FőképA legújabb kötetben a vérszomjas zombik elől menekülő túlélők egy börtönt szemelnek ki menedékül. A látszólag jól védhető komplexum megnyugvást és békét hozhat a számos szörnyűségen átment csapat számára és talán egy új élet reményét is.

A börtönben lakó túlélők és a borzalmak során megtört csapattagok azonban bizalmatlanságot és újabb veszélyeket szülnek, ráadásul az élőhalottakkal kapcsolatos új felfedezések is aggodalomra adnak okot. Az új életre való berendezkedés új szabályok lefektetését és alapvető feltételek megteremtését is megköveteli. Rickre és az általa vezetett kis csapatára egyre nagyobb nyomás nehezedik és amíg ő próbálja összetartani és terelgetni társait, a bizalmatlanság képében a zombihadnál is veszélyesebb eseményekkel kell szembesülnie.

Az élőhalottak invázióját nagyon realista módon lefestő képregénysorozat az előzményekhez hasonlóan ezúttal is roppant valósághűen mutatja be a katasztrófa túlélőinek életét és harcát, jellemük változását, emellett további izgalmakkal és borzalmakkal is szolgál.

A szerző továbbra is a szorult helyzetben levő emberekre jellemző mély kérdéseket, vitatémákat boncolgat művében, a borzalmas katasztrófán, vagy annak szimbólumán keresztül mutatja be a gyakorlatilag megoldhatalan szituációba csöppent szereplők viselkedését, gondolatait, dillemáit. A veszélyek és akciók mellett tulajdonképpen ezúttal is nagyobb hangsúlyt fektettek mindezek, az érzelmi háttér, a természetes emberi reakciók bemutatására, így mi is könnyen azonosulni tudunk a szereplőkkel.

A Tony Moore-t már az előző kötetnél váltó új illusztrátor változatlanul épp olyan kíméletlen nyíltsággal, cenzúrázatlanul mutatja be az eseményeket, amilyen szókimondóan Robert Kirkman fűzi történetét. A figurák élethű ábrázolásán túl a környezet és a hátterek megjelenítése is említésre méltó, s mindez remekül alátámasztja, kiegészíti, mi több, még drámaibbá teszi a leírást.

A sikeres sorozat a tengerentúlon már a tévében is megy, de mi még csupán képregény formájában élvezhetjük a sokkoló, izgalmakban és ármánykodásban is bővelkedő történetet. A negyedik kötet az új konfliktusok és események tükrében újabb izgalmakat és akciót ígér.