FőképA rossz idő nem szabhat gátat semminek. Ezzel a kijelentéssel tudnám a legteljesebb módon kifejezni legfrissebb tapasztalataimat, melyeket a 2011-es Animekarácsonyon szereztem. Találkoztunk többek között rövidre szabott mikulásruhába öltözött lányokkal, kigombolt ingű Sasuke Uchiha-val és apró kosztümös Lolitákkal is. Senkit nem zavart a hideg, bár nekem némelyik jelmez látványától is felszökött a lázam.



Talán az eddigieknél is személyesebb beszámolóval tudok szolgálni, s ennek egyik oka, hogy végre fel tudtam tenni a kérdéseimet egy Naruto cosplayernek is. Nem gondolom magamat divat-animésnek (ha ugyan van ilyen fogalom), viszont a Naruto-hullám anno engem is elért, s kivételesen jó sorozatnak találtam mind a mangát, mind az animét. (Utóbbit talán egy picit jobbnak is ítéltem meg, de ez csak az én véleményem.) Kétség sem fér hozzá, hogy lenne hova fejlődni a bonyolult kiejtésű japán rajzfilmek és képregények területén, de sok olyan jelmezzel találkozhattam, amit régről ismertem. Ettől valahogy jobban átéreztem az esemény szellemiségét, s a harmadik conomon elmondhatom, hogy minden eddiginél kellemesebben éreztem magamat. 
 
Ezek a fiatalok (vagy épp kevésbé fiatalok) annyira kedvesek és közvetlenek (no persze tisztelet a 0,1% kivételnek), hogy az ember nem tudja kívülállónak érezni magát. Csak mentünk körbe-körbe, elcsíptünk egy-egy cosplayert, feltettük a kérdéseinket, és beszédbe elegyedtünk jó néhányukkal. Őket nem zavarja a hideg, mert megéri kijönni és szórakozni”, erre a pár órácskára megszűnnek hétköznapi önmaguk lenni, s átalakulnak valakikké, akiket szórakoztatónak, különlegesnek, bátornak, csinosnak (stb.) vélnek. Személyiségfejlődés? Minden bizonnyal.

Bővebben is kitérnék a beszélgetésekre.
Az interjúalanyok három kérdésre válaszoltak nekünk:
1. Melyik karakternek öltöztek? (Kérlek mutasd be a karakteredet!”)
2. Melyik manga és/vagy anime volt a kedvenced 2011-ben?
3. Szerinted van kapcsolat a karácsony és a cosplay között?



Az utolsó kérdésre bátortalanabb, s néhol bizonytalanabb válaszokat kaptunk. Azzal mindenki egyet tudott érteni, hogy a cosplay és a karácsony közötti kapcsolat leginkább a jelmezekben érhető tetten, viszont kevesebben fejtették ki véleményüket a japán kultúra hátterét átgondolva. Félreértés ne essék, véleményekre, s nem ismeretekre voltunk kíváncsiak. Ha utóbbit kerestük volna, valószínűleg egy iskolát látogatunk meg a kérdéseinkkel. Azok, akik jártasabbak Japán egészen sajátos kultúrájában, tudták, s ki is fejtették, hogy a karácsony ott a szerelmespárokról szól inkább, s a közös programokról. Viszont a nyugati világ egyre jobban beférkőzik az ottani köztudatba, s ezzel formálja a szokásrendszert. Nem szeretnék részletesebben belemenni a dologba, hisz nyilván van, aki nálamnál sokkal jobban ki tudja fejteni Japán és a karácsony kapcsolatát.

Mások úgy érveltek, hogy ilyenkor alkalom nyílik a kedvenc karakter eredeti öltözékének megváltoztatására, karácsonyiasabbá” tételére. Akadt, aki szerint semmi köze a karácsonynak a cosplayhez, viszont egy okkal több, hogy összehozzák a manga- és animerajongókat. Nagyon bölcs Alucardunk (Hellsing című manga/anime főhősének cosplayere) azt is felvetette, hogy a karácsonyi hangulat, s maga a karácsony megéléséhez semmi szükség a külső (jelmezes) megnyilvánulásra.



Tíz pont a Mardekárnak! Vagy inkább a Griffendélnek... na jó, Alucardot nem tudnám hova osztani. Lényeg a lényeg, elég nagy igazság ez.

Nekem leginkább azok a válaszok tetszettek, ahol - a kérdéssel ellentétben - inkább a télies hangulat és az öltözék harmóniáját próbálták megragadni a fiatalok. Az Avatar cosplayerei például igyekeztek azokat a szereplőket kiemelni, akiknek a leginkább télies a megjelenésük. Kellemes megközelítés.

Nos, mindenki döntse el maga, hogy mi a számára megfelelő helyes válasz a fenti kérdésre. Ami viszont egészen biztos: kétszemélyes rohamosztagunk a legközelebbi (tavaszi) Mondoconon tovább folytatja a kutatást a fiatalok körében.