Főkép2012-ben új formát ölt a Jazztavasz fesztivál. A korábban négy külön napra időzített koncertek helyett idén valódi fesztiválhangulatot teremt a Müpa, amikor május 13-án 16 órától éjfélig játszanak a legkiválóbb jazzelőadók a Fesztivál Színházban és a Nemzeti Hangversenyteremben. A fellépők a fúziós, plugged-in jazz legjelesebb hazai és külföldi képviselői, akik így vagy úgy kapcsolódnak a 80 éve született Joe Zawinulhoz.

Kinsey-Willis-Borlai Trio
2012. május 13. 16:00 - 18:00
Fesztivál Színház
Közreműködik: Borlai Gergő – dob, Gary Willis – basszusgitár, Scott Kinsey – billentyűs hangszerek
Jegyárak:
3000 Ft helyfoglalás az érkezés sorrendjében

Rögtön a fesztivál nyitánya bombasztikus lesz, hiszen a már nem csak Magyarországon elismert dobvarázsló, zeneszerző Borlai Gergő két amerikai nagyágyúval, Scott Kinsey billentyűssel és Gary Willis basszusgitárossal játszik. Ők így együtt alkotják a Kinsey–Willis–Borlai Triót, vagyis nem alkalmi formációról van szó! Los Angelesben vették fel azt az albumot, mely 2012-ben jelenik meg és csupa vadonatúj számot tartalmaz. E lemez anyagát hallhatja a Fesztivál Színház közönsége.
Scott Kinsey már azelőtt felfigyelt magyar kollégája energikusan muzikális dobolására, hogy Borlai meghívta volna őt MMM című lemezének felvételére és a keverési munkák elvégzésére. Ekkor szövődött szoros barátság közte és Willis közt is. Ahogy Borlai fogalmaz: „A velük való zenélés számomra maga a tökéletesség.”
Zawinul munkásságának mindhárman feltétlen és mély tisztelői, sőt Scott Kinsey Zawinul Faces and Places című lemezének producereként dolgozott, és sokéves barátság fűzte a billentyűs mesterhez. Kinsey-t és Willist egymáshoz pedig már a kilencvenes évek eleje óta köti össze a Tribal Tech, amikor is Kinsey csatlakozott a Willis és Scott Henderson alapította nagyfeszültségű jazzbandához.

The Syndicate – tribute to Joe Zawinul
2012. május 13. 18:00 - 20:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik:
Paco Sery – dob, Sabine Kabongo - ének, Aziz Sahmaoui – ének, ütőhangszerek, Jorge Bezerra – ütőhangszerek, Alune Wade – basszusgitár, Émile Parisien – szaxofon, Thierry Eliez – billentyűs hangszerek, Munir Hossn – gitár
Jegyárak: 4000 Ft helyfoglalás az érkezés sorrendjében

2007. szeptember 11. óta a jazz és a billentyűs hangszeres játék egyik legnagyobb hatású megújítója, a párját ritkító komponista és zenekarvezető, Joe Zawinul nincs köztünk, de szellemi és zenei örökségét tovább élteti egy csapat, akik a legavatottabb ismerői a zawinuli örökségnek. Ők a Syndicate, az a formáció, amely a mester utolsó korszakában öntötte hangokba Zawinul látomását arról, hogy a zenék, amelyek a világ bármely táján születnek, valójában egyazon csiszolt drágakő különböző lapjai. A Zawinul Syndicate a fusion legendás zenekara, a Weather Report feloszlása után alakult, és mára szintén egyfajta legendává vált. A billentyűs-zenekarvezető kifinomult érzékének – mellyel megérezte a tehetséget és azt a képességet, amitől egy zenész egyszerre csapatjátékos és egyéniség – köszönhetően olyan neveket ismerhetett meg a világ, mint Karim Ziad, Richard Bona, Gary Poulson, Amit Chatterjee, Sabine Kabongo, Linley Marthe és Nathaniel Townsley.
Zawinul utolsó előtti koncertjét 2007. augusztus 2-án adta Veszprémben, ahol a láthatóan beteg muzsikus két évtized után először játszott együtt Wayne Shorterrel. Emlékezetes pillanat marad ez a magyar közönség számára. Öt évvel később, a mester 80. születésnapja alkalmából egy újabb emléket készül átnyújtani rajongóinak a Syndicate, amikor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felelevenítik Zawinul egykori kompozícióit, köztük több ritkán hallott darabot, illetve a jelenlegi zenekartagok saját szerzeményei is felcsendülnek, sőt várhatóan egy tavaszra elkészülő új CD-t is elhoznak majd magyar rajongóik számára.

eNerd – post 9:30 Collective
2012. május 13. 20:00 - 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködik:
Huszár Endre - dob, elektronikus kontrollerek, Rob van de Wouw - trombita, Mohai Tamás - gitár, II. Lengyelfi Miklós - basszusgitár, Kozma Orsi - ének, Rácz Roland - billentyűs hangszerek, Zsemlye Sándor - szaxofon, Gábor Andor - ütőhangszerek
Jegyárak: 3000 Ft helyfoglalás az érkezés sorrendjében

Pörgessük vissza az idő kerekét 1995-ig: Huszár Endre megalapítja a 9:30 Collective-et, és megjelenik első lemezük, melyben a csapatkapitány dobol, zenét szerez és szintetizátorprogramokat kezel. Miért 9:30? A zenekar a legendás Weather Report előtt tiszteleg így, hiszen egyik albumuk a 8:30 címet viseli. Lépjünk tovább 2005-ig. Megérkezik a várva várt második album Momentary Fame címmel, mely egyben egy ironikus bűnügyi történet animációs rövidfilmen. Az újabb állomás 2008: a 9:30 Collective nagy sikerű koncertet ad a Fesztivál Színházban az amerikai Alien Chatter duóval, ahol már felvillan az e-Nerd prototípusa. S mindössze 2012 májusáig kell várni, hogy ereje teljében lépjen színpadra Huszár Endre e-Nerd formában, aki immár nemcsak dobol, zenét szerez és programoz, hanem mindezt egyazon pillanatban, a legmodernebb technikai eszközök segítségével teszi. (Az e-Nerd, mondjuk, ’elektromán’-ként fordítható.) Társai részben megegyeznek 9:30-beli kollégáival, de olyan muzsikusokat is vendégül hív erre az alkalomra, akik maguk is előszeretettel alkalmazzák az elektronikát az adott pillanatban születő zene világra segítésére. A holland Rob van de Wouw az európai elektro-jazz egyik vezető alakja, többször is dolgozott már a műfaj gurujaként számon tartott Marc de Clive-Lowe-val. Az est során a közönség kifinomult technikai megoldások és látványelemek segítségével figyelheti e-Nerd kezét, aki ígéri, nem fog csalni!
Az idei Jazztavasz vezérgondolata jegyében néhány szám Joe Zawinul emlékére hangzik el.

Rozsnyói Péter-trió
2012. május 13. 20:00 - 21:30
Üvegterem
Közreműködik
: Rozsnyói Péter – zongora, Orbán György – bőgő, Mohay András – dob
A belépés díjtalan.

A megújult Jazztavaszon valójában nem is négy, hanem összesen öt koncertet kínál a Művészetek Palotája: miközben a Fesztivál Színházban és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felváltva zajlanak az elektronikus jazz szerelmeseit vonzó események, addig 20 órától az Üvegteremben másfajta jazz szól a Rozsnyói Péter-trió jóvoltából. Az akusztikus zongorás jazztrió elmélyült, hol lírai, hol szilaj, de intenzitásában nem, csak decibelekben mérhetően játszik mérsékeltebb zenét. Rozsnyói Péter Oláh Kálmán növendékeként szerzett diplomát a jazz tanszéken, s röviddel később már ő képviselte Magyarországot a montreux-i nemzetközi jazz-zongora versenyen. 2007-ben Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat kapott, illetve szülővárosában Veszprém megyei Prima-díjjal tüntették ki. Állandó partnere Winand Gábornak, stabil tagja Kőszegi Imre triójának, és saját triója mellett fontos megszólalási mód számára a szólózongorázás is. Partnereivel, Orbán Györggyel és Mohay Andrással – akik ketten az egyik legkeresettebb hazai ritmusszekciónak számítanak – 2006 óta játszanak együtt, s minthogy nemcsak kollégák, de jó barátok is, így tökéletes összhangban szólalnak meg a színpadon; illetve Rozsnyói 2010-es, debütáló, Autumn Witch című CD-jén.

The Yellowjackets
2012. május 13. 22:00 - 23:59
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik:
Bob Mintzer – szoprán - és tenorszaxofon, basszusklarinét, EWI, Russell Ferrante – zongora, billentyűs hangszerek, Felix Pastorius – basszusgitár, William Kennedy – dob
Jegyárak: 4000 Ft helyfoglalás az érkezés sorrendjében

Harminc éve vannak a színpadon, és úgy zenélnek, mint a harmincévesek – ezt aztán kevesen tudják a Yellowjackets után csinálni! A történet ráadásul még 1977-ig nyúlik vissza, amikor Russell Ferrante billentyűs, Robben Ford stúdiózenekarát erősítette. A dobos ekkor még Ricky Lawson volt, akit 1987-ben váltott William Kennedy, a ’darazsak’ zenéjének R’n’B-s, jazzes lüktetéséért felelős ritmusember; s bár jó pár évig távol volt, a harmincadik szülinapra és annak alkalmából megjelent Timeline albumra visszatért csapatához. A legkésőbb csatlakozott tag, Bob Mintzer is idestova huszonkét éve koptatja a négyesfogat bakját; a big band-hangszerelőként, basszusklarinétosként, EWI-játékosként és tenor-, illetve szopránszaxofonosként is párját ritkító muzsikus jóvoltából született számos, mára klasszikusnak mondható Jacket-kompozíció – hogy emlékezetes szólóit ne is említsük.
A Yellowjackets titka nem más, minthogy egyenrangú zenészek összetartó, rokon ízlésű és gondolkodású közösségét alkotják, akik éppoly fontosnak tartják, hogy mindig magas művészi színvonalon alkossanak, mint hogy szórakoztassák közönségüket.
S hogy miért épp Yellowjackets lettek ők? Russell Ferrante úgy meséli, egyszerűen jelezni akarták: zenéjük energikus, csupa életöröm, olyan muzsika ez, ami szúr, mint egy fullánk, pestiesen „üt”. Hogy máig mennyire ütősek, a Jazztavasz zárókoncertjén megmutatják!

Forrás és további információ: www.mupa.hu