Főkép

A szokványos, nyomozásra és helyszínelésre épülő sorozatok már nem biztos, hogy maradéktalanul kielégítik a közönség igényeit, ezért a készítők folyamatosan próbálnak találni olyan plusz tartalmakat, amitől érdekesebbé válhatnak a bűnügyi sorozatok. Ilyen „plusz” lehet az emberi mimika kihasználása, mint a Hazudj, ha tudsz esetében, vagy a bűnözők gondolkodásának feltérképezése, mint a Gyilkos elméknél, de akár – mint ahogy a 2010-ben véget ért Gyilkos számoknál tapasztalhatjuk – a matematika és a tudomány bevetése is.
 
A sorozatban egy FBI-csapat eseteit követhetjük nyomon, akik – szervezetük jelentőségéből adódóan – nem a legkisebb ügyekkel foglalkoznak. Az évadok során nagy értékű csalásokkal, túszejtésekkel, fontos személyek eltűnésével, bankrablásokkal, sorozatgyilkosságokkal és hasonló esetekkel foglalkoznak, azonban mindig megakadnak és szükségük van Charlie Eppes egyetemi professzor és tudós segítségére. A matematikus mindig előáll egy olyan elemzéssel vagy mintával, amellyel nyomon tudják követni az elkövetőt, meg tudják határozni a tartózkodási helyét, vagy éppen nagy valószínűséggel megállapíthatják, hogy hol fog lecsapni legközelebb, ezáltal felgyorsítják a nyomozási folyamatot és új bűneseteket előznek meg.
 
A matematika alkalmazása a legtöbb szituációban érdekesnek tűnik, hiszen sosem gondolnánk, hogy képleteket és egyenleteket lehet használni egy bűnöző felkutatása során. Kiegészíti a „tipikus” nyomozást, s ha olykor vissza is térnek egy-egy módszerre, minden részben próbálnak a készítők valami újjal előállni. Attól eltekintve, hogy egy idő után elég bizarr, hogy az FBI csak magas fokú matematika segítségével tudja megoldani a bűnügyeket, a tudományághoz jobban értők pedig lehet, hogy olykor felvonják a szemöldöküket egy-egy levezetés során – hiszen a valósághoz nem mindig van köze az elemzéseknek –, az egyszerű tévénézőnek ez nem válik zavaróvá.
 
Hiába lenne érdekes az alapszituáció, ha a karakterek unalmasak és szürkék maradnának. Erről azonban szó sincs, valójában a szereplők miatt érdemes végigkövetni a 6 évadot. A főszereplő egyértelműen Charlie, akinek a munkájából (mind az FBI-os, mind az egyetemi), illetve társasági életéből adódó konfliktusok szerves részét képezik a történetnek. A csapat főnöke és egyben a tudós bátyja, Don Eppes köré épül több magánéleti (főleg párkapcsolati) szál is, de emellett az öccsével való kapcsolata is folyamatosan téma marad. Továbbá fontos szerepet kap a testvérpáros édesapja is, aki tanácsaival és olykor aktív közreműködésével támogatja fiai tevékenységét.
 
Charlie-t két munkatársa, Amita Ramanujan, illetve Larry Fleinhardt többször is segíti, valamint a 118 epizód alatt ők is kapnak önálló történetszálakat, egy ideig még helyettesítik is tanártársukat az FBI-nál. Az ügynökség többi tagja, mint David Sinclair, Colby Granger vagy Megan Reeves kisebb hangsúlyt kapnak, ők inkább a sorozat akciódús oldaláért felelnek, de olykor egy-egy rész erejéig előtérbe kerülnek.
 
Az esetek többnyire elég izgalmasak ahhoz, hogy 40 percen keresztül lekössék a nézők figyelmét, a forgatókönyvírók csak kevés gyengébb részt alkottak. Majd’ minden részben akad lövöldözés vagy olyan szituáció, amikor veszélybe kerül egy fontos szereplő élete, így ezek a jelenetek tudják kárpótolni azokat, akik a személyi drámákat már feleslegesnek és soknak érzik. A sorozat hangulata a bűnügyek komolysága mellett is eléggé könnyed, főleg az Eppes családon belüli pillanatok csalnak mosolyt a nézők ajkára, de Larry különös élete és viselkedése is sokszor humorosan mutat a képernyőn. Minden adott ahhoz, hogy a krimi műfaj iránt érdeklődőknek kellemes kikapcsolódást és élvezetes tévénézést nyújtson.
 
Magyarországon már mind a 6 évadot bemutatták, de a rendszeres ismétlésnek hála több csatorna műsorán is megtalálható. Csatlakozni bármikor lehet, hiszen a sorozat felépítése epizodikus, tehát az egyes részek alapját mindig a bűntények képezik, a karakterekkel történő folytatólagos események csak másodlagosak. Mivel az Egyesült Államokban befejezték a sorozat készítését, folytatása már nem várható, de gyakran újra lehet nézni az évadokat, többszöri megtekintés után is ugyanolyan szórakoztatóak.