FőképTöbb hónapos előkészítést követően március 13-án, sajtótájékoztató keretében tartalmi-stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Művészetek Palotája és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetői.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója elmondta: egy álom vált valóra azzal, hogy létrejött ez a megállapodás, melynek eredményeként a minőségi kultúra folyamatosan, több csatornán tudja majd elérni a közönséget. Hangsúlyozta, hogy a mai napon egy példaértékű, szinergikus, egymás profilját kiegészítő, magas színvonalú szolgáltatáscsomag valósulhatott meg, amely a hazai kulturális élet gazdagságára, a minőségi kultúrában rejlő energiaforrásra is felhívja a figyelmet.

Dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója is örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy korszakalkotó partnerségre léphetett egymással a két intézmény, hozzáfűzve, hogy ez a megállapodás szervesen illeszkedik az MTVA együttműködéseinek sorába. Kiemelte továbbá, hogy első alkalommal születik olyan megállapodás, mely a Médiaszolgáltató valamennyi csatornáját érintve tervezett, a műsorszerkesztésbe tudatosan illeszkedő, a minőségi kultúra fogyasztóinak igényeit kielégítő produkciók létrejöttét biztosítja. Bár a mostani szerződés 2012 végéig szól, Dr. Böröcz István reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az együttműködés a következő évben is folytatódhat.

Az MTVA négy csatornáján – így a Duna TV-n, az M1-en, az MR2-Petőfi és az MR3-Bartók Rádión – összesen 135 kulturális esemény jut el a közönséghez, mondta el Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy a minőségi kultúra magas színvonalú rögzítésére és közvetítésére a Müpa akusztikája és hangulata mellett a kiemelkedő technikai feltételek és a jól képzett szakembergárda is garanciát jelentenek. Az MR2-Petőfi már ismert brandjei, az Akusztik és a Szimfonik, most új köntösben, új műsorként Akusztik+ és Szimfonik+ címen jelennek majd meg a Müpában, amelyről televíziós felvétel is készül. MüpArt és MüpArt Classic címmel pedig – 31-31 műsorral – a Duna TV-n kerülnek képernyőre szerkesztett formában a Művészetek Palotája világzenei, népzenei és jazzkoncertjei, valamint komolyzenei hangversenyei. A MüpArt március 17-én Palya Bea koncertjével, míg a MüpArt Classic március 22-én a Csajkovszkij-maratonnal veszi kezdetét. Számítások szerint mintegy százezer nézőt-hallgatót érnek el a különböző csatornák egyes műsorai.

Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai kommunikációs tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy világviszonylatban is egyedülálló megállapodás született. Hasonló együttműködésre a CBS Bernstein-sorozatát, vagy az Arte és a ZDF műsorát hozta fel példaként, de hangsúlyozta, hogy ilyen szerteágazó, több csatornát érintő együttműködésről nincs tudomása.

A tájékoztatón az Akusztik+ fellépői közül a Carbonfools együttes is részt vett bemutatva legújabb videoclipjét, az esemény ünnepélyes zárásaként Szarka Tamás, a május 2-án fellépő Ghymes együttes énekese élő produkciójával adott ízelítőt az új tévés műsor atmoszférájából.

Forrás: MÜPA