Főkép A 3-4 éves kisnagylányok és kisnagyfiúk már igencsak tudatos lények. Választékosan beszélnek, beszámolnak napjaik folyásáról, izgalmas szerepjátékokba bonyolódnak, kézügyességük egyre finomodik, kisebb logikai feladatokat is megoldanak. A világról alkotott képük sok esetben azonban igen sajátos: az egyes történések általuk kitalált ok-okozati viszonyai gyakran elnagyoltak, meseszerűek, a napok–hetek–hónapok–évszakok–ünnepek békés összevisszaságban léteznek a fejecskéjükben, csekély életkoruknak megfelelően sok helyen nem jártak még. Ugyanakkor erre a korosztályra különösen jellemző a nyitottság: a különféle gépek működésétől saját testük felépítésén át kedvenc állataikra jellemző viselkedésiformákig minden, de minden leköti, érdekli a bölcsis, ovis korú gyerekeket, feltéve, hogy megfelelő módon van tálalva.
 
A Scolar mini sorozat ezen szempontok alapján telitalálat, hiszen arra vállalkozik, hogy az emberi élethez kapcsolódó alapfogalmakat, különféle témákat játékos formában mutassa be az információéhes gyerekeknek. Három és fél éves kislányom komoly rajongója ezeknek a könyveknek, imádja kinyitogatni a titkos ablakokat, lelkesedik a könyvekben elbújtatott feladatokért, boldogan mesél itt megszerzett új ismereteiről. A nagy kedvenc az „évszakos” könyv, azaz Az évszakok kötet. E lelkesedésnek egyszerű prózai magyarázata, hogy ez a rész egy, a gyerekek számára elég bonyolult, mindamellett izgalmas, mindennapi témát jár körül: az idő múlását. Teszi ezt különféle szórakoztató, színes képek, vicces feladatok kíséretében.
 
Az idő fogalma talán az egyik legnehezebben megfogható jelenség a kisgyerek számára. Az én lányom például gyakran vacsorázik délben, „tegnap” fog menni oviba, a három hónap múlva bekövetkező születésnapját már aznap elkezdi várni, amikor véletlenül szóba kerül. Ezen pedig nem segít, ha racionálisan elmagyarázzuk neki, hogy még hányat kell aludni, vagy ha kijavítjuk őt. Egy olyan könyv segítségével azonban, mint Az évszakok, a különféle ismeretek szinte észrevétlenül épülnek be a gondolkodásába. Természetesen az időfogalom kialakulása hosszú folyamat, de kétségkívül fontos lépcsőfokot jelenthet a kisgyermek életében az arról való beszélgetés, játék.
 
A tarkabarka színű könyvecske bemutatja az egyes évszakokra jellemző tevékenységeket, időjárást, virágokat, az állatok viselkedését. Ezt követően kisebb öltöztetős játékot találunk, ahol az évszaknak megfelelő ruhadarabokat kell „felaggatni” négy gyerekekre, (kis házuk ablakait nyitogatva) megismerkedhetünk „Andrea” és családja elmúlt évének fontos eseményeivel, egy körbeforgatható naptáron tanulmányozhatjuk az év fontosabb ünnepeit, napjait, egy képregényben végigkövethetjük egy almafa életciklusát, a levelek kibújásától a gyümölcs megérésén át az első fagy beálltáig.
 
Nekünk már komoly koreográfiánk van Az évszakok forgatására (volt rá időnk, hogy kialakuljon, hiszen majdnem három héten át mindennap ez volt az esti mese). Végignézegetjük az egyes évszakokat, megcsodáljuk a tavasszal a fűben lépkedő, mezítlábas kislányt, és elbeszélgetünk arról, hogy milyen szuper a homokozóban mezítláb rohangálni, fújunk pitypangot, megszámoljuk, hogy hány kismacskája született a mamacicának, elsoroljuk a nyári gyümölcsöket, majd bekenjük annak a kisfiúnak a karját, akit megcsípett egy darázs. Megnézegetjük, hányféle rovarral találkozhatunk a szabadban, és hosszasan beszélgetünk a balatoni nyárról. Ezután végigvesszük a kedvenc őszi terméseinket, rohangálunk az avarban, földre helyezett pokrócok segítségével. Elsoroljuk a téli álmot alvó állatokat. A legkedvesebb részek: a házikó kinyitható ablakokkal, és az öltöztetős babák, ide kétszer is visszatérünk egy este folyamán. Végezetül a hónapokat egy saját játékkal bővítve tanulmányozzuk a körbe forgatható naptárban: megnevezzük az összes jó barát, családtag szülinapját.
 
Az évszakok az aktív részvételen alapuló közös olvasást támogató könyv, nekünk a kezdeti háromhetes maraton óta is rendszeresen a kezünkbe kerül, ajánlom mindenkinek, aki vidám, beszélgetős, játszós, olvasós és nem utolsó sorban tanulságos délutánt, avagy estét kíván eltölteni gyerekeivel.