FőképKinek mi jut először eszébe, ha azt mondom, hogy gladiátor? Elsőre talán a Russell Crowe főszereplésével forgatott epikus Ridley Scott-film, vagy épp az ókor valóságshow-szereplői, esetleg a félelmetes gyilkosok, akik látványosabbnál látványosabb harcok árán jutottak egyre feljebb, míg szabaddá vagy halottá nem váltak. De azt ki tudja, hogy különböző fajtájú és stílusú gladiátorok is léteztek, s hogy mindez alapjaiban határozta meg a harci technikájukat? Vagy ki tudja, hogy milyen sorsa is lehetett ezeknek a gyilkológépeknek? Mindezt már kevesebben, ezért is érdemes a kezünkbe venni a Delta Vision kötetét és megismerkedni az ókor félelmetes harcosaival.

Az Osprey katonai sorozatának harmadik kötetében az ókori Róma gladiátorait ismerhetjük meg, a cím szerint az i. e. 100 és i. sz. 200 közötti időszakból, de akadnak kikacsintások a legelső gladiátorjátékokra is, sőt, még a viadalok betiltásának idejét és körülményeit is megismerhetjük.

A füzet a jól bevált módszert alkalmazza: a gladiátorok általános bemutatása után részletesebben tárgyalja a típusaikat és a felszerelésüket, valamint a gladiátorviadalok különböző típusait, a hozzájuk kapcsolódó épületeket és a társadalomban játszott szerepüket is. Különösen tetszetős, hogy a kötet lapjain ezeknek a szórakoztató, de ádáz embereknek a lélektanára is kitérnek: hogyan éltek, miközben rájuk vetült a halál árnyéka, és miért is küzdöttek.

A vizualitásra ezúttal sem lehet panaszunk: a kötetben helyet kaptak egészoldalas festmények, melyek segítenek a különböző gladiátortípusok és a gladiátorok életének megismerésében. A festmények gyönyörűek, a hozzájuk tartozó magyarázatok pedig nagyon jól szemléltetik a különböző gladiátorokat. Ezek mellett rengeteg illusztrációt, korabeli ábrázolások másolatát és fényképet is találhatunk a könyv lapjain, melyek valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy alaposan megismerjük a harcosok társadalmi helyzetét, életét, kilátásait és szokásait. Érdekesség, hogy az illusztrátor, Angus McBride ezúttal kevés szerephez jutott a kötetben, hiszen az író egyben illusztrátor is, így az egész oldalas színes képeket leszámítva Wisdom rajzai láthatók a kötetben.

A kötet írója, a szakmailag is elismert Stephen Wisdom szerencsére sok tévhitet eloszlat – így például a gladiátorok küzdelmét lezáró, hollywoodi filmekből ismert hüvelykujjas jelenettel kapcsolatos téveszmét is. De kitér a nem túl valósághű Scott-film igazságmagjára is – Commodus császár valóban szerette a gladiátorviadalokat és valóban részt vett ilyen küzdelmekben.

A kötetet a szokásos bibliográfia, szószedet és tárgymutató zárja, s mindez csak segíti az adatok könnyebb feldolgozását. Külön érdekesség, hogy a magyar kiadás elkészítésében részt vett a Collegium Gladiatorium hagyományőrző egyesület is, amely nagy segítséget nyújtott abban, hogy a fordítás valóban szakszerű legyen. Így egy minőségi, valóban pontos információkat tartalmazó, de nem túlbonyolított füzetet vehetünk a kezünkbe, amelyből bővebb ismereteket szerezhetünk az ókori Róma szórakoztatóiról.