FőképA zombiapokalipszis elől egy börtönben menedéket találó túlélőkre újabb szörnyűségek és nem várt események várnak a kultikus képregénysorozat legújabb részében. Az utolsó könyv végén az ott tartózkódó foglyok épp elzavarni készültek a sokat megélt csapatot, ám egy újabb zombitámadás következtében Rick újra átveszi az irányítást és hőseink nekilátnak, hogy berendezkedjenek a biztonságosnak vélt börtönkomplexumban. A zombik új áldozatot szednek, ugyanakkor egy titokzatos idegen nő is csatlakozik a menekültek táborához és tetteivel rögtön fel is korbácsolja az indulatokat, ami vérre menő csatározásba torkollik.

Ahogy a jelen rész címe is sugallja, ebben a könyvben az emberi kapcsolatok alakulása a fő szál és ezen a téren is előre nem látott, meglepő történések zajlanak. A roppant feszült helyzetben új románcok és konfliktusok is kialakulnak, a nagy nyomás alatt pedig a csoport vezetőjévé vált Rick is összeomlik, a túlélők pedig rákényszerülnek, hogy a helyzet által megkövetelt új szabályokat hozzanak a fennmaradásuk érdekében.

Robert Kirkman
egy olyan, remélhetőleg soha be nem következő jövőképet fest elénk, amelyben a természetes emberi reakció és viselkedés olykor még a zombik támadásánál is ijesztőbb. Az arcpirítóan szókimondó és ijesztően valósághű történethez szintén sokkolóan realista ábrázolásmód társul, amely szó szerint leplezetlenül mutatja meg a kegyetlen valóságot és az emberi érzelmeket. Az illusztrátor néha a filmekben is megfigyelhető trükköket alkalmaz a cselekmény nyomatékosítására, aminek hatására még inkább bele tudjuk élni magunkat a történetbe. Az alaposan megtervezett karakterek szintén a filmekben már megszokott jellemfejlődésen mennek keresztül, s ezen fejlődés érezhetően hangsúlyosabb, mint a szimpla ijesztgetés és a vérengzések bemutatása. A The Walking Dead sorozat ezzel mutat túl egy szimpla horrortörténeten, bár kétségtelen, hogy hangulatát és színvonalát tekintve sem marad el a legjobb zombis feldolgozásoktól.

Ez a felnőttek nyelvén íródott és egyértelműen nekik szóló horrorsorozat a jelenlegi képregény megjelenések legsikeresebb és legkeresettebb darabja, igényességét tekintve pedig megjegyezhető, hogy teljesen megérdemelten.