Főkép

Mi történik, ha egyszer elfogy az olaj? Mi lesz, ha a benzinkutakon nem lehet többé üzemanyagot venni, vagy olyan drága lesz, hogy az átlagember nem engedheti meg magának? Hogy fognak munkába járni az emberek, miként fog az áru eljutni a szupermarketekbe a szállítási költségek soha nem látott mértékű emelkedése után? Hogy fognak a repülőgépek repülni kerozin nélkül, hogy lesz az otthonokban meleg fűtőolaj vagy földgáz nélkül? Tudják-e pótolni az egyes országok a kieső energiahiányt az alternatív energiaforrásokból? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ Andreas Eschbach német író, miközben egy meglehetősen riasztó jövőképet tár fel a szemünk előtt.
 
Markus Westermann az Egyesült Államokba utazik, hogy beteljesítse az amerikai álmot, hogy sikeres és gazdag legyen – célja egy saját nevével fémjelzett felhőkarcoló. Azonban mégsem úgy történik minden, ahogy azt Németországból elképzelte, s mikor már kezdi teljesen feladni, találkozik Karl Walter Block-kal, a híres osztrákkal, aki az Alpok csúcsai között kitartó munkával kőolajat talált. Markus meglátja a lehetőséget a szakemberben, s úgy döntenek közösen fognak munkához, s majd Block új módszerével forradalmasítják a kőolajkutatást. Miközben Markus egyre feljebb jut a társadalmi ranglétrán és megismerkedik a hatalmasságok terveivel, rá kell döbbennie, hogy a világgazdaság egyedül az olajtól függ, s ha nem történik hamarosan valami, akkor megszokott életmódjuknak vége szakad.
 
A minden korábbinál nagyobb méreteket öltő válságot két másik szereplőn át is szemlélhetjük. Az egyikük Markus testvére, Dorothea, aki családjával együtt új otthon teremtésén fáradozik, nem törődve azzal, hogy házuk fenntartási költsége drága, vagy messze van a várostól. Amikor azonban ráébrednek, hogy az olaj korának vége, minden eszközt megragadnak a régi életszínvonaluk fenntartására. Abu Dzsabr herceg, Szaúd-Arábia uralkodóházának tagja eközben kénytelen tétlenül szemlélni, ahogy a gazdag sejkek szórják a pénzt a szórakozásukra, pedig a szegényebb népnek semmi sem jut. Hamar szembe kell néznie a súlyos ténnyel, hogy az ország mindent az olajra épített fel, s az élesedő gazdasági összeomlás után semmijük sem marad, hacsak nem képesek megfelelően reagálni a problémára.
 
A könyv borítóján – a zavaróan hatásvadász „Nincs olaj, nincs kegyelem!” felirat mellett – büszkén szerepel az ökothriller műfajmegjelölés is, melyből arra következtettem, hogy egy feszültséggel és izgalommal teli regényt fogok majd olvasni. Végül nem így történt, ugyanis a feszült történetvezetés helyett inkább egy terjengős, bár kétségtelenül olvasmányos és sodró lendületű elbeszélést kaptam. A német szerző túl gyakran kalandozik el a cselekménytől, felesleges múltidézésekkel bővíti az események láncolatát, kiszól a lapok közül, mintha csak önmagát akarná igazolni valós vagy valósnak vélt tényekkel, de helyette csak megakasztja az olykor kifejezetten izgalmas történetet, s ezáltal az izgalom is alább hagy.
 
Pedig a népszerű világvége-elmélet rengeteg lehetőséget rejt magában, még ha az írónak nem is sikerül mindet kiaknáznia. Folyamatosan felvet érdekes kérdéseket, egyre aktuálisabb problémákra hívja fel az olvasó figyelmét, melyekre rögtön ad is életszerű válaszokat. Nem szabad elfelednünk, hogy könnyen lehet, hamarosan nekünk is választ kell találnunk az olajhiány miatt keletkező válságra, a mi életünket is felforgathatja egy ilyen világméretű katasztrófa. A regény végén fokozatosan átvált sci-fi-be a történet, egy új világkép tárul fel a szemünk előtt, mely meglehetősen riasztónak tűnik számunkra – noha inkább a döntéseink következményére és a jövőt befolyásoló hatására kellett volna helyezni a hangsúlyt.
 
Ettől függetlenül kellemes kikapcsolódással telt el ez az 550 oldal, egyáltalán nem unatkoztam, bár örültem volna, ha a kevésbé fontos részeket egy keményebb kezű szerkesztő nem hagyja benn a regényben. Nem lesz igazán emlékezetes élmény, még ha az érdekes kérdésfelvetések miatt nem is bántam meg az olvasását. A több díjjal is kitüntetett sci-fi szerző valamely elismertebb művét megjelentetni talán szerencsésebb döntés lett volna a kiadó részéről, de később még erre is sor kerülhet.

Részlet a regényből