Főkép

A Cherubion Kiadónál nagy hagyománya van a Fantasy exkluzív sorozaton belül megjelenő világfüggetlen antológiáknak, mind a kezdő, mind a profibb íróknak megjelenési lehetőséget biztosít már hosszú évek óta. Ez egyben sokszínűséget is biztosít a kötetnek, hiszen a tucatnyi különböző szerző más és más stílusban alkot, változatos világokban és környezetben írnak, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző novellákat – legyen szó a történelmi alapokra építkező, a modern világból merítő vagy a kitalált univerzumokból kiinduló történetekről. Habár színvonalában nem egységes, egy kevés hullámzás tapasztalható, többségében szórakoztató és érdekes elbeszélések kerültek bele a valamivel több, mint háromszáz oldalra rúgó kötetbe.
 
Nyitásként rögtön egy négykezest olvashatunk, mely Eric Muldoom és John Caldwell közös munkájának eredménye, s talán pont emiatt nem is nyűgözött le igazán; a két tapasztalt szerző eltérő stílusa nem biztos, hogy tökéletesen illik egymáshoz. A címadó kisregény érdekes alapötlettel – Irzut herceget számtalan veszélyes csatája után a legnagyobb saját álmában várja – és fordulatos történettel rendelkezik, de a hangulatot nem találták el tökéletesen. Egyszerre akart drámai és rémisztő lenni, viszont ehhez komolyabb háttértörténetet kellett volna felépíteni, így inkább súlytalannak tűntek a hatásosnak szánt pillanatok. Mindezek ellenére az ötletes megoldások és a sodró lendületű írásmód miatt végig kellemesen szórakoztam, bár egy kicsit többet vártam a párostól.
 
A következő hosszabb írás Benjamin Rascal: „Conan él!” című műve, mely ugyan kicsit hatásvadászra, de mindenképpen emlékezetesre sikerült. Ez a Robert E. Howard előtti tisztelgés ügyesen bonyolítja a történetet, s annak ellenére, hogy kiszámítható marad, valamint hogy olykor átlendül a ló túlsó oldalára a pátosz mennyiségét illetően, erős érzelmeket pendít meg. Craig McCormack Kidd kapitányt, a legendás kalózkapitányt idézi meg novellájában, ám a szokásos kardos-kincskeresős hangulat helyett inkább fantasy-t kapunk, mely kreatív ötletekkel bővíti az ismertebb koncepciót, s egy érdekes és lehetőségekben bővelkedő világképet mutat be – szívesen olvasnék a későbbiekben is ebben a környezetben játszódó elbeszélést.
 
A kötetben négy rövidebb novella is helyet kapott, mindegyikük leginkább egy ütős csattanóra és a humoros koncepcióra épült. A kedvencem talán az „Infernalizmus kezdőknek” Gabriel Sandstone-tól, mely gyakorlatilag a néhány oldalon át folyamatos nevetésre késztetett, de Tim Morgan és Santorina Grey írásai is igen szórakoztatóra sikerültek. Mégis, főleg a „Még a gyűlölet sem örök” című elbeszélés után komoly hiányérzetem maradt, a különleges alapötlet hosszabb kifejtést is megérdemelt volna, több felhasználható lehetőség volt benne, mint amennyit a szerző kibontott.
 
Az antológia egyik gyengébb pontja Dougal Glendower Robin Hood átírása volt. A történelmi alapot kevés fantasztikus elemmel kombinálja, ám végig túl szürke és unalmas maradt. Nem keltette fel az érdeklődésemet, ráadásul az atmoszféra megteremtésében sem jeleskedett a szerző. Ugyan mindenképpen volt elég potenciál benne, de a megvalósítás sok kívánnivalót hagyott maga után. Norbert Winney horrorsztorija sem nyerte meg igazán a tetszésemet, bár lehet, hogy csak a témaválasztás keltett bennem ellenérzést. Sem a véres, sem az erotikus körítés nem kedvencem, viszont ez is jól jelzi a kötet sokféleségét, hiszen könnyen el tudom képzelni, valaki pont az ilyen stílust preferálja.
 
A könyv legerősebb novellája egyértelműen Quintus Moreno „Halmok” című írása. Egy zsoldoscsapat hányattatott sorsát kísérhetjük figyelemmel, akik komoly küzdelmek után haza akarnak térni - ám a sors gyakran közbeszól. A szerző egyszerűségre törekvő, de mégis érzelmekben gazdag stílusa végig élvezetes marad, miközben a karakterei könnyen megszerethetőek, s a történet is sok izgalmas elemet tartalmaz. Székelyhidi Zsolt és Soren Ward kötetben szereplő művei is a pozitív oldalt erősítik, mindkettő egyszerre lesz humoros és drámaibb is, miközben a kellemesen kalandos események folyamatosan szórakoztatnak.
 
A kiadás is hasonlóan kiváló, hibát nem is találtam benne – egyedül a kissé jellegtelen, s immár harmadjára felhasznált borító kelt bennem visszatetszést. Összességében tehát egy ötletekben bővelkedő, többségében hangulatos és szórakoztató antológiát sikerült összeállítani, remélem a kiadó tartja szokását, és a későbbiekben is olvashatunk hasonló válogatásokat.

Tartalomjegyzék
Eric Muldoom & John Caldwell: Mytheronból szeretettel
Gabriel Sandstone: Infernalizmus kezdőknek
Benjamin Rascal: Conan él!
Craig McCormack: Kidd kapitány elveszett kincse
Tim Morgan: Még a gyűlölet sem örök
Dougal Glendower: Robin Hood
Quintus Moreno: Halmok
Norbert Winney: Vérmámor
Tim Morgan: Loreley
Székelyhidi Zsolt: Ayilgill
Santorina Grey: A hírnév
Soren Ward: A halász és a tündér