Főkép

Néhány napja a 32 esztendős Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó momentumaként megrendezett Art deco és modernizmus kiállítás megnyitóján jártunk. Az 1920-as évek kezdetétől az 1940-es évek derekáig tartó, pont a két világháború közti időszak honi iparművészeti remekeivel találkozhat az, aki március 17. és szeptember 30. között ellátogat az Iparművészeti Múzeumba.

Biztos, hogy rengeteg munka és erőfeszítés volt a kiállított darabok begyűjtésében. Nem csoda, hiszen sok társintézmény és magánszemély felkutatása árán sikerülhetett csak egy ilyen volumenű kiállítás megszervezése. A kiállított tárgyak között találkoztunk csodálatos bútorremekekkel, kerámiákkal, különböző textilmunkákkal, világítótestekkel, s a mostanában oly sokat ostorozott magyar-öntudatunk új lángra lobbanhatott. Bizonyára a Bauhaus név sokak számára ismert, s az emberek (még a fiatalok is) valamilyen különleges oknál fogva nosztalgikus hangulatba kerültek a lakberendezési tárgyak látványától. Az első, majd második ránézésre is erőteljesen eklektikusnak mondható, népies motívumokat a modern eleganciával ötvöző art deco egészen sajátos atmoszférát teremt a látogatók számára.

A megnyitón számos kulturális és politikai személyiség is tiszteletét tette, hallhattuk Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, Tarlós István főpolgármestert, Elekes Botond kabinetfőnököt, Dr. Takács Imrét, a múzeum főigazgatóját és Vitézy Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont és a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatóját. Az eseményt a népszerű színész, Rátóti Zoltán konferálta, továbbá fellépett a Zuglói Filharmónia kórusa, Lajtha: Mária himnusz című művével.

12 hónap kemény munkájáról hallhattunk pár perces beszámolót. Egy év, rengeteg munka, számos szakember, akik nem sajnálták az időt és az energiát, hogy egy ténylegesen nívós programot állítsanak össze. A fesztivál számos világhírű művészt sorakoztat fel az idén is (például John Malkovich, Chick Corea, Maxim Vengerovvagy a Royal Philharmonic Orchestra), de nem szabad megfeledkeznünk a színvonalas magyar színházi- és operaelőadásokról, koncertekről sem, melyek szintén helyet kapnak a programok között. Nem kell mondani, hogy mekkora haszon ez a fesztiválnak helyet adó országnak, városnak.
Nagyon egyet értünk Elekes Botond kabinetfőnök úrral, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivált nemzeti értéknek tekinti.

A kiállítás megtekinthető 2012. március 17-től 2012. szeptember 30-ig.
Helyszín: Iparművészeti Múzeum (IX., Üllői út 33-39.)