Főkép

ekultura.hu:Sok minden történt veled, mióta 2007-ben otthagytad a Visions of Atlantist és Európát. Az elmúlt négy év mely eseményeit tartod meghatározónak a pályafutásod szempontjából?
Melissa Ferlaak Koch: Igen, egyértelműen sok minden történt velem. Az életem egyetlen esztendő alatt lényegében a feje tetejére állt a korábban megszokotthoz képest. Megházasodtam, kisbabám született, és munkát is váltottam. És egyre jobban hiányzott a színpad. Megkérdeztem néhány barátomat, nem ismernek-e valami jó bandát Minnesotában, amelyik épp énekest keres, és rögtön az Echoterrát ajánlották. Nemcsak a zenéjük fogott meg, hanem mindannyian hasonló cipőben jártunk és mindannyian nagyobb, jól ismert zenekarokból léptünk ki. Érdekes, hogy annak idején, épp miután beléptem a Visions of Atlantisbe, az Echoterra egyszer már megkeresett, de akkor természetesen nem mondhattam nekik igent. Furcsa dolgokat produkál az élet!
 
ekultura.hu: Miért döntöttél úgy, hogy nem dolgozol tovább a férjeddel, Wolfgang Kochhal?
Melissa Ferlaak Koch: Nos, Wolfgang inkább thrash metalt szeret játszani. Próbáltunk összehozni együtt néhány nótát, de egyszerűen nem passzolt az egész. A szíve mindig is a thrashez húzta, nem a szimfonikus metalhoz. Ráadásul, mikor az egyikünk játszik, a másiknak Carmenre, a kislányunkra kell vigyáznia. Szóval logisztikailag kivitelezhetetlen a dolog. Talán egyszer csinálnunk kellene egy gyereklemezt.
 
ekultura.hu:Mennyire bizonyult nehéznek újra megszokni a környezetet, amikor visszatértél az Egyesült Államokba, és mennyire tér el az amerikai metálszcéna az európaitól?
Melissa Ferlaak Koch: Nem volt nehéz, mivel hivatalosan nem is költöztem el innen. A metal és a szimfonikus metal viszont közel sem annyira népszerű errefelé, mint Európában. Így aztán nem lesz könnyű dolgunk az Echoterrával, ugyanakkor egyedinek számítunk az Egyesült Államokban, és ebből akár előnyt is kovácsolhatunk.

ekultura.hu: Hogyan szálltál be Joakim Severinsen projektjébe, az Adytába?
Melissa Ferlaak Koch: Egyszerűen megkeresett e-mailben. Kifejezetten tetszett a zene, és szívesen besegítettem neki. Mindössze erről az egy albumról volt szó, hiszen a saját hazájában kell énekest találnia ahhoz, hogy magasabb szintre juthasson az Adytával és élőben is felléphessen vele.

ekultura.hu: Szakmailag mit köszönhetsz az Adytának?
Melissa Ferlaak Koch: Az, hogy az Adytán dolgoztam, lökést adott a további munkához, és közben rá kellett jönnöm, hogy hiányzott ez a stílus és hogy voltaképp szimfonikus metalt kell énekelnem. Leginkább ez szólít meg.

ekultura.hu: Milyen más – metal vagy klasszikus – zenei vállalkozásokban vettél részt az elmúlt négy esztendőben, mielőtt beléptél az Echoterrába?
Melissa Ferlaak Koch: Egy Coro nevű, operajeleneteket előadó csoporttal énekeltem, és közreműködtem néhány olyan banda albumának elkészítésében, mint a Withering Soul, a Drachen és a régi együttesem, az Aesma Daeva (még néhány koncertet is lenyomtam velük!). De a gyereknevelés komoly feladat, főleg, hogy egész nap művészeti szervezetek oktatási igazgatójaként dolgozom.

ekultura.hu: Kinek az ötlete volt az Echoterra?
Melissa Ferlaak Koch: Yané és Jonah-é, még jóval azelőtt, hogy képbe kerültem volna. 2007-ben alapították a csapatot, és Suvi Virtanent kérték fel a Therionból, hogy énekeljen velük. Ő énekelt a bemutatkozó albumukon, a The Law Of One-on. Mivel aztán úgy határoztak, legjobb lenne egy koncertező zenekart összehozniuk, én pedig épp akkor kerestem magamnak együttest, bemutattak minket egymásnak, és a többi már történelem!

ekultura.hu: Mit kell tudnunk a tagokról?
Melissa Ferlaak Koch: A fiúk mindegyike igazán tehetséges, és szívét-lelkét beleadja a dologba. Úgy hiszem, mindannyian elég régóta jelen vagyunk a zeneiparban ahhoz, hogy ismerjük a titkokat és a buktatókat. Mindez végül arra indított minket, hogy a hamarosan megjelenő albumunkat, a Land Of The Midnight Sunt saját erőből jelentessük meg, megelőlegezett kiadói pénzek nélkül.
 
ekultura.hu:Hogyan határoznád meg a zenéteket? A női énekessel megszólaló metal műfaján belül hol a helyetek?
Melissa Ferlaak Koch: Leginkább szimfonikus metalnak nevezném, de hogy őszinte legyek, az új album több különböző alműfajon belül mozog, és még egy kis rockot is hallani rajta. A szokásostól eltérő szintetizátor-hangzás persze néha meghökkentően hathat. És nem tagadom, szándékosan nem annyira letisztult és kidolgozott, mint ma már sok szimfonikus metal csapatnál… valamivel nyersebb megszólalásra vágytunk… végtére is metalról van szó, nem szimfóniáról.

ekultura.hu: Abból ítélve, amit az anyagból eddig hallottam, a zenétek megőrzött pár európaias elemet. Kik hatottak rátok?
Melissa Ferlaak Koch: Hm, mindnyájunkra sokan hatottak, ezzel együtt határozottan hisszük, hogy meg kell teremtenünk a saját hangunkat. Yan valóban kedveli a Nightwisht, Jonah pedig rengeteg különböző stílust hallgat, de úgy tűnik, végül mindig visszatér egyfajta filmzenés hangzáshoz. Én már egy ideje a Beautiful Filth nevű bandával is énekelek, és itt a klasszikussal szemben a poposabb hangképzésemet csiszolgatom, amit a klasszikus megszólalás mellett az új albumba is beépítettem. Sok mindent kipróbáltunk.

ekultura.hu: Vannak kedvenc számaid az új albumról?
Melissa Ferlaak Koch: Nehéz kérdés… de azt hiszem, ha választanom kellene, a „Genes of Isis”-t, a „Midnight Sun”-t és furcsamód a „Welcome my Friend in Misery”-t emelném ki. A „Genes” kifejezetten nagy ívű, epikus darab, jellegzetes szimfonikus metal rengeteg trükkös megoldással az énekszólamban. A „Midnight Sun” szuperkemény, zúzós dal. A „Welcome my Friend” egyszerűen annyira más. Eleinte nem tetszett, most már viszont imádom!

ekultura.hu: Milyen szerepe lesz, vagy már volt eddig is, a közösségi internetes oldalaknak az album és a zenekar népszerűsítésében?
Melissa Ferlaak Koch: A közösségi oldalak, az underground magazinoknak dolgozó újságírók, az élőszó és mindenki sokat segíthet abban, hogy reklámozzák a zenekart. Amint már említettem, nem egy lemezkiadóval együttműködésben csináljuk ezt, hanem saját magunk. Mindannyian személy szerint rengeteg pénzt és időt fektettünk bele. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az albumot ne töltsék fel vagy terjesszék illegálisan. Ezzel közvetlenül nekünk, az együttes tagjainak tesznek rosszat. Ugyanakkor, akinek tetszik a dolog és segíteni szeretne, beszéljen csak rólunk az ismerőseinek! Mikor az albumhoz készült legújabb promóciós videóban arról beszélek, hogy mindenki nagy szerepet játszik abban, amit csinálunk, tényleg komolyan gondolom ezt.

ekultura.hu: Mik a hosszabb távú terveitek az együttessel?
Melissa Ferlaak Koch: Nos, egész évre előre megvan már a menetrendünk, fellépünk majd az Egyesült Államokban, és talán Észak- és Közép-Amerikában is. Hamarosan kijön az albumhoz készült videó, és már elkezdtük írni az újabb nagylemezt. Talán egészen izgalmas meglepetésekre is számíthatunk.

ekultura.hu: Európában is láthatunk majd benneteket koncerteken?
Melissa Ferlaak Koch: Talán, remélhetőleg 2012 októberében.