Főkép A Zöld Lámpás a Supermant és Batmant is „futtató” DC univerzum egyik legrégebbi és közkedvelt képregényfigurája, ám ennek ellenére magyarul most először jelenhetett meg önálló kötetben - az Igazság Ligája sorozatokban már találkozhattunk vele mellékszereplőként -, köszönhetően a szintén idén debütált eredetfilmnek. A 2004-ben újraindított képregény azonban még azoknak is meglepetést okozhat, akik már megnézték a mozifilmet, hiszen a könyv nem azonos a forgatókönyvvel, arra csupán nagy vonalakban és a szereplők személyében hasonlít, bár a borító pont ezt az összefüggést sugalmazza tévesen. Persze a Zöld Lámpás történetét az 1940-es évektől kezdve már többször is feldolgozták és újraindították, megváltoztatták, így ez is csak nekünk lehet újdonság.
 
Meglehet, hogy a tömegével érkező képregényfilmek kissé megnövelték a rajongók ingerküszöbét, mindenesetre a filmváltozat megjelenése óta kapott már hideget-meleget egyaránt. Talán lehet némi igazság abban, hogy a szuperhősöknek a képregényekben a helyük, mert őszintén szólva nekem a Zöld Lámpás is jobban tetszik ebben a formátumban, annak ellenére, hogy a filmet is élveztem.
 
A történet mindkét változatban a kezdetektől indul és alapjaiban egyezik. Az intergalaktikus szervezet, a Zöld Lámpások alakulata a galaxis különböző részein hivatott fenntartani a rendet, hatalmukat az Őrzők által alkotott gyűrűkből nyerik, amely a tulajdonosuk akaratából táplálkozik és amelyet lámpásukkal töltenek fel. Az egyik legerősebb zöld lámpás, a halálos sebet szerzett Abin Sur a Földön hajt végre kényszerleszállást, majd halála után gyűrűjét és küldetését a történelem során először egy földlakó, a félelmet nem ismerő Hal Jordan repülőpilóta örökli. Miután átesik egy kiképzésen az Oa bolygón, a lámpások otthonában, rá vár a feladat, hogy befejezze elődje küldetését és elhárítson egy olyan hatalmas katasztrófát, amely nem csupán az emberiség, de az egész univerzum békéjét fenyegeti.

Főleg ez a küldetés tér el itt a képregényben a filmhez képest, de ezen kívül is tartogat még meglepetéseket a kötet. Itt ugyanis jóval többet szentelnek Hal Jordan előéletének, és az alaptörténet egy fontos szereplőjét, Sinestrot is jobban megismerhetjük, ugyanakkor az Oa bolygón történt kiképzés valamivel rövidebb. A szuperhőst mindenesetre mindkét verzió alaposan bemutatja, így aki korábban még nem találkozott vele, most minden kérdésre választ kaphat mindkét forrásból külön-külön is.
 
A mozi talán jellegéből fakadóan egy némileg látványosabb és végzetesebb történetet rejt egy hatalmasabb ellenféllel, ahol nagyobb a tét és akciódúsabb is egy kicsit, de a könyvben szereplő küldetés sem kevésbé izgalmas és természetesen itt is az ifjú újoncnak köszönhetően sikerül elhárítani a veszélyt, bár ehhez jelentős segítséget (és bő kritikát, leckét is) kap Sinestrotól. Mindemellett külön öröm, hogy a főszereplő jellemének bemutatását, annak fejlődését is kifejtik és még a szerelmi szálra is marad hely. 

A képregényre egyébként semmi panasz nem lehet, mert gyönyörűen kivitelezett, minden kép és szöveg éles, jól látható, ragyogó élénk színei vannak, a papír minősége is kiváló és ráadásul igen vaskos és terjedelmes (eredetileg hat különálló epizódként jelent meg). A képi világ leginkább a Supermannél már megszokott vonalat erősíti, rengeteg hősi beállítással és aprólékos kidolgozással, a látványvilág összhatásban a filmhez hasonlóan káprázatos és kidolgozott. Öröm forgatni és tényleg lenyűgözően színpompás, erős képekkel van tele. Emellett magyarázat is bőven akad: az előszó a filmbéli karakter megtestesítője, Ryan Reynolds szavait tolmácsolja a rajongók felé, míg az utószóban további magyarázatokkal szolgálnak a Zöld Lámpás megteremtéséről és hátteréről, így ennek köszönhetően valóban nem maradhat több kérdőjel bennünk a témával kapcsolatban.
 

Lelkesen ajánlom ezt a kötetet minden képregényrajongó figyelmébe és azok is bátran tehetnek egy próbát vele, akiknek nem tetszett annyira a film. A sztori ráadásul további, még izgalmasabb történéseket is kilátásba helyezett, így várható annak folytatása.