Főkép

Magamban csak kikapcsolódás-regényeknek hívom azokat a történeteket, amelyekben egyetlen közismert Christie szereplő sem bukkan fel. Elvégre ezek megírásakor az írónő kiszabadulhatott azokból a kötöttségekből, amiket szem előtt kellett tartania mondjuk egy Poirot sztorinál. A Gyilkolni könnyű is ezek közé a szabadidős tevékenységek közé tartozik.
 
A regény főszereplője (Luke Fitzwilliam) nemrégiben nyugdíjazott rendőr, aki az események kezdetén tér haza Angliába a gyarmatokról. Nyugdíjas, ámde fogalmunk sincs pontos életkoráról. Az biztos, hogy nem hatvan, személy szerint úgy gondolom, valahol negyven és ötven között lehet – legalábbis a szövegben elszórt utalások, és világnézete alapján erre tippelek. Mivel az embernek nem jó egyedül, menet közben felbukkan egy bájos és eszes leányzó (Bridget Conway), aki titkárnői feladatokat lát el egy gazdag laptulajdonosnál. A könyv elsősorban nem kettejük találkozásáról és ennek következményeiről szól, bár időnként úgy éreztem, az írógépbe romantikával átitatott szalag került, és hazudnék, ha azt mondanám, nem találtam érdekesnek a két középkorú ember formálódó kapcsolatát.
 
Természetesen a románcra csak módjával jut idő, mivel az egyébként bűbájos vidéki falucska lakói a statisztikai valószínűségnél jóval nagyobb arányban hagyják maguk mögött az árnyékvilágot, hogy valahol máshol panaszkodjanak élettartamuk lerövidítése miatt. A sorozatos haláleseteknek köszönhetően utazik ide Londonból Fitzwilliam, hogy ex-rendőrként világot gyújtson, és kiderítse, mi vagy ki áll a sorozatos halálesetek mögött.
 
Bár többen dicsérik a regényt, és tény, az első és utolsó harmad valóban jól sikerült, a közepén voltak részek, amelyek inkább a továbblapozásra, mintsem álmélkodásra késztettek. Gondolok itt például Fitzwilliam listakészítésére a lehetséges elkövetőkről, majd az ebből következő pro és kontra vizsgálódásra, na ez már-már fárasztó volt.
 
Ami viszont újfent elbűvölt, az nem más, mint Christie faluábrázolása. Ennek ugyan nem sok köze van a nyomozáshoz és a bűntényhez, ellenben legalább annyira hangulatos, mint Stephen King kisvárosi életképei. Csak itt ugye nem az egészet nézzük, hanem úgymond arisztokratikus felülnézetből látjuk a vidéki falut, pontosan úgy, ahogy az arisztokraták és a tehetősek nap mint nap megtapasztalják. Boltos, postáskisasszony, doktor, esetleg egy-két nagyszájú pór – és itt végére is érünk a köznépet felsoroló listának, gyakorlatilag lényegtelen, miből és hogyan élnek a helybéliek, igazából csak a jobb társaság tagjai számítanak, és érintőlegesen a hozzájuk tartozó személyzet kerül megemlítésre.
 
Miközben bámuljuk ezt a porcelántörékenységű vidéki csendéletet, nehéz nem arra gondolni, hogy egy pusztulásra ítélt világot látunk, amit a hamarosan bekövetkező világégés, és a velejáró társadalmi átalakulás kíméletlenül múlt időbe tesz. No persze, a rajongók inkább a Christie műveiben ritkaságszámba menő nagyszámú gyilkosságok miatt őrzik meg emlékezetükben a Gyilkolni könnyű című regényt.
 

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november