FőképLukács Miklós harmincöt éves korára már kivételesen gazdag pályát mondhat magáénak. Cimbalmosként – mely hangszeren cigányzenész édesapja is játszik – a klasszikus és a kortárs zene mellett a jazzben és a népzenében is egyaránt lenyűgöző autentikussággal szólal meg. Dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Concertante di Chicago kamarazenekarral, avatott megszólaltatója Kurtág György és Eötvös Péter műveinek, állandó tagja a Dresch Quartetnek és saját kvintettjét is vezeti. 2005-ben Check It Out, Igor címmel rögzített lemezt Szakcsi Lakatos Bélával, amely az improvizáció mesterműve.
Most, február 18-án is fontos szerep jut Szakcsinak, hiszen kifejezetten erre az alkalomra – és a koncerttel egy időben megjelenő CD-re – készít új versenyművet Lukács és az Eclecitc Strings kamarazenekar számára. A másik komponista a már monogramjáról is felismerhető trombitás, szárnykürtös, a Modern Art Orchestra vezetője, FKK, azaz a Liszt-díjas Fekete-Kovács Kornél. Nem minden előzmény nélküli ez a vállalkozás, 2010-ben nagy sikerrel mutatta be Lukács és az Eclectic Strings szintén a Fesztivál Színházban Vukán György és Oláh Kálmán egy-egy darabját, melyek kiváló lehetőséget adtak rá, hogy Lukács virtuóz cimbalomjátéka szólószerepben teljesedjen ki. A koncert második részében a 2006-ban alakult, rendhagyó hangszer-összeállítású Lukács Miklós Quintet játszik. Benne a dob hiánya és az ütőhangszer megkettőzése eredményez izgalmas hangszöveteket.

Cimbalomversenyek kamarazenekarra
2012. február 18. 19:30 - 22:00

Fesztivál Színház
Fekete Kovács Kornél: Versenymű cimbalomra
Szakcsi Lakatos Béla: Versenymű cimbalomra

Közreműködik: Eclectic Strings, Lukács Miklós Quintet: Lukács Miklós – cimbalom, Bacsó Kristóf – szaxofon, Szandai Mátyás – nagybőgő, Szalai Péter – tabla, Dés András – ütőhangszerek

Jegyárak
: 1800 Ft, 3300 Ft, 4200 Ft

Forrás és további információ: MÜPA