FőképA 2011-ben alapított Historium Kiadó, mely a „minőségi történelem” szlogent szem előtt tartva kezdte meg működését, idén is inkább a minőség, semmint a mennyiség jegyében tevékenykedik. Az idei év első felére négy könyvet és egy nagyszabású rendezvényt ígérnek.

Nyugat őrei
A kiadó első négy szerzője – Urbánszki László, Nagy Attila, Marcellus Mihály és Bíró Szabolcs – különleges módon köszöntik a 2012-es évet: egy ingyenesen letölthető elektronikus antológiával, mellyel egyetlen célt, a közönség szórakoztatását szeretnék elérni.

Urbánszki László három novellája abba a korba és közegbe repít minket, melyet már megszokhattunk Odakint, a pusztában című kötetéből: humor, kaland és lendület vegyül a szépirodalmi klasszikusok stílusával.
Nagy Attila szeretett városa, választott otthona, Dunaszerdahely múltjából ragad ki és mesél el egy izgalmas történetet: a templomfal tövébe ásott kincs históriája a helytörténet-kutató alapos kutatásain és hiteles kordokumentumokon alapul.
Marcellus Mihály, A veterán szerzője két novellával képviselteti magát a kötetben: egyikkel az általa teremtett pannonrómai prózát csillogtatja meg, másikkal a magyar történelem korai időszakába, a Koppány halála utáni évekbe kalauzol minket.
A Sub Rosa szerzője, Bíró Szabolcs pedig előbb egy dévényi kisfiú vívódásait és álmodozását mutatja be a középkorban, majd átruccan Prágába, ahol egy férfi az égvilágon semmit sem tud magáról. Szerencsére azonban feltűnik a színen Zikmund Pradlej, a cseh régiségkereskedő bőrébe bújt Ördög, és elmondja neki, hogy nem más ő, mint egy újabb szereplő ebben az ingyenesen letölthető elektronikus antológiában.
Várható megjelenés: 2012. február 29.

Sár, vér, levendula
Tizenkét író, tizenkét zseniális történet a sáros, véres, levendulaillatú középkorból.
A kötet szerzői hivatalosan amatőrök, hiszen nem mutatkoztak még be önálló könyvvel, nem köszönnek ránk óriásplakátokról, és nem hangos tőlük a sajtó. Az olvasó azonban mégis meglepődhet, méghozzá okkal: azt a lendületet, frissességet, íráskészséget, tehetséget és kreativitást, mellyel a Sár, vér, levendula tucatnyi szerzője bír, sok nemzetközi hírű sikerszerző megirigyelhetné.
E rendhagyó, tematikus antológia segítségével különleges időutazást tehetünk a kilencedik és a tizenhetedik század között. Átélhetjük annak a harcosnak a vívódását, akinek a törzse megölte Gellért püspököt. Megismerhetjük az ingatag, részeges Vak Béla király feleségét, aki Aradon hatvannyolc magyar nemesnek nyújtja át a mérges kelyhet. Együtt kereshetjük a Szentföldről hazatérő, kiábrándult lovaggal János pap országát. A crécyi csatában, mely a Monty Python legelborultabb pillanatait idézi, úgy ronthatunk az ellenségre, hogy közben a hasunkat fogjuk a nevetéstől. A török által ostromolt nagyváradi végvárban pedig megtudhatjuk, miféle titkos fegyvert agyalt ki és rejtett el költeményeiben Janus Pannonius.
Nem kétséges, hogy a Historium Kiadó Fiatal magyar prózaírók sorozatának első kötetét jegyző írók neveivel találkozni fogunk még a jövőben.
Várható megjelenés: 2012. április 9.
Bemutató: 2012. április 20. (Dunaszerdahely, a Csemadok Ház nagyterme)Marcellus Mihály: Aquincum farkasa – Kelta szív
Törvénytelenségek, visszaélések, ármánykodások – a római kor teljes eszköztára a virágzó Aquincumban, melyet néhány befolyásos ember kíván a hatalma játékterévé tenni.
Bosszú, gyűlölet és megtorlás – egy gyermek, aki felnőtté cseperedve ítéletet hordoz magában az ősök és az istenek nevében.
Érzelem, odaadás és fájdalom – két fiatal szerelme a kilátástalanság árnyékában.
Rettegés az éjszaka megelevenedett lidércétől – a rémtől, aki ítélkezni kíván a bűnösök felett.
Marcellus Mihály új könyvében történelmi kutatómunkával hitelesítve tárja olvasói elé a Nagy Birodalom erényeit, bűneit és azt a folyamatot, amely a leigázókat és a leigázottakat végül közös kultúrában egyesíti. Ezen a történelmi emelvényen mutatja be saját kelta legendáját, egy szolgasorba vetett fiatalember küldetését, érzéseit és ellentmondásos sorsát.
Az Aquincum farkasa teret enged az érzelmek kibontakozásának és a politikai manipulációknak, miközben korhű szereplőket és hiteles kortörténeti ismereteket vonultat fel. Akik azonban a borzongás jegyeit keresik, azok sem fognak csalódni ebben az ókori misztikus regeként meghatározható történelmi regényben.
Várható megjelenés: 2012. május 4.
Bemutató: 2012. május 4. (Dunaszerdahely, a Csemadok Ház nagyterme)Benyák Zoltán: A háború gyermeke
„A háború: különleges élmény. A háború: életforma. A háború: rend.”
1933. Európa ege elsötétülni látszik. Az öreg kontinens a végzete felé sodródik. Sophie Andersch olyan dologba keveredik, ami még legsötétebb rémálmaiban sem történt meg soha. Története Berlintől a tibeti hegyekig vezet, hogy Otto Rahnnal, a leghíresebb náci régésszel az oldalán egy ősi nép leszármazottai után kutasson. Közös vágyuk, hogy jobbá tegyék az emberi fajt és a világot, melyet lassan felemésztenek egy háború lángjai.
Benyák Zoltán története a Harmadik Birodalom hajnalán kezdődik, és annak végnapjainál ér véget. Új korszak kezdődik ezzel a háborúval. A félelem évszázada jön el. Egy új nemzedék kora, melynek gyermekei sosem ismertek békét, a háború számukra mindennapos dolog.
Várható megjelenés: 2012. június 4.
Bemutató: 2012. június 16. (Dunaszerdahely, Sárga Kastély)


I. Historium Történelmi Napok – Rozgony 700 éve
Időpont: 2012. június 15-16.
Helyszín: Dunaszerdahely, Sárga Kastély
Hagyományőrző középkori vásár, piaci forgatag, lovagi torna, egyéni és csapatépítő hétpróba, autentikus kézműves-sátrak, páncél- és fegyverkiállítás, érdekes bemutatók és előadások, középkori gyermekjátszóház, apródok standja, harci arcfestés, korabeli lakomák, élő népzene…
Két napra megelevenedik a hétszáz évvel ezelőtti világ, a rettenthetetlen harcosok és a lovagkirályok kora!

Péntek (jún. 15.):
11:00 Kapunyitás
11:30 A lovagok felvonulása a városban
15:00 Középkori táncelőadás
16:00 Viselet- és fegyverbemutató
17:00 Lovagi torna
18:00 Rozgony 700 éve – Vida Bea előadása a rozgonyi csatáról
19:30 Könyvbemutató Urbánszki László íróval
20:30 Népzenei koncert

Szombat (jún. 16.)
10:00 Kapunyitás
10:30 Kötetlen örömzenélés népi hangszerekkel – zenei műhely
11:00 A lovagok felvonulása a városban
13:30 Korabeli táncelőadás
14:30 Viselet- és fegyverbemutató, élő történelemóra
16:00 Lovagi torna
17:00 Hétpróba – lovagi verseny vállalkozó szelleműeknek
18:00 Történelmi vetélkedő
18:30 Dunaszerdahely a középkorban – Nagy Attila és Nagy Iván előadása
19:30 Könyvbemutató Benyák Zoltán íróval
20:30 Koncert
22:00 Az I. Historium Történelmi Napok zárása

A piac nyugalmát a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete őrzi.
A fesztivál házigazdái a rettenthetetlen William Wallace és legjobb barátja, Hamish Campbell.

Belépő:
Napi jegy: 2 euró
Kétnapos jegy: 3 euró
Korabeli ruhában a belépés ingyenes!

Forrás és további információ: Historium Kiadó