FőképRupa Marya bár Amerika nyugati partján látta meg a napvilágot, hindi származása dacára tiszteletbeli franciának is elmenne a lemezeit hallgatva. Ifjonti utazgatásait és egyetemi tanulmányait követően San Franciscóban telepedett le, itt szervezte meg zenekarát, és amikor nem a zenéléssel van elfoglalva, orvosként dolgozik. Bennünket természetesen most a zenei vonal érdekel, és van is mit nézni és hallgatni az apró termetű, ám annál tüzesebb énekesnő vezette zenekar koncertjein.

A Rupa & The April Fishes mindent tud, ami a latin zenébe belefér, és nem is szeretnek semmiféle műfaji korláthoz igazodni. Előszeretettel játszanak sanzonba ágyazott mexikói és néha balkáni reggae-t, valamint lüktető skát, mindezt legalább négy nyelven. Ehhez mérik a hangszerparkot is, csellóból, harmonikából, trombitából, dobokból, akusztikus gitárból és basszusból hozzák ki az elképzelhető maximumot. A csendesebb, de érzelmileg túlfűtött részek és a táncosabb tételek aránya nagyjából fele-fele a repertoárban, néha akár egy dalon belül is.

Már első lemezük, az Extraordinary Rendition is mindent megmutatott a tehetségükből, de a 2009-es Este Mundóval még mélyebbre nyúltak, talán mélyebbre, mint bárki a koncertező latin zenekarok közül. Annyira egyben van és annyira szívhez szóló az egész, hogy velük nevetni és sírni természetes állapotnak hat. Ők az egyik legeslegjobb színpadi produkciót nyújtó banda a műfajban!

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett muzsikusokból alakult Sturcz Quartet repertoárja a klasszikusoktól kezdve a pop- és jazz-zenén át a kortárs szerzeményekig terjed. A vonósnégyes saját produkciókkal és közreműködőként is rendszeres fellépője könnyűzenei eseményeknek, hazai és külföldi fesztiváloknak, protokollrendezvényeknek, igény szerint akár kibővített, kamarazenekari felállásban is. Szerte a világon olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott már együtt a formáció, mint a Buena Vista Social Club, Ibrahim Ferrer, a Jethro Tukl, vagy Bonnie Tyler, de rendszeresen közreműködik Al Di Meola koncertjein is.

Rupa & The April Fishes
2012. május 31. 20:00 - 22:00
Fesztivál Színház
Safa Shokrai – nagybőgő, Misha Khalikulov – gordonka, Rob Reich – harmonika, Mario Silva – trombita, Aaron Kierbel – dobok, Rupa – ének, gitár
Közreműködik: Sturcz Quartet
Jegyárak: 2200, 3600, 4700 Ft

Forrás: MÜPA