Főkép
Már évtizedek teltek el a Pörgés kezdete óta, és a világgazdaság elkezdett kilábalni a több évtizedig tartó válságból, ami nem kis mértékben a Feltételezettek átjáróján keresztül behozott olcsó, equatoriai olajnak köszönhető. Azonban két bolygó fosszilis fűtőanyagának elégetése azzal fenyeget, hogy expressz sebességre kapcsolja a globális felmelegedést, az egész planéta jövőjét sodorva végveszélybe.
 
Dr. Sandra Cole pszichiáter egy olyan világban nőtt fel, ahol az emberiség már megszokta a Feltételezettek titokzatos civilizációjának jelenlétét a Naprendszerben, és a vörös óriássá püffedt nap hatalmas korongjának látványa ugyanolyan hétköznapinak számít, mint a karfiol alakú viharfellegek, melyek egyre ritkábban látogatják a gyors ütemben sivatagosodó Houstont.
 
Sandra ebben az izzó acélkemencéhez hasonlítható városban éli középszerű, eseménytelen életét, amikor az egyik perzselő reggelen egy furcsa és zavart fiút hoznak be hozzá véleményezésre. Orrin Mather első ránézésre nem több egy szégyenlős, visszahúzódó csavargónál, azonban ahogy dr. Cole jobban beleássa magát a 19 éves fiú esetébe, számos furcsa és megmagyarázhatatlan dologra akad.
 
A műveletlen és sok szempontból visszamaradott fiú táskájában egy mesterien megírt regény kézirata lapul, melyről Orrin váltig állítja, hogy ő vetette papírra a Feltételezettek sugalmazására. A történet egy Török Findley nevű emberről szól, akit a Feltételezettek tízezer évvel röpítettek a jövőbe. Ebben a furcsa, bizarr jövőben az emberiség a Feltételezettek technológiájának köszönhetően bolygók egész gyűrűjét lakja, azonban a Föld eddigre egy halott, mérgező planéta, melyen már évszázadokkal korábban kipusztult minden élet.
 
Orrin írásaiban Török Findleyt egy fanatikus vallási szekta fogadja be, melynek egyetlen célja, hogy visszajusson a haldokló Földre, mert hitük szerint csak ott léphetnek kapcsolatba isteneikkel, a Feltételezettekkel.
 
Ezt a fantasztikus történetét olvasva Sandra Cole elhatározza, hogy – kerüljön bármibe – fölgöngyölíti Orrin Mather titokzatos esetét, azonban miután váratlanul elveszik tőle a fiú esetét, és telefonon is megfenyegetik, rá kell jönnie, hogy páciense sokkal több egy pszichiátriai kuriózumnál. Miközben Sandra karrierjét és életét kockáztatva megpróbál eligazodni az összeesküvések sűrű hálójában, egyre több jel utal arra, hogy az Orrin által írt történet sokkal több holmi légből kapott mesénél. Vajon sikerül megfejteni a visszahúzódó fiú igazi kilétét és próféciáinak szerepét mielőtt a szervezett maffia végez mindannyijukkal? Vajon elkerülhetők a maszatos, bizonytalan kézzel papírra vetett borzalmas jóslatok az emberiség jövőjéről?
 
Robert Charles Wilson Örvény cím könyve a regények azon ritka köréhez tartozik, melyek már az első oldalon magukhoz láncolják az olvasót, és az utolsó bekezdésig el sem engedik. A regényfelütés merész, az író azonnal az események sűrűjébe hajít minket. Az elbeszélési mód zaklatott és pattogó, folyamatos feszültséget kelt, melyet a gyakran változó helyszínek és a sűrű váltások a cselekményszálak között csak tovább fokoznak. A regény első harmadában minden kérdés csak további rejtélyeket szül, arra sarkallva minket, hogy eszeveszett tempóban faljuk az oldalakat.
 
Az Örvény két, egymástól teljesen elkülönült cselekményszálból áll, a kerettörténetet dr. Sandra Cole nyomozása adja, ebbe van beleágyazva az Orrin Mather által papírra vetett regény. Utóbbi E/1-ben íródott, így olyan hatást kelt, mintha egy elveszett, vagy titkos naplót olvasnánk. Az elbeszélésnek ez a két szintje olyan benyomást tesz az olvasóra, mintha Török Findley története lenne a fikció és Sandra Cole világa a valóság. Ezt az érzést csak növeli, hogy a fiatal pszichiáter rendszeres utalásokat és megjegyzéseket tesz Török történeteinek azon részleteire, melyeket épp csak percekkel korábban olvastunk.
 
Robert Charles Wilson regényében az egyik legjobb dolog az, hogy az író ki tud törni a jelen korlátai közül, teljesen újfajta, semmihez sem hasonlítható államformákat találva ki jövőbeli társadalmaihoz. A könyv lapjain bemutatott vallási szekta is sok szempontból újszerű és futurisztikus, így az író izgalmas és színes díszletek közé helyezi a regény történéseit.
 
Az Örvény egyetlen hiányossága, hogy a könyv végén számos kérdésünk megválaszolatlan marad, a cselekmény több mozgatórugójára nem derül fény, mely kissé furcsa egy ennyire krimi-orientált regényben.
 
Minden sci-fi rajongónak ajánlhatom ezt a pörgős, magával ragadó könyvet, mely minden kétséget kizáróan újat alkotott a saját műfajában.