FőképMindannyian voltunk gyerekek, így pontosan tudjuk, melyek azok a kérdések, amikre szülőként nehéz (lesz) válaszolnunk. Mit feleljünk a cserfes öt évesnek, ha megkérdezi, hogy szállít ki a Mikulás több, mint kétmillió ajándékot egyetlen éjszaka alatt? Vagy hogy kaphatja meg a szomszéd Pistike azt a csúcsszuper tűzoltóautót, ha nem is írt levelet a Télapónak? Hogy tudnak a rénszarvasok repülni? És bizony, a 21. század gyereke meg fogja kérdezni azt is, hogy miért nincs rajta a Télapó háza a Google Maps-en, ha valóban az Északi-sarkon lakik?
 
Nincs karácsony karácsonyi mesefilm nélkül, és nincs 21. századi animációs film három dimenziós szemüveg nélkül – ez a két „alapigazság” jutott eszembe, amikor beültünk a Karácsony Artúr című rajzfilmre vasárnap délután, ezzel jelentősen növelve a moziban ülők átlagéletkorát. 
 

A szeplős, elálló fülű, nyegle Artúr boldogan él az Északi-sarkon a családjával - Télapóval, Télanyóval, Téltatával, és a bátyjával Steve-vel -, na meg persze a manókkal. Rendes emberként eljár dolgozni: a postázóban válaszol az édesapjának írt levelekre. A kajla Artúr ugyanis nem más, mint a Télapó kisebbik fia. Karácsony előtt néhány nappal Artúr érdekes levelet bont fel: egy angliai kislány arról érdeklődik, hogy miért nincs rajta a Télapó háza a Google Maps-en, és hogy nem égnek el a rénszarvasok repülés közben. Artúr válaszában biztosítja Gwent arról, hogy a karácsonyfa alatt meg fogja találni a rózsaszínű biciklit.
 
Elérkezik az év legpörgősebb napja: Télapó útra kél a csúcsszuper piros űrhajójával (ez itt a 21. század!) és több száz manóval, hogy kézbesítsék az ajándékokat. Eközben Steve - aki inkább maximalista katonatisztnek tűnik, mintsem jövőbeni Télapónak - a főhadiszállásról koordinálja apját és a manókat okostelefonokon, és navigációs rendszereken keresztül. Azonban hiába a sok csillogó-sípoló-kutató-kereső, CSI sorozatokból ismert kütyü, hiba csúszik a számításba, és egy gyerek - pont a kis Gwen - kimarad az ajándékozásból. 
 

Steve menteni próbálja a menthetőt, és azzal érvel, hogy egy gyerek „bőven belefér” a statisztikába, Télapó pedig hallgatva idősebbik fiára bebújik Télanyó mellé az ágyba, és megpróbálja kipihenni az ajándékkézbesítés fáradalmait.
 
De mit csinál eközben a folyton szerencsétlenkedő Artúr? Téltata és Byrony, a buzgó manó segítségével felpattan a klasszikus Mikulás szánra, befogja elé a rénszarvasokat, és elindul, hogy a kis Gwen is mosolyogva bontsa ki a rózsaszín biciklit… De vajon sikerül-e Artúrnak időben elvinnie a csomagot? Alkalmas-e a régi szán arra, hogy ilyen hosszú útra induljon? A válasz kiderül a moziban.
 
Amikor beültünk a filmre, nem vágytunk másra, csak száz perc nyugalomra a szokásos decemberi „ajándékmizériában” . Talán éppen ezért választottuk Karácsony Artúrt: kellemes, könnyed, vidám, és nagyon karácsonyi. És hogy mit kaptunk? Egy kedves, szórakoztató rajzfilmet, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek. Az apróságokat lenyűgözi majd a 3D-s technika – az ugráló manók, a rénszarvasok, a havazás – és lélegzetvisszafojtva izgulnak majd Artúrért és Gwenért.
 
A nagyobbak „kihallhatják” a filmből az erkölcsi tanulságokat, és talán majd a moziból kifele jövet cinkosan összemosolyognak a partnerükkel a filmes ­– egészen pontosan a CSI: Las Vegas, Miami, és New York sorozatokra, illetve a Mission Impossible-re történő – utalások miatt.
 
Végül, de nem utolsó sorban minden magyart, aki beül a rajzfilmre örömmel töltheti el, hogy a filmben többször is megjelenik a magyar zászló. Mindent egybevetve a Karácsony Artúr igazi családi film, jól megírt párbeszédekkel, vicces, szerethető szereplőkkel, és pazar magyar szinkronnal.