FőképA melodikus death metal egyik legnevesebb képviselője, a svéd Hypocrisy tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, és mivel pályafutásuk során a megannyi stúdiólemez mellett mindössze egyetlen hivatalos koncertkiadványuk és egy válogatásuk jelent meg eddig, így itt volt az ideje egy újabb összegzésnek. A Bulgáriában rögzített koncert a csapat első DVD-je egy kis történeti visszatekintéssel, a koncert maga pedig audio változatban is elérhető.

A tradícionális death metal gyökerekkel rendelkező, majd a jellegzetes északi dallamokat beépítő Hypocrisy az elsők között volt a nordikus death metal képviselői között, egyedi hangzásukkal sok követőt és rajongót szereztek, s bár lemezeiken szerettek folyton új dolgokkal kísérletezni, zenéjük alapvető jellegzetességeihez mindvégig ragaszkodtak – következetesen és kompromisszumot nem ismerve. A csapat lelke a producerként is népszerű, továbbá más bandák éléről is ismert Peter Tägtgren énekes-gitáros, aki ezen underground műfaj ikonikus alakjává vált. Neki köszönhetően azonnal felismerhető a banda, legyen szó akár hipergyors metalzúzdáról, lassú, vagy középtempós őrlésről, vagy atmoszférikus lebegésről, amit Peter az adott dalhoz illő változatos vokalizálásával, hörgéssel, károgással, vagy épp tiszta énekkel koronáz meg.

A Hypocrisy rajongói számára óriási ajándék lehet a DVD, hiszen alapjában véve nem sok mindent lehet tudni a bandáról, a koncertfelvétel pedig sejteti, mire képes élőben az együttes, valamint a felvételen keresztül a rajongók odaadó ovációját látva az esemény hangulata is rendesen átjön.
 
A setlist egy meglehetősen átfogó képet mutat a Hypocrisy karrierjéről, hiszen az egészen régi daloktól az újabb keletű slágerekig elég sok ismerős dal felcsendül, méghozzá a bandától már megszokott vaskos telt hangzással. Természetesen death metal koncert lévén a keményebb dalok kaptak helyet a programban, amely a zenekar esetében nem feltétlenül a leggyorsabb szerzeményeket jelenti, hiszen ők képesek már doomosan belassított tempóban is félelmetesen brutálisat alkotni (pl. „The Final Chapter”). A dalok közt van, amelyik már csaknem a zenekarral egyidős és még a legutolsó lemezről is szerepelnek tételek, továbbá az elmaradhatatlan „Roswell 47” a ráadásban.

Jómagam már az azóta klasszikussá vált Abducted lemez óta kísérem figyelemmel a Hypocrisy minden megmozdulását és alig akarom elhinni, hogy az a korong is immár tizenöt esztendős, az pedig még hihetetlenebb, hogy azóta sem csalódtam a bandában, hiszen mindig hozzák a megszokott színvonalat. Innen kívánok a Hypocrisynek még sikerekben gazdag éveket, évtizedeket!

Az együttes tagjai:
Peter Tägtgren - ének, gitár
Mikael Hedlund - basszusgitár
Reidar „Horgh” Horghagen - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
CD1:
1. Valley Of The Damned
2. Hang Him High
3. Fractured Millenium
4. Adjusting The Sun
5. Eraser
6. Pleasure of Molestation
7. Osculum Obcenum
8. Penetralia
9. Apocalypse
10. Fourth Dimension (medley)
11. Killing Art

CD2:
1. A Coming Race
2. Let The Knife Do The Talking
3. Weed Out The Weak
4. Fire In The Sky
5. The Final Chapter
6. Warpath
7. Roswell 47

Diszkográfia:
Penetralia (1992)
Osculum Obscenum (1993)
The Fourth Dimension (1994)
Abducted (1996)
The Final Chapter (1997)
Hypocrisy Destroys Wacken 1998 (1998) koncert
Hypocrisy (1999)
Into the Abyss (2000)
10 Years of Chaos and Confusion (2001) válogatás
Catch 22 (2002)
The Arrival (2004)
Virus (2005)
A Taste of Extreme Divinity (2009)
Hell Over Sofia (2011) koncert és DVD