Főkép

Karácsonyi dal: mondd, mi jut eszedbe először! Ne gondolkozz, csak idézd fel! Jó esetben közös éneklés a fa alatt, rossz esetben pedig… Hallod már a füledben csengeni, kitörölhetetlenül, idegesítően? A Karácsony önmaga ellen dolgozik. Pontosabban: mi nem hagyjuk, hogy önmaga legyen. Novembertől kezdve áruházi karácsonyi dallamok kúsznak a fülünkbe, csengőt és karácsonyfát formázó lámpák virítanak a körúton, vérfagyasztóan mű télapók kúsznak fel a házak falain. Ha az ember nem akar maga is hamissá válni, falat épít fel magában: kizárja a sok kicsi karácsonyt a nagy, az igazi kedvéért, és reménykedik benne, hogy talál a nagy készülődésben olyan őszinte hangot, amelyik nem akarja megragadni a grabancát, hogy ráparancsolja a meghittséget.
 
Michael Bublénak sikerült áttörni ezt a falat, kimosni a fülemből a csengettyűs- angyalkórusos áruházi giccset. Hogy az ismert dallamok nála miért működnek újra, az csak részben köszönhető a rá jellemző swinges-popos hangzásnak. Sokkal nagyobb része van benne annak, hogy Michael nem erőlködik, nem hív segítségül mindenáron száncsengőket és hárfákat, hogy megteremtse a karácsonyi hangulatot. Mert nem megteremteni kell azt, hanem kibontani a rárakódott cifraságok alól. Ő sem tesz egyebet: egyszerűen jól érzi magát, őszinte és felszabadult. Vagy éppen szomorú: az „All I Want For Christmas is You” tele van vággyal és hiánnyal – a magányosok számára az ünnep is mást jelent.

Őszintén örülök, hogy Michael Bublé nem állt meg egyszerű ünnepkísérő albumnál, hanem beválogatott olyan számokat is, amelyek nem csak az örömről szólnak. Néha a szeretet a bánatos arcával a legszebb, és Karácsonykor sem csupán azokra gondolunk, akik velünk vannak, hanem azokra is, akik nem lehetnek ott. Az album az üres székekről, gyertyafényből való kirekesztettségről, a távoli karácsonyfákról is megemlékezik, és szól azokról, akik nem érnek, érhetnek haza Szentestére. „I’ll be Home For Christmas”, ígéri Michael, s hozzáteszi: még ha csupán lélekben is. Mintha még a „Have Yourself a Merry Little Christmas” is inkább szomorú lenne, a nehézségek között megtalált béke csendül benne.

A szomorkás számok mellett azonban bőven akad az örömből is – a kikacsintásból, a vidámságból, a szeretet körébe hívó kézből –, és mintha azt súgnák a dalok: engedd el magad! Minden rendben, hisz látod: mi már jól érezzük magunkat. Ebben a megosztott örömben Michael jó partnerekre talált: a mexikói Thalíára, a The Puppini Sistersre és Shania Twainre, akinek a hangja legalább annyira érzelemgazdag és különleges, mint Michael Bubléé. A „kötelező” karácsonyi dalokból is életöröm sugárzik, nem túlzóan sok, hanem éppen csak annyi, hogy érezzük: így is lehet ünnepelni. Nyakkendőben is lazán.


 
Michael Bublé korábban is bizonyította, hogy új életre képes kelteni ismert dalokat. Vonzereje abban áll, hogy egyszerre képes felidézni a nosztalgiát és éreztetni a jelent, és a rég-új köntös jól áll az általa feldíszített dal-karácsonyfának is: sokszínű lett és hiteles. Nem könnyű jó karácsonyi albumot készíteni, hiszen annyi más előadó is megpróbálkozik vele. Ha netán valaki tartana tőle, megsúgom: a Christmas album még bőven a giccs innenső oldalán tanyázik, talán csak a Csendes éj gyerekkórusa csúszik át az áruházi karácsonyok erőltetetten meghitt sávjába, jóllehet egészen biztosan van, aki egyszerűen csak meghittnek fogja érezni (és csak az én szívem kérgesedett meg). Talán nekik van igazuk. Nem Bublé hibája, ha elkoptatták a fülünket a nonstop folyatott karácsonyi dalok. Ő csupán olyannak énekli meg és láttatja ezeket a zenéket, amilyeneknek lenniük kellene. Hogy megint arról szóljanak, amiről eredetileg. Michael Bublé karácsonyi albuma nekem ezt üzeni: hogy lehetséges önfeledten, őszintén örülni az ünnepnek.
 
Előadó:
Michael Bublé
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
2. Santa Claus Is Coming To Town
3. Jingle Bells
4. White Christmas
5. All I Want For Christmas is You
6. Holly Jolly Christmas
7. Santa Baby
8. Have Yourself a Merry Little Christmas
9. Christmas (Baby Please Come Home)
10. Silent Night
11. Blue Christmas
12. Cold December NIght
13. I’ll be Home For Christmas
14. Ave Maria
15. Mis Deseos Feliz Navidad

Diszkográfia:
Michael Bublé (2003)
Come Fly With Me CD/DVD (2004)
Let it Snow! (2004)
It`s Time (2005)
Home (2005)
Caught In The Act (2005)
Call Me Irresponsible (2007)
Crazy Love (2009)
Christmas (2011)