Főkép2011. október 7-én Markó Iván új darabját mutatja be a Magyar Fesztivál Balett a Művészetek Palotájában. Mózes, avagy a Tízparancsolat címmel ezúttal az emberiség történetének egyik legnagyobb, küzdelmekkel és csodákkal teli legendáját dolgozza fel a Kossuth-díjas koreográfus.

Mózes beteljesületlen történetét nagyanyjától a nép nyelvén megfogalmazva hallgatta gyermekkorában a ma már világhírű művész, és ezek az emlékek lettek az új produkció fő ihlető forrásai. Markó Iván többször járt a Szentföldön, két évig a jeruzsálemi Rubin Akadémián tanított, így élményei, a saját hite teszi igazán személyessé a darabot. Egy rendkívüli ember élettörténetét mutatja be a mű, melynek során a Tízparancsolat erkölcsi szabályrendszerét állítja szembe azzal a mai értékrenddel, amelyben a pénzé és a vagyoné a főszerep. A címszerepet Nyári Gábor EuroPAS Magyar Táncdíjjal és Junior Prima-díjjal elismert művész, a Magyar Fesztivál Balett vezető táncosa alakítja. A darabban maga a koreográfus is közreműködik, egyetlen prózai szereplőként ő lesz az előadás narrátora, így saját maga közvetítheti közönsége számára a drámai csúcspontokon megélt érzelmeit.
A fantázia és az empátia szülte látványt Gombár Judit valósítja meg, aki korábban számos produkcióban dolgozott Markó Ivánnal, együtt voltak tagjai Maurice Béjart társulatának is. A negyven táncos közreműködésével számos látványos bibliai jelenet is megelevenedik a közönség szeme előtt, így nyílik szét például a Vörös-tenger a Fesztivál Színházban.
A produkció érdekessége, hogy az egyik hazai televíziós tehetségkutató műsor egy „csillaga”, Gomes is szerepet kapott a darabban. A fiatal művész kiemelkedő tánctudásával, szuggesztív, érzelmekkel teli, őszinte előadásmódjával tűnt ki a mezőnyből, és nyerte el a zsűri, valamint a közönség – és természetesen Markó Iván – elismerését is.
Az október 7-ei premiert követően másnap, október 8-án, valamint november 6-án is műsorára tűzi a Müpa Markó Iván új darabját, a Mózes, avagy a Tízparancsolatot.

Mózes, avagy a Tízparancsolat
Az álmodó: Markó Iván
Mózes: Nyári Gábor
A Fáraó, Gyilkos: Vári Bertalan
Miriam: Stetina Szonja
Áron: Kiss Krisztián
Aranyborjú: Gomes
Továbbá: Bokrossy Barbara, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Elseikh Zsófia, Gosztom Petra, Hucker Katalin, Krenyác Éva, Márton Zita, Nikitaeva Svetlana, Piros Xénia, Szabó Edina, Stana Alexandra, Szuhánszki Gréta, Bodri Balázs, Chiaravalloti Ivano, Csöppüs Márton, Dajka László, Hegedűs Imre, Kelemen Alpár Zsolt, Köcse György, Pintér Sándor, Szepsi Szilárd és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei
Koreográfus, művészeti vezető: Markó Iván
Zeneszerző: Faltay Csaba
Díszlet, jelmez: Gombár Judit

Forrás: MÜPA