Főkép

ekultura.hu: Először is a nevetekről szeretnék kérdezni. Van bármi köze a Twilight történetekhez?
Helena: Nem, semmi köze a Twilighthoz. Valóban szerepel a film főcímzenéje a CD-nken, mert kellemes, de véletlen egybeesés, hogy egy film is létezik ilyen címmel, és a filmzene kifejezetten jól sikerült, de semmi kapcsolat nincs a kettő között. Mi ráadásul K-val írjuk a nevünket. A zenénket, a szándékainkat jelképezi. Azt, hogy mit szeretnénk elmondani vele.
 
ekultura.hu: És mit szeretnétek elmondani vele?
Helena: Azt, hogy milyen az átmenet a nappal és az éjszaka között. Roppant érzelmes, néha nagyon sötét, máskor pedig fényes muzsika ez.
 
ekultura.hu: Hogyan jellemeznétek a zenéteket? Meglehetősen furcsának hat némelyik választásotok, mint, mondjuk, Justin Timberlake vagy Lady Gaga egy-egy slágere.
Miss E: Valóban széles spektrumot lefednek a dalok, amiket választottunk. Úgy gondolom, hogy olyan számokat választottunk, amelyek nagyon érzelmesek, amelyek megfogják az embereket a szövegükkel, a dallamukkal, vagy bármivel. Ezeket megpróbáljuk a saját stílusunkhoz alakítani, hogy úgy szóljanak, ahogy mi szeretnénk hallani ezeket a számokat. Hogy milyen a stílus? Egyfajta klasszikus zene, hiszen klasszikus hangszereken játszunk, de a legfontosabb, hogy mindent megteszünk azért, hogy minél érzelmesebb legyen.
 
ekultura.hu: És szoktatok klasszikus zenét is játszani együtt?
Helena: Kvartettként nem. Esetleg saját szórakozásunkra, a backstage-ben, gyakorlás közben.
Miss E: A színpadon, ebben a felállásban soha. De talán egy nap még erre is sor kerülhet.
 
ekultura.hu: Azt gondolnám, hogy vonósnégyesben muzsikálni bensőséges élmény, ti ezzel szemben arénaközönségnek játszotok. Milyen érzés ennyi ember előtt fellépni?
Miss E: Szerintem nagyszerű érzés. Határozottan más, mint egy klasszikus koncert, de egészen nagyszerű. A közönség sokkal hangosabb, és persze tombolva tapsolnak a számok között – ami iszonyatosan jó érzés, és örömmel tölt el minket.
Helena: Egyáltalán nem hasonlít a klasszikus hangversenyekre, különösen, amikor előzenekarként lépünk fel a Nightwish előtt. Ilyenkor egészen úgy érezzük magunkat, mintha rocksztárok lennénk.
Miss E: És nem is próbálkozunk klasszikus zenével a színpadon. Megvan a klasszikus képzettségünk, de ebben a felállásban nem ez a célunk. Az elvek ugyanazok, mint a klasszikus zenében, de nem akarunk klasszikus vonósnégyesként funkcionálni.
 
ekultura.hu: Mi  kapcsolat a ti zenétek és a Nightwish zenéje között?Mi hozott össze benneteket?
Miss E: A Nightwish alapvetően metal zenekar, de emellett rengeteg a zenéjükben a szimfonikus elem a billentyűk, a vonósok és a nagy ívű dallamok miatt, és szerintem ez a rész bennünk a közös. Az érzelmes melódiák és ilyenek.
 
ekultura.hu: Nekem elsőre kicsit furcsának tűnt, hogy egy koncerten szólal meg a ti intimebb zenétek és az ő hangos metaljuk.
Helena: Először a mi fejünkben is megfordult ez a gondolat, de egyértelműen működik a dolog, mivel nagyon jól fogad minket a közönség a koncert alatt, és a bulik utáni reakciók is kedvezőek. Valamiért passzolunk egymáshoz. Nem tudom, miért.
Miss E: Először mindenki meglepődik, amikor felmegyünk a színpadra. Összesúgnak, hogy: Mi ez? Semmi gitár? Semmi erősítő? Hegedűk?
Helena: Aztán mindenki azt mondja utána, hogy nagyon tetszett nekik, amit csinálunk, és teljesen meglepődtek. De úgy tűnik, hogy élvezik.
Miss E 
ekultura.hu: Elképzelhető, hogy később metalt is fogtok játszani? Hat rátok valamiképp a Nightwish zenéje?
Helena: Igen. Nem is kifejezetten ők hatnak ránk, hanem mindenféle zene hat ránk. Klasszikus is, modern is. A zenénk mélyen gyökerezik a modern zenében és a klasszikus zenében is, és arra törekszünk, hogy kapcsolatot teremtsünk a kettő között, a metal pedig egyértelműen az egyik kedvenc stílusunk. Vannak közöttünk olyanok, akik ezen a stíluson nőttek fel. Nem mindannyian, hiszen négyen vagyunk, és nem lehetünk teljesen egyformák, és nem is egyforma zenei képzést kaptunk. Van köztönk, aki inkább a jazzt kedveli, van, aki a metalt, és van, aki a klasszikus rockot, és ez mind összeadódik.
 
ekultura.hu: A promóciós anyagotokban azt olvastam, hogy nem kizárt, hogy nem maradtok örökre az instrumentális zenénél. Tényleg lehet, hogy lesz énekesetek?
Miss E: Mindenki ezt kérdezi, de fogalmunk sincs róla. Nekünk tetszik az alapöltet, az, amit csinálunk, de az emberek szeretik az énekhangot, mert azzal sokkal közvetlenebbül át lehet adni az érzelmeket. Szóval nem jelentjük ki, hogy soha nem kerülhet ilyesmire sor, de egyelőre úgy gondoljuk, még nem aknáztuk ki az instrumentális zene lehetőségeit.
Helena: Épp az az egyik különlegessége a zenénknek, hogy nincs benne ének. A koncert után sokan épp azzal jönnek oda hozzánk, hogy mennyire tetszett nekik a műsorunk, és mennyire megnyugtató, hogy senki sem énekel.
Miss E: És igazából az jelenti a komoly kihívást, hogy ugyanazokat az érzelmeket, amiket egy énekes könnyedén átad, kihozzuk a hangszerekből, a hegedűből, a csellóból, a brácsából, és mi pont erre törekszünk.
 
ekultura.hu: Szoktatok hallgatni olyan előadókat, mint például a Kronos, akik néha Jimi Hendrixet is játszanak, vagy például Apocalypticát, hogy a metalból is hozzak példát?
Helena: Néha hallgatunk ilyeneket, és talán hatnak is ránk, de mi négyen magunk hangszereljük a számainkat, így aztán rengeteg hatást egybeépítünk, és reményeink szerint ezzel valamilyen formában valami egészen újat hozunk létre.
 
ekultura.hu: Ki választja ki a dalokat, amiket fel akartok dolgozni?
Miss E: Mindenkinek vannak ötletei és kívánságai a dalokat illetően, így tényleg együtt próbálunk dolgozni. Rengeteg időt eltöltöttünk azzal, hogy kiderítsük, melyik számok működnek. Szóval együtt választunk.
Helena: Egyikünknek megtetszik valami, felveti, hogy megcsinálhatnánk, kipróbáljuk, és kiderül, milyen az eredmény.
 
ekultura.hu: Mit terveztek a mostani turné után?
Miss E: Nyáron fesztiválokon lépünk majd fel, de csak Németországban. Aztán az év végén szeretnénk önálló turnéra indulni. Vagy talán a jövő év elején. Jó lenne egész Európát végigturnézni, hiszen a lemezünket Európa-szerte mindenütt kiadták. És természetesen gondolkodunk már a következő CD-n is, mert egynél egyértelműen többet szeretnénk kiadni.
 
ekultura.hu: Már dolgoztok is az új anyagon, vagy egyelőre a turnéra összpontosítatok?
Miss E: A lemez még csak egy hónapja jelent meg, ezért konkrétan nem dolgozunk az anyagon.
Helena: Megbeszéljük, összegyűjtjük az ötleteket a backstage-ben, mert rengeteg időnk van itt. De még csak ötletelünk.
 
ekultura.hu: Köszönöm az interjút.