Főkép

Galla Miklóst (és humorát) lehet kedvelni, vagy szívből utálni. Ami engem illet, én az előbbi csoporthoz tartozom: élőben ugyan még nem volt hozzá szerencsém, de televízióban mindig megnéztem, amikor a Holló-színházzal, vagy a L’art pour l’arttal mókázott, ezen túl pedig a Monty Python sorozat epizódjai előtt is rendre találkoztam vele. Egy ideje nem igazán hallottam már róla, de most itt ez a könyv, amelyet a hírek szerint egy hangoskönyv is követ és amely ezt a hiányt hivatott pótolni.
 
Azok, akik nem szeretik az abszurd humort, vagy konkrétan Galla Miklós stílusát, személyét, azok nem most, e könyv alapján fogják megkedvelni, így akár be is fejezhetik itt az olvasást.
 
Azok kedvéért, akik nem csaltak és valóban arra kíváncsiak, hogy megéri-e beruházni Galla Miklós könyvére, azoknak elárulom, hogy igen, azaz talán, vagyis attól függ.
 
Egyértelműen igen, ha szeretnénk a kezünkben tudni, újra és újra fellapozni a viccesebb oldalakat, betanulni a jobb poénokat és halálra idegesíteni vele környezetünket, vagy ha ismerünk olyat, aki ezt megtenné és adódik alkalom, hogy odaajándékozhatjuk neki. Egyéb esetben a talán és a nem a megfelelő opció.
 
A könyv borítója egyébként jól tükrözi, hogy mire számíthat az, aki tovább is merészkedik és kinyitja: könnyed, humoros anekdotákra, színes, változatos bejegyzésekre, amik ugyanilyen színpompás oldalakon találhatóak ezzel is feldobva az olvasmányt. A tartalom nagyon vegyes: az ismertetőktől kezdve az intelligenciateszten, az apróhirdetéseken és a képrejtvényen keresztül a dalszövegeken át a jelenetekig minden megtalálható benne, s természetesen mindez Galla intelligens, kicsit talán fárasztó, de iróniával teli humorával átitatva.

A könyv jelentős részét egy képregény alkotja, amelynek poénjai a Besenyő család kalandjaiban látottakkal vetekszenek, rajzolója pedig Csordás Dániel. De akad itt kimaradt Besenyő család jelenet is, itt Esernyő család néven és nem kevésbé remek poénokkal. Mindez a szerző felvezetéseivel és átkötéseivel azt a benyomást nyújtja, mintha egy előadói esten ülnénk, csak éppen ezt bármikor vissza tudjuk nézni és bárhol fellapozhatjuk. A gazdag illusztráció és a különböző design-elemek a szemünket szórakoztatják, míg a nyelvi poénok, a Gallára jellemző egyedien elvont humor az agynak jelent kellemes szórakozást.