagy sikert arattak. Skandináv nép- és műdalokat énekelnek.

17.00–18.00 The Heavy Brass Guys Tuba Quartet – Vízi színpad
A kvartett 2007-ben alakult. Létrejöttének oka az alkotás vágya, valamint az együttzenélés öröme volt, hiszen a tagok – amellett, hogy kiváló zenészek – régóta jó barátok is. Tagjai: Adamik Gábor, művészeti vezető – a koncerten eufóniumon játszik –, a Magyar Állami Opera tubása, a Bartók Béla Konzervatórium tubatanára; a dán Jens Christian Clausen, az ország egyetlen dán esz-tubása; Török József, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tubása, a Bohém Jazz Együttes tubása-bőgőse; valamint Kelemen Tamás, a Készenléti Rendőrség Zenekarának tubaművésze.
Információ: http://www.hbgtq.com/main_hun.html

18.00 Szent Iván-napi máglya, dán nyárson sült kenyér, Szent Iván-napi tánc a májusfa körül gyerekeknek – Park

18.00–18.30 Aiga Sprindža és Liene Brence hegedűn, valamint lett cimbalmon játszik – Vízi színpad
A két lett hölgy népzenekutató: a hagyományos lett népzenét és más népek muzsikáját tanulmányozzák. A koncerten szűkebb pátriájuk – és más lett vidékek – Szent Iván-napi dalait adják elő.

19.00–20.45 A Svjata Vatra koncertje – Fedett színpad
A Svjata Vatra (’Szent tűz’) nevű ukrán-észt formáció saját meghatározása szerint „tűzfolkot” játszik.

20.00–21.30 Férfiak a szaunában (Miesten vuoro, finn dokumentumfilm, 2010, 81 perc) – Európa Pont
Rendezte, valamint a forgatókönyvet írta: Joonas Berghäll | Mika Hotakainen
Gyártó: Oktober OY
Meztelen férfiak ülnek a szaunában – és őszintén beszélgetnek. A finn férfiak testileg-lelkileg megtisztulnak a rozsdás szaunakályha ontotta forróságban.
A film készítői egész Finnországot beutazták, és sokféle szaunánál megálltak, hogy szívszorító élettörténeteket hallgassanak – szerelemről, halálról, születésről és barátságról. A kamera a tájat és a szaunát azok egyszerűségében, a férfiakat csaknem mágikusan ábrázolja. A főszereplők jelenléte – és az érzelmek mélysége – a nézhetőség határát súrolja. A film sajátos portrét rajzol a finn férfiakról, felfedve a nézők előtt azok lelkivilágát.

21.00–22.00 Arkadijus Gotesmanas (ütőhangszerek, zongora) Georges Melies rövidfilmjeit kíséri – Fedett színpad
A vetített filmek: A Trip to the Moon (1902), The Mermaid (1904), The Untamable Whiskers (1904), The Hilarious Posters (1906), The Eclipse: Courtship of the Sun and Moon (1907), An Impossible Voyage (1904)

21.00–23.00 Funk Iván Társulata: A Tribádok éjszakája – Fogadó
A darab szerzője: Per Olov Enquist
A darab utószavából:
„Az egyfelvonásos két nőről szól, akik ugyanazt a férfit szeretik, s harcolnak a távollévő férfi szerelméért. Strindbergék házassága felbomlófélben van; a furcsa háromszög minden tagja tudja, hogy az öncsaló, önámító darab mögött milyen igazság rejlik, mégis próbálják, mert anyagi okokból erre kényszerülnek. És az ön- és egymást kínzó éjszakai próbán lassan kibontakozik a harmadik variáció, az újabb igazság.”
Strindberg magánéletéről szól ez a darab, és egy ilyen nagyformátumú művész magánélete mi lehetne más, mint a munkája, saját próbafolyamata. A darab tulajdonképpen betekintés a kulisszák mögé – ez a szituáció pedig különösen izgalmassá teheti az előadást. A történet egy esendő és rendkívül intelligens művészt mutat be, aki elkeseredetten, de fanyar humorral védi saját megrögzött álláspontját a nemek párharcában.
A belépés díjtalan!

Forrás és további információ: www.millenaris.hu