Főkép

A viking kinézetű ICS Vortex (polgári nevén Simen Hestnas) a norvég metal színtér egyik legkülönlegesebb alakja, akit leginkább a Dimmu Borgir háttérénekeseként és basszusgitárosaként ismerhettünk. Valójában Simen számos más zenei projektben és zenekarban is megfordult már és pályafutása során több fontos lemezen hallatta különleges hangját, így például a Borknagar két legjobban sikerült, továbbá az Arcturus legutolsó albumán, de utóbbi zenekarnak a mára már kultikusnak mondható La Masquerade Infernale című anyagán is vendégeskedett, többek közt egy nagyrészt általa komponált darabban, amely túlzás nélkül a korong csúcspontja, emellett pedig saját doom metal zenekara is volt Lamented Souls néven.

Igazán népszerűvé igazából a Dimmu Borgir tagjaként vált és mikor 2009-ben szétváltak útjaik a norvég black metalosokkal, meg is kezdődtek a találgatások, hogy vajon mihez kezd emberünk. Ő pedig nem is ült sokáig a babérjain, sőt, talán a hirtelen jött nagy szabadságnak köszönhetően most aktívabban zenél, mint korábban, hiszen nem csak a Borknagarba tért vissza, de az újjáalakult Arcturusba is, közben pedig még egy szólólemezt is felvett.

A Storm Seeker szinte egy az egyben Vortex saját gyermeke: az ének és dalszerzés mellett szinte az összes hangszert is ő kezeli, mindössze a dobolást bízta barátjára, Asgeir Mickelssonra (Borknagar, Spiral Architect, stb.). Ahogy az várható volt, a lemez egyáltalán nem tipikus metal zenét tartalmaz és nem csupán Simen sajátos énekstílusa miatt. A végeredmény nem hasonlít sem a Dimmu Borgir kegyetlen zúzdájára, de még az Arcturus avantgárd black metaljára sem, a Borknagar-hatás viszont egyértelműen érezhető rajta. Ez nyilvánvalóan nem csupán az onnan importált dobos miatt van így és azért nem egyértelműen azonos a két formáció zenei világa, csupán a folkos, váltásokkal teletűzdelt progresszív elemek hallatán ismerhető fel ez a párhuzam, bár Simen saját bevallása szerint van olyan dal a Storm Seekeren, amit nagyon régen, még a Borknagar számára írt, mielőtt otthagyta volna a zenekart.

A legnagyobb különbség az, hogy ez a szólóanyag kevésbé agresszív, death, vagy black metalos elemeket nem tartalmaz, helyenként hammond orgonát viszont igen, zeneileg és hangzásilag is sokkal lazább és rockosabb (kicsit vékonyabb is), mint Vortex korábbi munkái, a folkos hatás viszont szinte folyamatosan jelen van. Nyilván van benne némi sötétség is, de ne olyan brutális sátánizmusra gondoljunk, mint a Dimmu Borgirnál, inkább afféle természetimádó pogány muzsika döngölős középtempóban, vagy szinte már lírai köntösben (a szépséges címadó dalra gondolok).

Minderre jön természetesen hősünk egyből beazonosítható, páratlan operás énekhangja, amelynek hírnevét is köszönheti. Nem ő lenne, ha nem írt volna magának jónéhány rafinált és lehetetlen énektémát, meglepő hajlításait és váltásait is igen gyakran használja. Egyszerűen elképesztő és teljesen egyedi, amit a hangjával művelni képes és nem hiszem, hogy van olyan rajta kívül, aki hasonló dallamokat és egyáltalán stílust ilyen színvonalon művelne. Elismerem, hogy ez az átlag zenehallgatónak elsőre furcsa lehet és hogy amennyire nekem tetszik, mást ugyanannyira taszíthat, de a teljesítmény és az eredetiség mindenesetre elismerésre méltó.

A furcsa ének és zene párosítása miatt a Storm Seeker egyáltalán nem emészthető könnyen annak ellenére sem, hogy Vortex tualjdonképpen egy kicsit vissza is fogta magát és igyekezett rövid, de lényegretörő tételeket írni. Aki jól ismeri emberünket, annak pedig pont az fog hiányozni, hogy nincs egy olyan epikusabb, örökérvényű darab a lemezen, mint a Borknagar „Colossus”-a, vagy egy újabb zseniális „The Chaos Path”, viszont aki egy különleges zenei világot, atmoszférát szeretne megismerni, annak mindenképpen ajánlott ez a nem mindennapi lemez.

Előadó:
ICS Vortex - ének, gitár, basszusgitár, billentyűk

Közreműködők:
Asgeir Mickelson - dobok
Cyrus - szólógitár
Arne Martinussen - hammond orgona

A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Blackmobile
2. Odin`s Tree
3. Skoal!
4. Dogsmacked
5. Aces
6. Windward
7. When Shuffled Off
8. Oil in Water
9. Storm Seeker
10. Flaskeskipper
11. The Sub Mariner