FőképA trió forma Pat Metheny egyik kedvenc platformja. Állandó aktualitását a tagok váltakozása – 1975: `Bright Size Life` Pastorius/Moses; 1983: `Rejoicing`, Haden/Higgins; 1990: Question and Answer, Holland/Haynes; 2000: `Trio 99 › 00` és `Trio › Live`, Grenadier/Stewart; 2008: `Day Trip` és `Tokyo Day Trip`, McBride/Sanchez - és ezáltal a formában rejlő improvizatív játéklehetőségek eltérő kontextusa adja. Ezért is lehet némileg meglepő, hogy Metheny egy régi triójával látogat el hozzánk.

A koncertnek  azonban legalább két apropója is van: egyrészt a 2000-es `Trio 99›00` turné Európának csak a nyugati országait érintette és a `Trio 00›11` turné állomásaiból ennek pótlása jól kiolvasható szándék. Másrészt pedig Metheny éppen Larry Grenadier-el fedezi fel a duó formában rejlő lehetőségeket, amelynek során a 2011-es szeptember–októberi amerikai mini turnén egy redukált Orchestrion robot zenekart is felhasznált, és amely koncerteket egy tizenegy estéből álló muzsikálás fog követni a tokiói Blue Note klubban 2012 januárjában. Várhatóan ennek az új duó szituációnak is teret fog engedni Metheny a budapesti fellépésük során, amit Bill Stewart roppant muzikális, dinamikus játéka fog kiegészíteni az este hátralevő részében.

A koncert igazi csemege, hiszen mindhárom muzsikus játéka sokat ért és változott az elmúlt évtized során, ezért mind a régi és mind az új közönség rendkívül élménygazdag este elé nézhet: azoknak, akik már ismerik a trió munkáját a várható duó szituációk és a trió újragondolása jelenthet örömöket, azokra pedig, akik most hallják majd őket először együtt játszani a változatos zenei formákra improvizáló mesterek kimeríthetetlen kreativitása  tehet majd nagy hatást.

Pat Metheny Trió 00 › 11
Budapest Kongresszusi Központ
2011. 10. 28. este 8 óra.

Pat Metheny – gitárok
Larry Grenadier – nagybőgő
Bill Stewart – dobok