FőképA Müpa már hagyománnyá vált nyárbúcsúztató fesztiválja idén is különleges produkciókkal várja a közönséget.

Liszt! Minden tekintetben.
Liszttől a ragtime-ig
ITTZÉS TAMÁS ÉS A BOHÉM RAGTIME JAZZ BAND
2011. augusztus 26. 19:30
Fesztivál SzínházKözel egy éve éppen a Művészetek Palotájában ünnepelte 25 éves fennállását a Bohém Ragtime Jazz Band, akik óriási utat bejárva Kecskemétről hódították meg nemcsak az országot, de egész Európát, sőt a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak róluk Kanadában és az Egyesült Államokban is. „Hangszereléseik stílushűek és briliánsan ötletesek” – írta róluk a chicagói CBMR Digest, ami pedig talán az egyik legnagyobb érdem, hogy a St. Louis-i Riverfront Times szerint „a Bohém fiúk játszanak úgy, mint bárki, aki New Orleansban próbálkozik hasonlóval.”
A mostani koncert a ragtime területén túlról is ihletet merít. Ittzés Tamás zenekarvezető már évekkel ezelőtt megjelentetett egy tanulmányt Liszt és a jazz kapcsolatáról, amelynek tanulságait Zsoldos Bálint zongoraművész Liszt és a romantika más jeles szerzőinek műrészletein keresztül mutatja be. Ezekre a ragtime zenekar válaszol már közismertté érett, avagy saját feldolgozásban megszülető jazzes változatokkal.
Az este során Janicsek Gábor swingtáncvilágbajnok és Bálint Brigitta boogie-világbajnok perdül színpadra a hangulat fokozása érdekében, akik megmutatják, hogy egykor a jazz mennyire táncolható műfajnak számított.

A JAZZ STEPS ÉS JANICE HARRINGTON (USA)
2011. augusztus 27. 19:30
Fesztivál Színház
Közreműködik: Finok Zoltán – klarinét, szaxofon, zenekarvezető, Lázár István – trombita, ének, Kovács Tamás – harsona, Nagy Iván – zongora, Lutz János – bőgő, Czakó Tibor – dob, Vendég: Janice Harrington – ének, Szalóky Béla – trombita
A fesztivál második napján, szombaton az Európa-szerte keresett és a hazai jazzfesztiválokon is rendszeresen fellépő tízéves Jazz Steps zenekar muzsikál, akik a korai és késői swing-repertoárból is válogatnak csemegéket. A Finok Zoltán vezette szeptett nemcsak stílushű előadásairól és remek hangszereseiről ismert, produkcióik mindig szórakoztatóak, erről többek közt Lázár István gondoskodik, aki nemcsak trombitál, de énekel is, „titkos fegyvere” pedig a humor.
Az est megkoronázásaként az amerikai Janice Harrington lép a Fesztivál Színház színpadára, aki olyan sztárok mellett énekelt, mint Billy Daniels, Lloyd Bridges, Frank Sinatra Jr., Sammy Davis Jr., Lionel Hampton, Nat Adderley vagy a Humphrey Lyttleton Band. Ms. Harrington egyben az amerikai kultúra nagykövete, aki Authentic American Music című előadásával a világ több országában megfordult; de énekelt Desmond Tutu püspök Nobel-békedíjának átadási ceremóniáján is.
S hogy miért épp Janice Harringtonra esett a Jazz Steps választása? A zenekar régi, kedves, visszatérő vendégszólistája, Joe Murányi, Louis Armstrong utolsó zenekarának magyar származású klarinétosa szerint Európában nincs, aki Janice Harringtonnál autentikusabb módon adja elő a swing örökzöldjeit.

LOUIS ARMSTRONG REVIVAL BAND (D)
2011. augusztus 28. 19:30 - 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködik: Peter „Sputnik” Lange – trombita, ének, hangszerelés, Andy Lawrence – trombita, Ralf „Mosch” Himmler – trombita, Jerry Senfluk – klarinét, altszaxofon, Alexander Katz – harsona, ének, hangszerelés, zenekarvezető, Werner Lener – zongora, Wolfgang Mörike – bőgő, Bernard Flegar – dob, Rebecca Madeleine Katz – ének
A New Orleans Swing 2011 fesztivál zárónapján a 110 éve született trombitás király művészetét ünnepelhetjük a Louis Armstrong Revival Band jóvoltából, akik Németországból érkeznek a Művészetek Palotájába. Az Alexander Katz harsonás-énekes által irányított kilenctagú csapat  New Orleans legjelesebb szülöttének századik – egyben Satchmo halálának harmincadik – évfordulóján alakult, s azóta is hódítanak különleges formációjukkal. Koncertjeiken Armstrong öt évtizednyi munkássága legfontosabb állomásait elevenítik fel kezdve a kornettkirály chicagói szárnypróbálgatásaival Joe ’King’ Olivernél a tízes–húszas évek fordulóján, majd folytatva a Hot Five és Hot Seven elnevezésű stúdiózenekarai élén eltöltött időszakkal, betetőzésként pedig a már a világhírnevet megszerzett Louis Armstrong All Stars legendás felvételei csendülnek fel a negyvenes–hatvanas évekből, pl. a Grammy-díjas Hello, Dolly! vagy a Jó reggelt, Vietnam! című filmnek köszönhetően újra felfedezett és slágerré emelt What a Wonderful World!
A Loius Armstrong Revival Band nem pusztán újra játssza Satchmo felejthetetlen számait, frappánsan kidolgozott hangszereléseikkel új életre keltik Armstrong jeles melódiáit és ismert szólóit, azokat három külön trombitaszólamra bontva, így adva új ízt a Dippermouth Bluesnak, a Mahogany Hall Stompnak vagy a Wild Man Bluesnak.

Forrás: MÜPA