Főkép A Yes minden kétséget kizáróan a hetvenes és nyolcvanas évek meghatározó zenekarai közé tartozott a progresszív rock világában, noha épp 1981 jelölte ki azt a korszakhatárt, amikor, nem sokkal Jon Anderson és Rick Wakeman kiválását követően két esztendőre feloszlott a csapat. Még hosszabb hiátus kezdődött 2004-ben, amikor is négy éven át sem koncertet nem adott, sem lemezt nem készített a Yes. A legfrissebb albumot, a 2011-ben kiadott Fly From Here-t azonban rögtön egy koncertlemez is követte, ám a kronológia némileg megtévesztő.
 
Az In The Present számlistáját böngészve ugyanis rögtön feltűnik, hogy a dalok kivétel nélkül régi nagy slágerek és esetleg kevésbé ismert, mégis tündökletes gyöngyszemek, az új anyag viszont teljességgel „kimaradt” a válogatásból. Ennek oka egészen egyszerű, a felvétel ugyanis még 2009. december 1-én készült a franciaországi Lyonban, ahol a korábban mindössze a Drama című album elkészítéséből kimaradó, ám 2008-ban, egy súlyos asztmaroham után az aktív zenéléssel végleg felhagyó Ian Anderson helyére beszálló kanadai énekes, Benoît David szólaltatta meg Andersonéhoz kísértetiesen hasonló orgánummal a jól ismert Yes-kompozíciókat.
 
Emellett még egy tagcsere lezajlott a turné előtt: Rick Wakemant fia, Oliver váltotta fel a billentyűk mögött. És amint azt az idősebb szintetizátormágustól megszokhattuk, az utód is, ha akar, egy teljes szimfonikus zenekart képes helyettesíteni a hangszereivel. Ám többnyire csupán kísér, kiegészít, viszont a kiállásokban – mint például az „Astral Traveller” barokkos beütésű, instrumentális betétéjében, melyben az orgona a gitárral és a basszusgitárral társalog, vagy a „Southside Of The Sky” rövidre fogott zongoraszólójában – abszolút magabiztosságról tesz tanúbizonyságot mind technikailag, mind invenció tekintetében.
 
Ugyancsak az „Astral Traveller”-ben hallhatjuk Alan White izgalmas dobszólóját, az igazán progresszív improvizációk azonban elsősorban a gitáros Steve Howe nevéhez kapcsolhatók. Amellett, hogy társaival együtt időnként elképesztő ritmikai játékokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, Howe nem egyszer kissé spanyolos hangütésű, másutt – például a „Yours Is No Disgrace”-ben – a rockzene hőskorát (itt konkrétan Jimi Hendrixet) idéző szólói is élményszámba mennek. A „Corckscrew” pedig kizárólag az övé, és ha le akarjuk mérni, mennyit tud még, esetleg elfeledtük volna, miért tartják olyannyira nagyra őt, hát hallgassuk csak meg ezt a számot, és rögtön minden egyértelművé válik még a kifejezetten botfülűek számára is.
 
De lényegében minden egyes tag minden egyes virtuóz megnyilvánulása cáfolhatatlan érvnek felfogható ama állítás mellett, hogy a Yesszel a mai napig számolni kell, hiszen alkotóerejük cseppet sem csappant meg, hangszeres tudásuk kizárólag a „szakma” legjobbjaiéval összemérhető – a nagyszerű vokállal kiegészülő ének, a míves melódiák és a mindvégig tökéletesen kidolgozott, megunhatatlan ötletekkel teli hangszeres szólamok pedig bármikor képesek akár új híveket is toborozni az immár négy évtizede működő zenekarnak. Az olyan ütős slágerek pedig, mint az „Owner Of A Lonely Heart”, a „Roundabout” és a „Machine Messiah” valóban örökérvényűek, és a mostani koncerten úgyszintén hatalmasat ütnek – habár badarság lenne akár csak sugallni is, hogy bármely másik, többnyire többtételes, szép és elgondolkodtató szerzemény bármiben elmaradna ezek mögött.
 
Habár a lyoni koncert óta Oliver Walkeman – nyilatkozataiból ítélve nem önszántából – távozott az együttesből, hogy helyére a nálunk legutóbb az Asiával koncertező Geoff Downes térjen vissza, és az ismét újabb felállás elkészítse a minden eddiginél összetettebb, szvit-jellegű „Fly From Here” című régi-új szerzeményt tartalmazó, azonos című albumot, a Frontiers Recordsnál megjelent második Yes-lemez, az In The Present kétségkívül a rajongói gyűjtemények megbecsült darabja lesz.
 
Az együttes tagjai:
Benoît David – ének
Steve Howe – gitár
Chris Squire – basszusgitár
Alan White – dob
Oliver Wakeman – billentyűk
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Siberian Khatru
2. I’ve Seen All Good People
3. Tempus Fugit
4. Onward
5. Astral Traveller
6. And You And I
7. Corkscrew (Acoustic Solo)
 
CD 2
1. Owner Of A Lonely Heart
2. Southside Of The Sky
3. Machine Messiah
4. Heart Of The Sunrise
5. Roundabaout
6. Starship Trooper
 
DVD
Interjúk
Részletek az élő koncertből
Roundabout
Machine Messiah
 
Diszkográfia:
Yes (1969)
Time And A Word (1970)
The Yes Album (1971)
Fragile (1971)
Close To The Edge (1972)
Yessongs (1973) – koncert
Tales From Topographic Oceans (1973)
Relayer (1974)
Going For The One (1977)
Tormato (1978)
Drama (1980)
Yesshows (1980) – koncert
90125 (1983)
90125Live (1984)
Big Generator (1987)
Anderson Wakeman Bruford Howe (1989)
Union (1991)
Talk (1994)
Keys To Ascension (1996)
Keys To Ascension 2 (1997)
Open Your Eyes (1997)
The Ladder (1999)
Magnification (2001)
Fly From Here (2011)
In The Present: Live From Lyon (2011)