Főkép Mivel a filmet nem láttam, nem voltak előzetes élményeim. Így utólag úgy gondolom, a kalandos, akciókban bővelkedő történet miatt érdemes lesz megnézni. A könyv hangulata, a legtöbb jó western történetből ismerős táj- és emberábrázolás visszavitt gyermekkorom NDK-s időkben készült Gojko Mitič (Winnetou) filmjeinek világába. Könyvfalóként én is végigolvastam az akkoriban elérhető Karl May regényeket, melyek számomra a szabad élet utáni romantikus vágyat szimbolizálják, ahol az élet a természettel szoros együttműködésben élhető, bízva az emberek alapvető jóságában, ám nem elfeledve, hogy folyamatos fenyegetést jelent a rosszakaratú ellenség. 
 
Bár az indulás kissé sablonosra sikeredett, ráadásul nem értettem, miért kellett lefordítani a vadnyugati városka nevét, pláne a nem túl jól sikerült Bűnbocsánd-ra (hiszen kinek maradt volna meg a fejében az egyik leghíresebb western, ha a történet helyszínét mondjuk Sírkő-nek hívták volna, Tombstone helyett), szerencsére később mindent feledtetett a történet. Jön ugyanis a magányos hős, aki nem is tudja, hogy ő lesz a történet hőse, kinézetre marcona, kemény, ugyanakkor esendő és segítségre szoruló, hisz nem emlékszik semmire és senkire, de már az első pillanatban mindenkinél kihúzza azt a bizonyos gyufát, ráadásul rejtélyes fém karperece miatt senki nem hiszi, hogy békés városnézésre érkezett.
 
Később, a városban hősünk olyasvalakibe „köt bele”, aki magát a város urának gondolja. Természetesen ő a helybéli seriff, ám hamar kiderül, hogy van nála is nagyobb főnök, Dolarhyde, az ezredes, aki nem szereti, ha ezredesnek szólítják. Nagyszerűen megírt, valódi feszültségkeltő figura, a cselekmény egyik mozgatórugója. A város, élén a seriffel meg akar szabadulni főgonosznak kikiáltott hősünktől, ám ekkor jön az első csavar a történetben, és mire a végére érünk, lesz még néhány.
 
Ha az olvasó sci-fi regényként olvassa, úgy is megállja a helyét, de természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat – szerencsére ezen a téren nem az ezerszer olvasott történéseket kapjuk, bár a végén azért megérkezik a már-már kötelezőnek is tekinthető mindenkit megríkató jelenet. Aki nem ragaszkodik a hagyományos western regények világához, és szereti az akciókkal tarkított, szórakoztató történeteket, annak mindenképpen érdemes egy próbát tennie vele!

Kapcsolódó írás:
Cowboyok és űrlények (film)